Registrske tablice po meri: kakšne so cene in kaj so pred leti prepovedali?

Slovenija 01. Nov 202210:13 4 komentarji
Registrska tablica
Foto: PROFIMEDIA

Ima jih vsak avtomobil, a večino časa nanje nismo pozorni. Na avtomobilu jih običajno opazimo le, ko izstopajo zaradi posebnega zaporedja črk ali številk. Govorimo o registrskih tablicah, ki jih morajo imeti nameščeni vsi avtomobili. V zadnjih letih veljajo strožja pravila pri naročilu izbranih registrskih tablic. Kakšne so cene in koliko neprimernih so zavrnili v zadnjih letih?

V Sloveniji se uporablja 11 registracijskih območij, kar pa še ne pomeni, da lastnik avtomobila prihaja iz tega kraja. Ljubljančan lahko tako recimo izbere registrsko označbo, ki se začne s KR in podobno.

11 registracijskih območij

(LJ – Ljubljana, KR – Kranj, CE – Celje, SG – Slovenj Gradec, MB – Maribor, KK – Krško, NM – Novo mesto, KP – Koper, GO – Nova Gorica, PO – Postojna in MS – Murska Sobota). Teh 11 regijskih območij je dopolnjenih z občinskimi grbi.

Skupno je bilo 12. oktobra registriranih 1.292.484 vozil, a običajno opazimo registrske tablice, ki jih ima le nekaj več kot dva odstotka vozil. Gre za tablice, kjer sami izberemo zaporedje. Za razliko od običajnih, ki stanejo 18,64 evra za par (pri klasični dimenziji 520 mm x 120 mm), so bistveno dražje. Za dve registrski tablici, kjer si boste sami izbrali zaporedje, boste odšteli dvakratni znesek serijske tablice, ob tem pa še 65,26 evra za rezervacijo izbranega dela označbe. Skupno takšni tablici staneta 102,54 evra, k temu pa je potrebno prišteti še storitev registracije.

V zadnjih nekaj letih smo lahko na slovenskih cestah videli kar nekaj domiselnih registrskih tablic, kjer so se lastniki “poigrali” z oznako kraja in svojega zaporedja besed ter številk. Po cesti so se ali pa se še vozijo KR NEKI, LJ UBIM JO, CE PEC SI, KP IDEJ, GO HOME, GO MALA, PO LIZEI, KK FREAK, KR IZA-JE.

A od leta 2018 izbira poljubnih tablic ni več tako preprosta. Personalizirano registrsko tablico je mogoče izbrati od osamosvojitve naprej, leta 2018 pa je država posodobila pravilnik o registraciji motornih vozil. Prenovljen pravilnik prepoveduje uporabo neprimernih vsebin in izrazov, kot so bili v preteklosti KR SPI*DI, PO PIC*I, MB BANDIT …

Registrska tablica
PROFIMEDIA

V štirih letih zavrnili 11 neprimernih kombinacij

Navedeni pravilnik v drugem odstavku 35. člena določa, da izbrani del oznake registrske tablice ne sme vsebovati kratic državnih organov, določenih tujih predstavništev in mednarodnih organizacij ter neprimernih vsebin ali izrazov.

Če stranka želi rezervirati registrske tablice z izbranim delom oznake, pri tem pa referent za registracijo meni, da bi lahko šlo za neprimerno vsebino ali žaljivi izraz, o tem obvesti Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa (AVP). Ta nato preko ministrstva za infrastrukturo pridobi mnenja različnih institucij o (ne)primernosti izbranega dela oznake, AVP pa nato z mnenji institucij seznani registracijsko organizacijo.

Tak postopek je ministrstvo uvedlo, ker so kratice državnih organov, določenih tujih predstavništev in mednarodnih organizacij kontrolirane preko evidence registriranih vozil, neprimernih vsebin in izrazov pa na tak način ni možno kontrolirati, saj obstaja vrsta kombinacij registrskih območij z izbranim delom oznake, ki bi lahko pomenile neprimerne vsebine in izraze.

Od 19. oktobra 2018 so do zdaj zavrnili 11 primerov zaradi oznak na registrski tablici.

Po pravilniku morajo registrske tablice vsebovati znak EU (dvanajst zvezdic) in znak države članice (za Republiko Slovenijo – SLO) v modrem polju, ki se nahaja na levi strani tablice, večji desni del pa je namenjen običajnim registrskim oznakam, ki je sestavljena iz oznake registracijskega območja (LJ, MB, KR …), treh do šestih črk (za motorna kolesa tri do štiri črke) ali kombinacije črk in številk, pomišljaja za drugim znakom registrske oznake in grba krajevno pristojnega organa. Rob okoli tablice je zelene barve. Serijske registrske tablice so vezane na vozilo, registrske tablice z izbranim delom označbe pa so vezane na lastnika vozila.

Slovenskih registrskih oznak smo najbolj vajeni, njihovo “branje” pa je razmeroma preprosto. Domače registracijske oznake imajo na levem robu moder pokončen trak z dvanajstimi evropskimi zvezdami ter mednarodno kratico države SLO. Sledi dvočrkovna oznaka registracijskega območja (skupaj 11, prej 8, brez Krškega, Postojne in Slovenj Gradca), grb občine, v kateri je upravna enota (skupaj 58), ter registrska označba s kombinacijo črk in številk. Nabor zajema črke slovenske abecede, razen Č, Š in Ž, nekoč pa so se izdajale tudi tablice s črkami X, Y in W. Črka O se vselej zapisuje kot 0 (ničla). Tablica je obrobljena z zeleno obrobno črto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje