Ponoči še možni nalivi, reke bodo naraščale

Slovenija 30. Sep 202206:35 > 10:23 1 komentar
Hidrološko poročilo
Arso

Ponoči bo oblačno in deževno, možni bodo nalivi. Do sobote zjutraj bo na severozahodu padlo še od 30 do 70, na jugovzhodu pa od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod bo dežja manj. Reke bodo ponoči še naraščale, na več območjih zahodne, osrednje in južne Slovenije lahko poplavijo meteorne vode ter se razlijejo hudourniški vodotoki. Tudi danes so obilne padavine povzročile kar nekaj preglavic gasilcem in drugim službam. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so preko dneva zabeležili skupno 27 dogodkov. Sanacijo posledic deževja na terenu je izvajalo 24 gasilskih enot. 

Meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) opozarjajo, da bo do sobote zjutraj na severozahodu padlo še od 30 do 70, na jugovzhodu pa od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod bo dežja manj. Glavnina padavin naj bi bila v prvem delu noči, v drugem delu noči pa naj bi te slabele in v soboto dopoldne tudi ponehale.

Reke bodo ponoči še naraščale, na več območjih zahodne, osrednje in južne Slovenije lahko poplavijo meteorne vode ter se razlijejo hudourniški vodotoki.

Po navedbah Agencije RS za okolje Krka v srednjem in spodnjem toku poplavlja na običajnih območjih in še narašča, največji pretok bo dosežen danes ponoči. Zmerno se bodo povečevale tudi poplavljene površine na Ljubljanskem barju. Kolpa se bo zvečer in ponoči v spodnjem toku razlivala. Ob možni krepitvi padavin lahko ponoči ponovno naraste in poplavi v manjšem obsegu. Ponoči bodo narasle tudi reke v zahodni Sloveniji, pri tem se lahko Vipava in posamezne reke v predalpskem hribovju razlijejo.

V soboto bodo večje reke v spodnjem toku naraščale, drugod po državi pa se bo vodnatost rek popoldan počasi zmanjševala. Krka, Ljubljanica in Kolpa bodo še poplavljale. V nedeljo se bodo hidrološke razmere umirjale, Krka in Ljubljanica bosta upadali, a se še razlivali.

Poplavljene hiše

V Osilnici in Kostelu se je Kolpa v velikem delu že vrnila v strugo, ceste pa so znova pogojno prevozne. Pogojno po besedah osilniške županje Alenke Kovač zato, ker je na njih veliko peska in drugih naplavin, ki jih je prinesla voda. Pogojno prevozna je tudi cesta v Osilnico čez Strmo reber, ki je bila poškodovana in delno zaprta že ob obilnem dežju pred desetimi dnevi.

V občini Osilnici je Kolpa v četrtek poplavila od 10 do 15 hiš, iz katerih danes še vedno črpajo vodo. Po besedah županje so hiše na takem mestu, da jih je težko zavarovati, zato bo v prihodnje potreben razmislek, kaj lahko naredijo, da jih ne bi poplavljalo vedno znova.

Vasi v okolici Kolpe niso več odrezane od sveta

V Kostelu, ki leži dolvodno od Osilnice, po besedah župana Ivana Črnkoviča vasi več niso odrezane. Voda je še vedno okoli nekaterih hiš, ki pa jim jih je v glavnem uspelo zaščititi. So pa še bolj poškodovane kot pred desetimi dnevi ceste ob Potoku pri Žagi.

Stanje se umirja tudi v občinah Črnomelj in Metlika. Po besedah metliškega župana Darka Zevnika se je Kolpa ponoči začela umirjati in postopoma upada, “tako da nimam informacij, da bi bilo trenutno kaj hujšega”. Še največ težav so imeli v četrtek v Primostku, kjer so morali zaščititi recepcijo kampa in eno od hiš. Sicer pa v Metliki večjih težav s poplavami hiš nimajo.

Po napovedih Agencije RS za okolje bo Kolpa danes čez dan še poplavljala v spodnjem toku. Ob možni krepitvi padavin lahko v noči na soboto znova naraste in poplavi v manjšem obsegu. Krka pa danes v srednjem in spodnjem toku poplavlja na običajnih območjih, največji pretok bo dosegla ponoči.

Poleg Kolpe in Krke lahko danes popoldne in v noči na soboto prehodno narastejo tudi reke v zahodni Sloveniji. Pri tem se bodo Vipava in posamezne reke razlile na običajnih območjih. Že v četrtek je poplavljala Kolpa, ki je dosegla enega največjih pretokov v zadnjih 70 letih.

Četrtkovo stanje v vasi Kot in naselju Prelesje:

Obilne padavine vse do jutranjih ur povzročale preglavice

Po do sedaj zbranih podatkih so Regijski centri za obveščanje, preko včerajšnjega dne do jutranjih ur, zabeležili 99 dogodkov v 41 občinah. Obilne padavine so preko noči in vse do jutranjih ur povzročile nekaj preglavic na območjih Regijskih centrov za obveščanje Ljubljana, Kranj, Trbovlje, Novo mesto, Celje in Brežice, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Meteorna voda je zalila stanovanjske in gospodarske objekte, prodajalno in prostore osnovne šole, težave tudi v prometu.

Na upravi za zaščito in reševanje so zabeležili 39 dogodkov v 23 občinah. Zaradi razmočenega terena se je podrlo več dreves, sprožila pa sta se tudi dva zemeljska plazova. V ulici Ob Potoku v Novem mestu je strela udarila v drevo, ki se je podrlo in poškodovalo telefonski kabel. V občini Prebold v naselju Dolenja vas je reka Bolska prestopila bregove in ogrožala dve stanovanjski hiši.

Poplavljenih je bilo več cest

Obilno deževje je težave povzročalo tudi v prometu. Zaradi poplav je bila popolna zapora na cesti Trojane – Izlake – Zagorje v Izlakah, ki pa je že ponovno odprta za ves promet, so danes za STA povedali na zagorski občini. Zapore so tudi na cestah Logatec – Žiri na Petkovcu, Podklanec – Ravne pri Žireh, Grgelj – Fara, Metlika – Božakovo v Rosalnicah, Vinica – Učakovci, Kot – Sodevci in Kot – Grgelj, Bizeljsko – Orešje pri mejnem prehodu Orešje in Imeno – meji prehod Imeno, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste. Voznike opozarjajo, naj bodo vidni, prižgejo luči in upoštevajo varnostno razdaljo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje