Nekatere reke še zmerno naraščajo, oranžno opozorilo pred poplavami ne velja več

Slovenija 14. Dec 202307:21 > 09:59 0 komentarjev
Krka
Reka Krka v Posavju (Fotografija iz arhiva. Foto: N1)

Po večini države so padavine že ponehale, večina rek je začela upadati. Zmerno naraščajo in se razlivajo še Krka, Ljubljanica in Dravinja ter posamezne reke na Notranjskem, Dolenjskem in Suhi krajini. Nevarnosti za večje poplave na jugovzhodu ni, oranžno opozorilo Agencije za okolje ne velja več.

Reke  so ponoči dosegle najvišji pretok v tem tednu, v dopoldanskem času pa so po večini države že začele upadati.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je vodnatost večine rek velika, le alpske reke v zgornjem Posočju in na območju Bohinja so zadržale srednje pretoke. Ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske in Dolenjske se povečujejo.

Danes čez dan bosta še zmerno narasli Krka in Kolpa v svojem spodnjem toku in se pri tem še razlivali na območjih pogostih poplav. Razlivali se bodo tudi posamezni pritoki reke Krke, posamezne kraške reke na Primorskem, v manjšem obsegu tudi Vipava, ter Ljubljanica na Ljubljanskem barju. V spodnjem toku se bo razlivala tudi Dravinja. Do konca dneva se bo večina rek vrnila v svoje struge, Krka in Ljubljanica pa se bosta še razlivali na običajnih območjih.

V večjem delu države bodo reke čez dan še naprej upadale, vodnatost rek pa bo danes še velika. Ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske se bodo še nekoliko povečale. Upadanje rek se bo nadaljevalo do konca tedna. Vodnatost rek bo povečini srednja, kraške reke pa bodo še nekaj dni zadržale veliko vodnatost. Oranžno opozorilo Arsa zaradi možnosti poplav v južni Sloveniji ne velja več.

Nekatere reke poplavljale že v sredo popoldan

Med drugimi so včeraj poplavljale reke na območju Cerkniškega in Domžalskega polja, Ljubljane in Ljubljanskega barja, reke na širšem celjskem območju in v Zasavju. Krka je že v sredo dopoldan poplavila kmetijske površine na območju pogostih poplav v kraju Malence. Narasel potok je stanovanjske objekte ogrožal v Slovenski vasi, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. O težavah so poročali tudi z Iga, iz Braslovč, Brežic, Cerknice, Dola pri Ljubljani, Kranja, Litije in Ljubljane.

Gasilci so včeraj na več krajih posredovali tudi zaradi poplavljanja meteornih voda. Deževnica je med drugim zalila kleti na Veliki Dolini in v Dobovi. Tam je meteorna voda butala tudi iz kanalizacijskega jaška, s tem pa ogrožala bližnje stanovanjske hiše. V Trebnjem je voda zalila klet poslovnega objekta.

Uprava za zaščito in reševanje je v sredo popoldan skupaj obravnavala 36 dogodkov, pri odstranjevanju posledic je posredovalo 38 gasilskih enot. Poleg poplav so se sprožali tudi zemeljski plazovi, zaradi razmočenega terena pa so se podirala drevesa.

Meja sneženja se je v sredo nepričakovano spustila precej nižje, kot je bilo napovedano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!