Reorganizacija vrtcev v Ljubljani: Janković pojasnil, kaj se bo spremenilo

Slovenija 04. Jul 202318:23 0 komentarjev
Igralnica - vrtec
PROFIMEDIA

Javnim vrtcem v ljubljanski mestni občini se od leta 2025 obeta reorganizacija. Z novo ureditvijo bo nad vrtci bdel direktor, hkrati pa bodo na isti lokaciji združene tudi različne podporne službe: finančni, kadrovski, pravni in informacijski oddelek. Na ta način bodo vse strateške in poslovne storitve združene v enem centru. Ljubljanski župan Zoran Janković in vodja strokovne skupine za združitev vrtcev Barbara Novinec sta poudarila, da zaradi načrtovane združitve ne bo odpuščanj med zaposlenimi.

Kot smo poročali, je bila na ljubljanski občini ustanovljena posebna skupina, ki se ukvarja z reorganizacijo javnih vrtcev v Ljubljani. O tem koraku na Mestni občini Ljubljana (MOL) razmišljajo že od leta 2015, njihov cilj pa je predvsem izboljšanje kakovosti na vseh področjih – za otroke, zaposlene, starše in tudi za občino. V skupino, ki pripravlja reorganizacijo, so vključeni trije ravnatelji ljubljanskih vrtcev, podžupana Boštjan Koritnik in Aleš Čerin ter glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj.

Predlog, ki ga je pripravila skupina, temelji predvsem na spremembi vodenja vrtcev. Tako bi po novem nad vsemi 23 javnimi vrtci v glavnem mestu bdel direktor, ob tem pa bi centralizirali še računovodstvo, finančni del, pravno službo in ostale podporne sisteme. Kot je na tiskovni konferenci pojasnila ravnateljica Vrtca Galjevica in vodja strokovne skupine za združitev vrtcev Barbara Novinec, bodo s poenotenjem strateške poslovne službe združene v enem centru, ki bo imel svoje prostore v prvem nadstropju vrtčevske enote Galjevica na Rudniku.

Z načrtom so bili že seznanjeni vsi ravnatelji, prav tako so opravili pogovore tudi z zaposlenimi, ki se jih bo reorganizacija dotaknila. Novinec je poudarila, da želijo s spremembami izboljšati kakovost za vse deležnike, ob tem pa ravnatelje razbremeniti poslovodskih obveznosti.

“V poslovodnem delu se bodo lahko v prihodnje bolj posvetili pedagoškemu in strokovnemu delu ter komunikaciji s sodelavci, starši in otroki. Seveda bomo po vseh vrtcih še naprej spodbujali in krepili avtonomijo posameznih vrtčevskih enot,” je dejala Novinec. Ob tem je dejala, da ne bo prišlo do nobenih odpuščanj in da bodo ustanovili tudi nekatere nove strateške podporne službe. Omenila je pravno službo in sektor za kadrovski management, kjer je predvidenih 14 novih zaposlitev.

Pojasnila je, da je koncept še v fazi priprave, reorganizacijo pa bi uvedli z začetkom leta 2025 in dodala, da za zdaj še izbirajo, katero od treh možnih načinov reorganizacije bodo na koncu uporabili.

Prva možnost predvideva, da bi bila funkcijska organiziranost pod vodstvom novega centra, druga možnost bi bila matrična organiziranost pod vodstvom novega centra, tretja omenjena možnost pa je delno centralizirana organiziranost, kjer bi bil center nosilec nekaterih dejavnosti. Barbara Novinec je ob tem dejala, da ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport o nameri reorganizacije še ni bilo obveščeno, a je dodala, da trenutno še poteka usklajevanje.

Ljubljanski župan Zoran Janković je dodal, da je ključna rešitev reorganizacije, da administrativne dejavnosti, podporne službe, finance, javna naročila, računovodstvo ter pravno in kadrovsko službo prenesejo na eno mesto. “Osnovna želja je tudi lažji prehod med zaposlenimi v istem vrtcu, kajti javni razpisi niso potrebni, zagotavljanje delovnih mest in nadomeščanja,” je dejal. Ravnatelji in ravnateljice vrtcev po njegovih besedah na sestankih niso izrazili nasprotovanja združitvi.

Ob tem je potrdil, da usklajevanja potekajo skladno s predvideno časovnico in z zakonodajo z vsemi deležniki. Poudaril je, da pri usklajevanjih sodeluje sindikat Sviz in da bo jasnega še veliko več, ko se bodo začeli pogovori tudi z ministrstvom. Pojasnil je tudi, da vsi obstoječi ravnatelji ohranjajo svoj položaj, z načrtovano združitvijo oziroma reorganizacijo pa želijo zgraditi predvsem močno podporno okolje za vseh 23 javnih vrtcev.

Janković je potrdil, da bo nova direktorica, ki bo bdela nad vsemi vrtci, Barbara Novinec.

“Ideja o tem, da bi mi prerazporejali kader po celi Ljubljani na 110 lokacij, je norost,” je na vprašanje, kaj reorganizacija pomeni za vzgojiteljice in pomočnice v vrtcih, dejala Novinec. Zaposlene bodo v krovni organizaciji, primarno pa bodo delale v matičnem vrtcu, je dodala. Večji izziv po njenih besedah predstavlja zapiranje oddelkov, zato gre pri združevanju tudi za prehajanje teh kadrov. Za starše pa reorganizacija pomeni, da bodo hitreje prišli do informacij o finančno-računovodskih vprašanjih.

V Ljubljani deluje 23 javnih vrtcev, vsak od njih pa ima svojega ravnatelja. Ti imajo lahko pod seboj več enot.

Za 105 enot vrtcev skrbi 23 ravnateljev. Občina bo v letošnjem letu za varstvo in vzgojo otrok namenila 55,7 milijona evrov, od tega 52,3 milijona evra za javne vrtce. To predstavlja skoraj tretjino proračuna, zaradi višjih plač in stroškov energentov pa se obeta še skoraj 11 milijonov evrov dodatnih stroškov. Tudi zato želijo na občini z novim konceptom centralizirati podporne službe in tako optimizirati delovanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!