Republikanski zvezni kongresnik se je predal agentom FBI

Slovenija 10. Maj 202319:41 0 komentarjev
George Santos
PROFIMEDIA

Agentom FBI se je predal republikanski zvezni kongresnik iz New Yorka George Santos. Zvezno tožilstvo je proti njemu vložilo obtožnico zaradi goljufije, pranja denarja in kraje javnih sredstev, poročajo ameriški mediji. Obtožnica v celoti zajema 13 točk.

Obtožnica 34-letnega Santosa, ki je postal znan zaradi številnih laži o svojem poslovnem in osebnem življenju, med drugim zajema prevaro pri pridobivanju podpore zaradi brezposelnosti, porabo prispevkov za politične kampanje za odplačilo zasebnega dolga in nakupe dragih oblačil, ter laganje kongresu o svojem finančnem stanju.

Zvezni tožilec v Brooklynu Breon Peace je dejal, da obtožnica terja odgovornost od Santosa za številne prevare in drzna zavajanja. “Obtožnica v celoti Santosa bremeni nenehnega laganja in prevar za pridobitev položaja zveznega kongresnika in osebne koristi,” je dejal tožilec.

Santos, ki obtožnice ni komentiral, se je najprej zagovarjal na sodišču v kraju Central Islip na newyorškem Long Islandu, nato pa na zveznem sodišču vzhodnega New Yorka v Brooklynu, kjer bo potekal postopek.

Obtožnica med drugim navaja, da je Santos od dveh donatorjev dobil po 25.000 dolarjev za politično kampanjo, denar pa je porabil za odplačilo dolgov in nakup dragih oblačil.

Zavajal naj bi tudi kongres

Santos naj bi dobil tudi 24.000 dolarjev podpore zaradi brezposelnosti, čeprav je bil formalno zaposlen kot regionalni direktor pri floridskem investicijskem skladu, kjer je imel letno plačo 120.000 dolarjev.

Poleg tega naj bi zavajal kongres in javnost glede svojega finančnega položaja. Med drugim že leta 2020 na ustreznem obrazcu ni prijavil dohodka od investicijskega sklada, obenem pa je napihnil zaslužek od drugega podjetja.

Nato naj bi septembra 2022 spet napihnil dohodke in vrednost premoženja, obenem pa ni razkril 28.000 dolarjev prihodkov od investicijskega sklada in 20.000 dolarjev podpore zaradi brezposelnosti.

Obtožnica je bila vložena po več mesecih vprašanj, povezanih s Santosom, ki je novembra lani osvojil položaj zveznega kongresnika. Po navedbah ameriških medijev velja za pionirja nove vrste političnega škandala, saj si je praktično izmislil svoj celoten življenjepis.

Njegove trditve o delu za banko Goldman Sachs, judovskem poreklu in celo vodenju dobrodelnih organizacij za hišne ljubljenčke so bile večinoma neresnične. Santos je trdil, da je le polepšal svoj življenjepis, vendar ni nikoli storil ničesar nezakonitega.

Poleg zveznih obtožb iz New Yorka se Santos sooča tudi z etično preiskavo predstavniškega doma kongresa, ter s preiskavo newyorške pravosodne ministrice in dveh okrožnih državnih tožilcev. Njegov odstop že dlje časa zahtevajo tudi volivci, ki so ga izvolili na položaj.

Po poročanju CNN je Santos pred kratkim sklenil dogovor o poravnavi starih obtožb, povezanih s primerom goljufije iz leta 2008, ko je bil star 19 let. Takrat je z ukradenimi čeki kupil obleke in čevlje za 1300 dolarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!