Koliko spanja potrebujemo v resnici? Nevrologinja trdi, da je 8 ur mit

Magazin 02. Dec 202305:42 1 komentar
Ženska spi v postelji
Foto: PROFIMEDIA

Po besedah nevrologinje je za normalno delovanje potrebno precej manj spanja, preveč spanja pa lahko odraža zdravstvene težave.

Koliko nočnega spanja potrebujemo? Kratek odgovor je: dovolj, da naslednji dan ne bomo utrujeni, piše N1 Sarajevo.

Obširnejši odgovor je odvisen od posameznika. Nekateri ljudje normalno delujejo že po šestih urah spanja, drugim pa niti deset ni dovolj.

“Minimum je pet ur in 45 minut nočnega spanja, maksimuma pa ni. Če ljudje ponoči spijo več kot devet ur, to lahko kaže na zdravstvene težave, kot so bolezni srca,” pravi nevrologinja Aruna Rao, ki ponoči spi osem ur. Pomanjkanje spanca lahko pripomore k visokemu krvnemu tlaku, slabši prehrani, pridobivanju teže in presnovnim motnjam, kot je sladkorna bolezen, pravijo zdravniki. Tudi preveč spanca je lahko dejavnik tveganja za sladkorno bolezen, debelost in bolezni srca, piše na spletni strani zdravstvene fakultete Johns Hopkins Medicine iz Baltimora.

Enako pomembna kot količina je tudi kakovost spanja. Če slabše spite zaradi apneje ali smrčečega partnerja, ima lahko to enak učinek kot pomanjkanje spanca, še dodajajo strokovnjaki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje