Hrvati rušijo nezakonito zgrajene objekte kot po tekočem traku

Svet 24. Nov 202314:37 1 komentar
Split, Hrvaška, Dalmacija, Jadran
Foto: PROFIMEDIA

Hrvati po poletnem premoru nadaljujejo boj proti nezakonitim gradnjam. Na dalmatinskem otoku Čiovo trenutno rušijo 11 nezakonitih objektov. Gradbena inšpekcija je letos na območju celotne države opravila 3.700 inšpekcijskih nadzorov. Inšpektorji so izdali 457 denarnih kazni v skupni višini 3,28 milijona evrov. Zaradi nezakonite gradnje na zaščitenih območjih so vložili tudi 49 kazenskih ovadb.

Na Hrvaškem nadaljujejo boj zoper nezakonito gradnjo.

Nezakonito zgrajene objekte tako po poletnem premoru vnovič rušijo na dalmatinskem otoku Čiovo, sledilo bo rušenje črnih gradenj v vasi Vinišće pri Trogirju in na otoku Brač. Letos so pri sosedih skupno porušili 313 nezakonito zgrajenih objektov, kažejo podatki hrvaškega državnega inšpektorata.

Na otoku Čiovo na območju občine Okrug trenutno rušijo 11 nezakonito zgrajenih hiš. Državni inšpektorat je rušenje črnih gradenj v tej občini začel že v začetku junija, med turistično sezono pa ga je prekinil.

“Po naši evidenci je na območju občine Okrug 38 nezakonito zgrajenih objektov, vse njihove lastnike pa smo pred gradnjo opozorili na nezakonitost,” je v četrtek za hrvaško tiskovno agencijo Hina dejal župan obline Ivica Radić.

Gradbena inšpekcija je po poročanju Hrvatskega radia hrvaške javne radiotelevizije HRT letos na območju celotne države opravila 3.700 inšpekcijskih nadzorov. Inšpektorji so izdali 457 denarnih kazni v skupni višini 3,28 milijona evrov. Zaradi nezakonite gradnje na zaščitenih območjih so vložili tudi 49 kazenskih ovadb.

Od aprila 2019 do junija letos so gradbeni inšpektorji po podatkih državnega inšpektorata opravili več kot 32.000 nadzorov in začeli več kot 7.000 postopkov rušenja. Skupno so doslej izdali za okoli osem milijonov evrov kazni lastnikom oz. vlagateljem, ki črnih gradenj niso porušili sami, kot zahteva zakon.

Kot smo pred časom poročali, se je na črnem seznamu znašel tudi turistični “kompleks”, ki si ga je slovenska družina omislila tik ob morju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje