Reševalca po 13 urah iz jame, prekrita z blatom: Vedno smo pripravljeni pomagati

Slovenija 16. Apr 202313:51 1 komentar

Prekrita z blatom, po 13 urah dela v jami, sta jamska reševalca, ki pomagata pri reševanju poškodovane jamarke, prišla na površje. Kaj sta povedala jamarja, ki sta se med prvimi prebila do poškodovanke in v jami postavljala bivak?

“Šli smo dol z oskrbovalnim kompletom in opremo za postavljanje bivaka,” je povedal Matjaž Mihalrčič iz jamarskega društva Luka Čeč, ki je skupaj s sodelavci zdravniški ekipi pomagal postaviti bivak in oskrbeti včeraj ponesrečeno jamarko.

Postojnski center za reševanje, ki je tudi najbližji, je bil včeraj prvi na lokaciji. Jamarja se ne bosta več vračala v jamo, ostala bosta v operativnem centru, ki je postavljen sredi gozda, približno 100 metrov nižje od vhoda v jamo. Tam so vsem jamarjem, ki so prišli pomagat, v reševalni akciji na voljo hrana, pijača, postelje in topli bivaki. Vpoklicane ekipe bodo ostale na lokaciji do konca reševalne akcije.

“Mi smo prostovoljci in ker smo tudi sami jamarji, ne samo reševalci, vemo, da se na vsakem koraku lahko nekaj zgodi, zato smo vedno pripravljeni pomagati. Ne glede na to, ali je to ob dveh ponoči ali ob treh popoldan,” je povedal Vid Trebše,  član prve ekipe, ki je bila v jami. V jamo se je okoli 11. ure dopoldan odpravila druga ekipa, ki bo pomagala pri reševanju.

Kaj sta povedala jamarja o razmerah v jami, poglejte v izjavah na vrhu članka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje