Reševanje slovenskega kmeta: zavrnili priporočila SDS, saj težave že rešujejo

Slovenija 11. Maj 202320:47 2 komentarja
Protest kmetov, 25. april
Protest kmetov, 25. april; Aljaž Uršej/N1

Parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ni podprl predlogov SDS-a za reševanje položaja slovenskega kmeta. Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je poudarila, da ta priporočila niso potrebna, saj se zadeve rešujejo.

Člani odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na nujni seji niso podprli predlogov priporočil za takojšnje reševanje položaja slovenskega kmeta, ki so jih pripravili v opozicijski stranki SDS.  Poslanec SDS Tomaž Lisec je v imenu stranke pojasnil, da priporočila temeljijo na nestrinjanju z večjim številom ukrepov, ki jih je v zadnjem letu dni sprejela aktualna vlada. S priporočili želijo resorno ministrstvo in vlado opolnomočiti za sodelovanje s slovenskim kmetijstvom. O priporočilih, ki so jih pripravili, bo tekla tudi razprava na petkovi izredni seji državnega zbora.

Med drugim vlado v stranki pozivajo k prilagoditvi okoljskih zahtev za kmetovanje na območjih Nature 2000 na način, da kmetom ne bodo onemogočali kmetovanja, ter da bo podnebne in okoljske ukrepe iz strateškega načrta skupne kmetijske politike možno izvzeti na kmetom dostopen način ter da ti ne bodo podvrženi uvedbi novih davčnih bremen. Pozivajo tudi k uskladitvi vseh neposrednih plačil kmetom z inflacijo in da bi vlada izrazila odločno nasprotovanje sprejetju predloga uredbe EU glede trajnostne rabe fitofarmacevtskih sredstev.

Med njihovimi predlogi so med drugim tudi priprava zakonskih sprememb za zaščito najboljših kmetijskih zemljišč, ki bi omogočala trajno in celovito zaščito kmetijstva ter proizvodnjo hrane, sprejem ukrepov za ureditev verige v preskrbi s hrano ter zagotovitev pravičnih cen za kmete. Nenazadnje vlado pozivajo k zmanjšanju populacije zveri in divjadi ter k učinkovitemu upravljanju teh živali.

Ministrica: težave že rešujemo

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je na seji izpostavila, da vlada vsa našteta priporočila zavrača. Kot je dejala, ta niso potrebna, saj se zadeve, na katere se nanašajo, že rešujejo. Po njenih besedah se aktualna vlada zelo dobro zaveda pomena slovenskega kmetijstva, kar je podkrepila s podatkom, da so za različne sektorje v zadnjem letu namenili več kot 38 milijonov evrov.

Glede novega programa upravljanja območij Natura 2000 je dejala, da so skupaj z ministrstvom za naravne vire in prostor pripombam kmetov prisluhnili in jih preučili. Ob tem je spomnila, da se bo letos izvajal prehodni režim, v okviru katerega se bodo lahko kmetje prostovoljno odločili za izvajanje ukrepov kmetovanja na teh območjih, prihodnjem leto pa bo prišlo do revizije teh območij.

Šinko je v obrazložitvi stališča vlade izrazila tudi presenečenje nad priporočilom SDS glede predloga uredbe uporabe fitofarmacevtskih sredstev. Povedala je, da ministrstvo ves čas zagovarja podobno stališče kot deležniki v kmetijstvu in se aktivno pogaja z Evropsko komisijo. Glede zaščite najboljših kmetijskih zemljišč pa je napovedala, da se bo spremembe zakonodaje na tem področju lotila na novo ustanovljena posebna delovna skupina.

Državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Matej Skočir se je med drugim dotaknil pozivov glede upravljanja populacije velikih zveri. Kot je spomnil, je ministrstvo nedavno izdalo dovoljenja za poseg v populacijo rjavega medveda, v zvezi s to problematiko pa pripravljajo tudi druge aktivnosti. Med njimi je omenil ustanovitev več posvetovalnih skupin na področju upravljanja zveri.

medved
Profimedia

V nadaljevanju razprave so kritike na račun ukrepov trenutne vlade pričakovano izrazili tudi drugi opozicijski poslanci. Jožef Horvat iz NSi je priporočila, ki jih je pripravila SDS, označil za dobrodošla in jim izrekel podporo, saj po njegovem mnenju niso škodljiva za slovenskega kmeta. Med drugim se je dotaknil tudi novega zakona o zaščiti živali in ob tem vladajočo koalicijo pozval k njegovemu umiku iz zakonodajnega postopka ali spremembi, saj nekateri predlogi po njegovi oceni prinašajo “pljunek v obraz slovenski veterinarski stroki”. Z njim se je strinjal tudi poslanec SDS Jožef Jelen, ki ocenjuje, da gre v primeru zakona za nezaupnico rejcem in oskrbnikom živali ter veterinarjem.

Poslanka Gibanja Svoboda Mateja Čalušić je zavrnila očitke SDS do vladajoče koalicije o nekomunikaciji z deležniki na področju kmetijstva. Kot je dejala, izkazujejo posluh do kmetijske panoge, zatečeno stanje v njej pa nameravajo reševati v komunikaciji z deležniki. Tako kot ministrica je tudi ona izrazila začudenje nad očitkom glede nejasno izraženega nasprotovanja v primeru predloga uredbe o rabi fitofarmacevtskih sredstev. Glede zakona o zaščiti živali pa je dejala, da gre za primer nerazumevanja vsebine zakona.

Poslanka Levice Nataša Sukič pa je v razpravi poslancem SDS očitala, da nezavidljiv položaj, v katerem so se znašli kmetje, izrabljajo za širjenje demagogije in nabiranje cenenih političnih točk. Govoriti o tem, da aktualna vlada zatira in trpinči slovenskega kmeta, je po njenih besedah sprevrženo. Ob tem je opozorila, da v priporočilih kritizirajo ukrepe, katerih osnutke so pripravljali sami, in da želijo “profitirati iz stanja”, ki so ga soustvarjali v zadnjih 30 letih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje