Odstrel medvedov se nadaljuje

Slovenija 19. Apr 202316:23 > 19:46 4 komentarji
medved
Profimedia

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan se je ob robu interpelacije vlade, ki poteka v parlamentu, srečal s premierjem Robertom Golobom in mu pojasnil argumente za odvzem medvedov iz narave.

Ministrstvo za naravne vire in prostor, ki ga vodi Uroš Brežan, je prejšnji teden izdalo odločbo, ki dovoljuje odvzem 230 rjavih medvedov iz narave. Lov na medvede, ki ga dovoljuje odločba, že poteka.

Včeraj je predsednik vlade Robert Golob ministra Brežana pozval, naj zamrzne vse odločbe o letošnjem odstrelu medvedov, vlada pa da se bo vprašanju ustreznosti trenutno predvidenega odvzema zveri iz narave spet posvetila.

Dopoldne je ob robu današnje interpelacije vlade, ki poteka v parlamentu, minister Brežan novinarjem dejal, da se morata s premierjem o tej temi še pogovoriti, pozneje pa sta to tudi res storila.

Z ministrstva za naravne vire so namreč sporočili, da sta se minister in premier na to temo danes srečala. “Minister je premierju pojasnil argumente za sprejeto odločitev. Odločba, ki jo je ministrstvo za naravne vire in prostor izdalo 13. 4. 2023, ostaja v veljavi,” so sporočili.

Dodali so, da bo v mesecu maju ministrstvo organiziralo širši posvet o vseh razsežnostih problematike upravljanja z zvermi v prihodnje.

Število medvedov na letošnji “listi za odstrel” je 230, kar je največ doslej (lani je bilo 222). Vse bolj številčna je tudi medvedja populacija. Po ocenah strokovnjakov iz lanske pomladi živi v Sloveniji približno 1.100 rjavih medvedov, z letošnjim odvzemom pa se želijo približati številki 800.

“Gre za kompleksno problematiko, ki ni povezana zgolj z eno odločbo”

V nevladnih organizacijah Društvo za dobrobit živali AniMa, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka ter Alpe Adria Green so medtem prepričani, da odločitev ministrstva o odstrelu medvedov predstavlja kršitev slovenske in evropske zakonodaje. Na to so v javnem pismu v začetku tedna opozorili tudi Evropsko komisijo in Evropski parlament.

Kot so glede teh opozoril pojasnili na ministrstvu, sta se Brežan in Golob strinjala, da je treba o teh vprašanjih opraviti široko javno razpravo. “V javni razpravi, ki bo opravljena v najkrajšem možnem času, je treba proučiti vse vidike odstrela medveda kot zavarovane vrste,” so navedli in dodali, da morajo biti vanjo poleg relevantnih institucij s tega področja vključene tudi organizacije civilne družbe.

“Gre za kompleksno problematiko, ki ni povezana zgolj z eno odločbo, temveč za tehtanje različnih argumentov in iskanje ustreznih rešitev v okviru dolgoročne strategije upravljanja z medvedom v Sloveniji,” so še navedli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje