Ribič na Bledu s čolnom rešil utapljajočega se otroka

Slovenija 20. Jul 202310:02 2 komentarja
Bled
PRPOFIMEDIA

Močno neurje, ki se je včeraj razbesnelo nad delom Slovenije, je v Blejskem jezeru ujelo nepripravljene plavalce in suparje. Gasilci in potapljači so iz jezera rešili dva plavalca in tri osebe s supi, ribič pa je s čolnom rešil utapljajočega se otroka.

Ob hudih neurjih, ki v zadnjih dneh pustošijo po Sloveniji, gorski reševalci znova opozarjajo, da je pri odhodu v hribe treba spremljati vremensko napoved. Prav tako je treba upoštevati vremenska opozorila pri drugih aktivnostih na prostem. Sredino neurje je presenetilo več oseb v Blejskem jezeru, ki pa so jih uspešno rešili.

Tragično bi se lahko končalo med plavalci in suparji, ki jih je močno neurje nepripravljene ujelo v Blejskem jezeru. Gasilci in potapljači so iz jezera rešili dva plavalca in tri osebe s supi, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Blejski župan Anton Mežan je dodal, da so dlje časa iskali tudi štiri osebe, ki so nato same dosegle obalo. Ribič pa je s čolnom rešil utapljajočega se otroka.

“Opažam, da tako domači kot tuji turisti mislijo, da jim je dovoljeno vse in se jim ne more nič zgoditi,” je izpostavil Mežan. Kot je dejal, se je prav v sredo pokazalo, kako pomembno se je kopati na urejenem kopališču, kjer so prisotni tudi reševalci iz vode, ne pa plavati po vsem jezeru. Prav tako so po vsem jezeru razpršeni suparji, velik pritisk pa je zlasti na območju otoka, zato bodo predvsem zaradi varnosti potrebne spremembe plovbnega režima na jezeru, je napovedal župan.

Opozoril je, da turisti niti ne upoštevajo navodil, naj ne hodijo po območju, kjer se odstranjuje padlo drevje. Zato se boji, da se utegne zgoditi še kakšna nesreča. Tudi v Bohinju vse domačine in obiskovalce naprošajo, naj bodo previdni in strpni, saj so zaradi podrtega drevja marsikje zaprte ceste in poti.

Območje Pod skalco in pot od cerkve sv. Janeza do gostišča Kramar je zaradi podrtih, predvsem pa na pol podrtih dreves izredno nevarna, opozarjajo v Občini Bohinj in ljudi pozivajo, naj se do zaključka sanacije ne zadržujejo na tem območju.

Mladi belgijski skavti bežali pred podirajočimi se drevesi

Gorski reševalci so imeli tako v torek kot v sredo polne roke dela, saj je bilo kljub izredno slabemu vremenu v gorah precej ljudi. Ponovno opozarjajo in svetujejo, da je treba spremljati vremensko napoved in jo tako pred turo kot med njo večkrat preveriti.

V sredo zgoraj zjutraj so pri koči Planika oskrbeli planinko, ki jo je prejšnji dan pri sestopu s Triglava sunek vetra podrl na tla, pri čemer se je poškodovala, sama pa je prišla do koče, kje je tudi prenočila. Helikopter pa jo je nato zjutraj odpeljal v jeseniško bolnišnico.

Po popoldanskem neurju so na Kriški gori reševali pohodnika, ki si je poškodovan nogo in so ga prav tako s helikopter odpeljali na nadaljnje zdravljenje. Kot so pojasnili v Gorski reševalni zvezi Slovenije, se je zadeva izšla še precej bolje, kot bi se lahko. Skupina mladih belgijskih skavtov je namreč med spustom s Kriške gore bežala pred nevihto in podirajočimi se drevesi.

“Ker sami, kljub številnim pozivom in preventivnim akcijam, ne uspemo doseči vseh tujih gostov, prosimo vse turistične delavce in organizacije, hotelirje, gostince, če le imate možnost, poskusite dopovedati gostom, da takšni dnevi res niso primerni za v gore,” pozivajo gorski reševalci.

Sodelujejo tudi pri intervenciji na območju Mojstrane, kjer je neurje v sredo popoldan podrlo veliko število dreves na cesto, ki vodi iz Zgornje Radovne v dolino Krma. Kranjskogorske gasilske enote so se tekom popoldneva prebijale v dolino, vendar so ob 21. uri iz varnostnih razlogov prekinile aktivnosti. Gorski reševalci iz Mojstrane so se že v sredo uspeli prebiti skozi podrto drevje, da so lahko s hrano in drugimi potrebščinami oskrbeli približno 90 slabovidnih planincev, ki so po povratku s Triglava ostali ujeti v Kovinarski koči v Krmi. Zjutraj so reševalci začeli nadaljnje aktivnosti za dostop v dolino.

K spremljanju in upoštevanju vremenskih opozoril pozivajo tudi v Bohinju, kjer je že pred torkovim neurjem štab civilne zaščite sprožil sireno za splošno nevarnost. Bohinj je namreč poln turistov, ki se gibljejo na prostem, plavajo v Bohinjskem jezeru in kampirajo ter si morajo med neurjem poiskati varno zavetje.

Že prejšnji teden je v neurju na francosko družino, ki je kampirala v Soteski padlo drevo in poškodovalo starša. Sredino neurje pa je na Bledu zahtevalo tudi smrtno žrtev, saj se je na sprehajalni poti v bližini Vile Bled drevo podrlo na dve osebi, pri čemer je ena umrla, druga pa je bila hudo poškodovana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje