Rogovci med protestom popisali tudi vrata policijske postaje

Slovenija 20. Jan 202407:59 9 komentarjev
Grafit na vratih policijske postaje Ljubljana Center
Grafit na vratih policijske postaje Ljubljana Center (Foto: PU Ljubljana)

Ob tretji obletnici rušenja nekdanje Avtonomne tovarne Rog so se v centru Ljubljane zbrali protestniki, ki so opozarjali na vse večjo gentrifikacijo v prestolnici. Med protestnim shodom so po navedbah policije vandalizirali dve stavbi in kip na Zmajskem mostu, prišlo je tudi do prerivanja pred policijsko postajo.

V petek okrog 18. ure se je v Miklošičevem parku v Ljubljani zbralo okoli 100 udeležencev, ki so pričeli pohod po ljubljanskih ulicah. Med pohodom so prižigali bakle in hodili po vozišču, dogodke opisujejo na Policijski upravi Ljubljana.

Na Župančičevi ulici naj bi protestniki metali balone z barvo v stanovanjski objekt. S tem naj bi po oceni oškodovanca povzročili za okrog 15 tisoč evrov škode. “V nadaljevanju je nekdo izmed protestnikov z barvo poškodoval tudi kip zmaja na Zmajskem mostu, vendar materialna škoda poškodovane stvari posebnega kulturnega pomena trenutno še ni znana,” še sporočajo s policije.

Nato so pohod nadaljevali do stavbe Centra Rog na Trubarjevi ulici. “Tudi v ta objekt so metali jajca, snežne kepe in balone z barvo, nato pa je večina protestnikov vanj vstopila. Odšli so v vsa nadstropja, tam pa na stene risali grafite. Po oceni oškodovanca so povzročili za okoli 7 tisoč evrov materialne škode,” navaja policija.

Neuporabniki Roga s protestom proti gentrifikaciji mesta
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Prerivanje v Rogu in pred policijsko postajo

Varnostniki Centra Rog so skušali ugotoviti identiteto osebe, ki je risala grafit v zgradbi, vendar oseba ni želela izročiti dokumenta. Postopek so prevzeli policisti, ki so osebo pripeljali na policijsko postajo, saj drugače njene identitete ni bilo mogoče ugotoviti. Pri tem so morali policisti na kraju uporabiti tudi telesno silo zoper protestnike, ki so zahtevali izpustitev osebe.

Protestniki so nato odšli pred policijsko postajo Ljubljana Center. Zaradi pridržane osebe so želeli vstopiti, “kar so jim preprečili policisti, ki so se postavili pred vrata objekta. Med tem je eden izmed protestnikov risal grafit na vhodna vrata, zato so z njim izvedli postopek v notranjosti policijske postaje,” pravi policija.

Nekaj po 20. uri, sta bili obe osebi po končanem postopku izpuščeni in sta se pridružili ostalim protestnikom, nato pa so skupaj odšli s kraja in se razšli v okolici. Zoper obe osebi je bil uveden prekrškovni postopek zaradi več prekrškov s področja javne varnosti.

Policisti še zbirajo obvestila glede poškodovanja tuje lastnine, kar vključuje škodo na stanovanjski zgradbi na Župančičevi in Centru Rog ter kipu zmaja na Zmajskem mostu. Zbirajo tudi informacije v zvezi z neprijavljenim shodom in morebitnimi dodatnimi kaznivimi dejanji, sporočajo.

Odziv Centra Rog: prvi incident od otvoritve

V Centru Rog, ki se je odprl konec oktobra lani, pravijo, da je bil včerajšnji protest prvi zabeležen incident od otvoritve dalje. V tem času niso “zabeležili niti enega incidenta, vandalizacije, nespoštovanja hišnega reda ali kakršnegakoli poškodovanja stavbe ter opreme.”

Dejanja protestnikov vidijo kot manifestacijo njihovega načina uporabe skupnih javnih prostorov. “Tako kot ob otvoritvi so tudi tokrat z grafiti vandalizirali prostore novega centra. Grafite, ki so jih za seboj pustili v in na stavbi, bomo že odstranili (med njimi po naši skromni oceni ni umetniških del), tudi transparente bomo z veseljem reciklirali v eni izmed naših skupnostnih delavnic, vsak sam pa si bo ustvaril mnenje o zamaskiranih in prerivanja željnih protestnicah in protestnikih,” so dejali.

Dodali so, da Center Rog “še vedno ostaja odprt za čisto vse, vključno z udeleženci včerajšnjih protestov.” So pa te pozvali, da “svojo kreativnost izražajo v okviru naših rednih programov in na način, ki bo prijazen do vseh ostalih uporabnikov in meščanov.”

Grafit v Centru Rog Grafit v Centru Rog
Vandalizirane stene, 19. 1. 2024 (Foto: Center Rog)
Grafit v Centru Rog Grafit v Centru Rog
Foto: Center Rog
Grafit v Centru Rog Grafit v Centru Rog
Foto: Center Rog
Grafit v Centru Rog Grafit v Centru Rog
Foto: Center Rog
Grafit v Centru Rog Grafit v Centru Rog
Foto: Center Rog

Opozarjanje na gentrifikacijo

Nekdanji uporabniki prostorov v tovarni Rog so na dopoldanski novinarski konferenci pred protestom opozorili na stanovanjsko vprašanje v prestolnici in spreminjanje bivalnih predelov v turistične namene (t. i. gentrifikacija). Rušenje avtonomne tovarne Rog pred tremi leti, ko so po njihovih besedah “mestne elite uprizorile okupacijo nekega ozemlja,” je bila pokazatelj resnične narave teh procesov.

Kot primer gentrifikacije so navedli tudi nov luksuzni stanovanjski kompleks Palača Schellenburg. Spomnili so tudi na izginjanje javnega denarja v zasebne žepe pri gradnji stadiona Stožice.

Grafit na vratih policijske postaje Ljubljana Center
Foto: PU Ljubljana

“Za višje razrede je gentrifikacija ‘posel’, ‘naložba’ ali ‘razvoj’, za prebivalce iz delavskega razreda pa je to okupacija: en sloj ljudi z vsemi možnimi legalnimi in ilegalnimi sredstvi jemlje predele mesta iz rok prebivalcev, da jih spreminja v zasebne investicijske cone, ostali pa moramo pristati na njihove pogoje bivanja,” so izpostavili na novinarski konferenci.

Tovrstno “rovarjenje po mestu” lahko ustavijo le meščani, kot so to storili pri načrtih z Bežigrajskim stadionom ali pri vila blokih na zelenih površinah Šišenskega naselja, so še dodali protestniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje