Brez soočenja na sodišču: Luka Mesec v tujini, Rok Snežič zbolel

Slovenija 09. Mar 202306:07 > 08:57 14 komentarjev
Snežič in Mesec
Luka Mesec in Rok Snežič. Foto: BOBO

Na okrožnem sodišču v Ljubljani je potekal predobravnavni naroki v tožbi davčnega svetovalca Roka Snežiča proti ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luki Mescu. Tožba se nanaša na izjavo Luke Mesca, da je Snežič kriminalec. Predobravnavni narok bi moral potekati že sredi februarja, vendar Mesec takrat ni prevzel obtožnice. Tokrat jo je prevzel, a ga zaradi službene poti v tujino na narok ni bilo. Na sodišču zaradi zdravstvenih težav ni bilo niti Snežiča.

Koordinator stranke Levica in aktualni minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je na lanskem predvolilnem soočenju na televiziji Slovenija pred državnozborskimi volitvami davčnega svetovalca Roka Snežiča, ki je širši slovenski javnosti znan tudi kot doktor davčnih utaj, označil za kriminalca. Tako Snežič zaradi razžalitve toži ministra, danes pa je potekal predobravnavni narok.

Ta bi sicer moral potekati že sredi februarja, vendar Mesec takrat ni prevzel obtožnice. Po informacijah N1 je zdaj Luka Mesec obtožnico prevzel v roku, ki ga je določil sodnik, vendar se današnjega predobravnavnega roka ni udeležil, saj je na službeni poti v tujini. Na sodišču ga je zastopal odvetnik Marko Bobič iz odvetniške pisarne Bobič. Luka Mesec krivde ni priznal, sodniku Marjanu Pogačniku pa je to v Meščevem imenu sporočil Bobič.

“Predobravnavni narok je potekal po pričakovanjih. Moja stranka (Luka Mesec op. a.) se je izrekla za nedolžno. Ni bilo nobenih presenečenj, vložili smo še dodatne dokaze. Zdaj moramo počakati na nadaljevalne postopke,” je dejal Bobič.

Po njegovih besedah sankcije, ki jih Snežič zahteva za Mesca (prenehanje ministrske funkcije in prepoved udejstvovanja v politiki vsaj za eno leto), za tovrstno kaznivo dejanje niso predpisane. “Tako, da do tega zagotovo ne bo prišlo. Prepričan sem, da sodišče ne bo moglo mimo vseh dokazov in medijskih poročanj o tem, kaj je zasebni tožilec v preteklosti počel, zato mislim, da bo moja stranka v celoti oproščena,” je še komentiral Meščev odvetnik.

Med nove dokazne predloge je ministrov odvetnik vložil predvsem medijske članke, iz katerih naj bi izhajalo, da so besede kriminalec, oligarhija in klika, resnične. S članki in medijskimi objavami Bobič med drugim dokazuje, da je bil Snežič v Sloveniji že v več kazenskih postopkih in tudi že na prestajanju zaporne kazni kot tudi, da mu je bil prepovedan vstop v BiH.

Med dokazne predloge je uvrstil tudi članke, iz katerih izhaja, da Snežič skupaj z ženo v Mariboru gradi vilo in da naj bi denar za njeno gradnjo izhajal iz nezakonitih poslov. Med dokaznimi predlogi je navedel tudi članek, iz katerega izhaja, da so uslužbenci finančne uprave Snežičevi ženi pred časom zasegli avtomobil zaradi suma davčne utaje. Bobič je v sodni spis uvrstil tudi zaslišanje Snežiča na parlamentarni komisiji, ki je preiskovala nezakonito financiranje političnih strank, ob čemer se je Snežiču očitalo, da naj bi sodeloval z Dijano Đuđić, sicer znano kot posojilodajalko stranki SDS.

Za kaznivo dejanje, ki ga Snežič očita koordinatorju Levice, je sicer predpisana denarna kazen ali zapor do šestih mesecev.

Snežič zbolel

Tudi Rok Snežič na ljubljansko okrožno sodišče ni prišel. Kot je v telefonskem pogovoru za N1 dejal, ga ni bilo zaradi zdravstvenih težav, zastopal ga je njegov odvetnik Goran Janžekovič. Tako v primeru Luke Mesca kot v primeru proti portalu Necenzurirano – tudi za to zadevo je danes potekal predobravnavni narok.

Snežič je proti novinarjem portala Necenzurirano vložil 39 zasebnih tožb – zaradi razkrivanja njegovih poslov in povezav z Dijano Đuđić, sicer znano kot posojilodajalko stranke SDS. Snežič kot zasebni tožnik novinarjem portala Necenzurirano (nekdanji novinarki) Vesni Vuković, Primožu Cirmanu in Tomažu Modicu očita kazniva dejanja razžalitve in žaljive obdolžitve. Novinarjev na sodišču ni bilo, so pa zoper Snežičevo zasebno tožbo vložili ugovor. To pomeni, da krivde ne priznavajo, zato njihova prisotnost na današnjem predobravnavnem naroku ni bila potrebna.

Snežič je v pogovoru za N1 še povedal, da v primeru pravnomočne obsodbe tako Mesca kot generalne sekretarke Gibanja Svobode Vesne Vuković v primeru Necenzurirano pričakuje, da bosta oba premierju Robertu Golobu ponudila odstopno izjavo, saj da je Golob ob nastopu mandata dejal, da se bo boril proti sovražnemu govoru.

Odvetnik Goran Janžekovič je po naroku povedal, da Snežič poleg opravičila želi, da novinarji v “prihodnje ne bodo pisali stvari o zasebnem tožilcu, ki ne držijo. To je namen vseh tožb, da se diskurz v medijih na njegov račun vrne v normalne okvire oziroma realnost”.

Mesec: “Kriminalec ni žaljiva obtožba”

Rok Snežič je 4. aprila lani proti Mescu vložil zasebno tožbo, v kateri piše, da je Mesec trdil in raznašal “nekaj, kar lahko škoduje časti in dobremu imenu zasebnega tožilca”, dejanje pa je bilo storjeno s sredstvom javnega obveščanja na televiziji. Snežič koordinatorju Levice očita kaznivo dejanje žaljive obdolžitve v prvih dveh odstavkih 160. člena kazenskega zakonika.

Predobravnavni narok bi se moral začeti že 16. februarja, vendar obravnave ni bilo, ker Mesec ni prevzel obtožnice. Kot je takrat dejal za POP TV, ne ve, zakaj omenjena pošta ni prišla do njega. “Lahko, da sem spregledal obvestilo,” je pojasnil Mesec. Sodnik je zaradi tega za naslednji datum predobravnavnega naroka določil 9. marec.

“Če pustimo to vlado na oblasti, nam Putinova Rusija kaže našo lastno prihodnost. Tja bomo prišli. Oligarhija, zbrana okrog neke politične klike, kjer bodo na veliki nogi živeli kriminalci, kakršen je Rok Snežič, ki je bil konec koncev na neki točki po mojih informacijah vpleten ne samo v kadrovanja nasploh, ampak tudi v kadrovanje Nacionalnega preiskovalnega urada. Človek, ki ima milijone, ki si lahko privošči drage plakatne akcije po državi, vozi se z avtomobilom znamke Maserati, dolžan je sodiščem milijone, pravi, da dobiva samo 372 evrov na mesec v gotovini od svoje žene. Ta človek je imel vpliv na kadrovsko politiko te vlade (vlade Janeza Janše op. a.),” je takrat dejal Luka Mesec.

Rok Snežič je pred tremi tedni, ko bi se predobravnavni narok moral zgoditi, dejal, da bo z dokumentacijo dokazal, da ne v Sloveniji ne v Bosni in Hercegovini ne velja več za obsojenega ter da so bila njegova dejanja izbrisana. Poudaril je tudi, da v BiH zoper njega ne teče več noben postopek.

Mesec je dejal, da vztraja pri svojih besedah in dodal: “Za nekoga, ki je bil pravnomočno obsojen, izgnan iz Bosne in Hercegovine in celotna Slovenja ve, da se ukvarja s posli, ki mejijo ali so davčna utaja, kriminalec ni žaljiva obtožba.”

Rok Snežič
Borut Živulović/BOBO

Snežič trdi, da je osebni prijatelj Janeza Janše, s katerim sta se spoznala v zaporu na Dobu

Rok Snežič, ki ga v zasebni tožbi proti Mescu zastopa odvetniška pisarna Ketiš, Janžekovič in partnerji, je bil leta nekaj časa zaprt v zaporu na Dobu, ker je priznal, da je utajil davek na dodano vrednost pri preprodaji treh jaht, od katerih ena sploh ni obstajala. Tam se je spoznal s predsednikom SDS Janezom Janšo, s katerim naj bi si delila tudi zaporniško celico. Snežič je kasneje večkrat dejal, da z Janšo osebno prijateljujeta, leta 2020 pa je za banjaluški spletni portal capital.ba izjavil, da Janši tudi svetuje na področju davčne politike.

“Sem dober prijatelj in svetovalec slovenskega predsednika Janeza Janše. On je ‘biznismen’. Razume, da je treba davke znižati. Predlagal sem mu že, naj ukine vse davke na avtomobile z izjemo DDV,” je takrat dejal Snežič. Janez Janša je te Snežičeve navedbe zanikal na redni seji državnega zbora novembra 2021.

Janez Janša
BOBO

Snežiča so nekateri mediji v preteklosti povezali tudi z bosansko državljanko Dijano Đuđić, ki je decembra 2017 sklenila sporno posojilno pogodbo s stranko SDS v višini 450.000 evrov. Stranki je nakazala le tretjino tega zneska, ko je časnik Večer razkril informacijo o posojilu, je SDS vrnila nakazan denar in prekinila pogodbo. Snežič je sicer poznanstvo z Đuđić zanikal, vendar so kasneje v javnost pricurljali podatki, da je z njo večkrat skupaj potoval v BiH.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje