Rumeno opozorilo za vzhodno in osrednjo Slovenijo: nekatere reke lahko poplavijo

Slovenija 13. Dec 202310:10 0 komentarjev
hidrološko-četrtek-n
Foto: Arso

Zjutraj so začele naraščati reke v zahodni in osrednji Sloveniji, Kolpa ter reke v porečju Savinje, zato so hidrologi Agencije RS za okolje (Arso) za ta območja izdali rumeno opozorilo. Reke v preostalem delu države počasi upadajo.

V sredo čez dan bodo po napovedi hidrologov reke v večjem delu države še naraščale in v noči na četrtek dosegle največje pretoke. Rumeno opozorilo velja predvsem za osrednjo Slovenijo, Dolenjsko, Posotelje, Podravje in Pomurje, kjer bodo reke najbolj in hitro naraščale.

Posamezne reke na teh območjih se bodo v sredo zvečer in v noči na četrtek razlivale ob strugah, pritoki Krke, Sotla, Ščavnica in Dravinja pa lahko za krajši čas tudi poplavijo. Krajevno lahko na teh območjih poplavi tudi padavinska voda, opozarja Arso.

V četrtek dopoldne bo večina rek že upadala in se vrnila v svoje struge. Naraščale bodo še Ljubljanica, Krka in Sava v spodnjem toku. V večjem delu države bo vodnatost rek velika, le alpske reke na Gorenjskem bodo zadržale srednje pretoke. Ob koncu tedna bodo reke počasi upadale, ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske pa se bodo še zmerno povečevale, še dodajajo na Arsu.

hidrološko poročilo-sreda-četrtek
Foto: Arso

Vodnatost rek je sicer povečini srednja, posamezne kraške reke in posamezne reke na Primorskem pa imajo velike pretoke. Jutranja temperatura večine rek je med 3 in 11 stopinjami Celzija. Morje ob slovenski obali ima dobrih 14 stopinj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!