Rupel pisal v Nemčijo: SAB sklepa dogovore z ekstremističnimi strankami

Slovenija 02. Nov 202113:10 > 13:16 8 komentarjev
Dimitrij Rupel
Borut Živulovič/BOBO

Dolgoletni zunanji minister Dimitrij Rupel je pisal nemškim liberalcem, naj spodbudijo neodvisno preiskavo predloga SAB, ki stranko evropskih liberalcev poziva, da iz svojih vrst izključi stranko SMC.

Stranka SAB je pred dvema tednoma vodstvu stranke evropskih liberalcev (Alde/Renew) poslala dopis, v katerem predlaga začetek postopkov za izključitev stranke SMC. Kot so takrat navajali v stranki, je bila SAB kot članica Alde ena tistih, ki je stranki SMC pomagala v to evropsko družino, za ukrepanje pa so se odločili po vseh dogodkih v zadnjem letu in pol, vključno z dogajanjem, povezanim s STA in evropskimi delegiranimi tožilci.

Kaplja čez rob so bili tviti premierja Janeza Janše o misiji Evropskega parlamenta, ki je v Sloveniji preverjala stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji, so takrat dodali v stranki.

Rupel: SMC se trudi umakniti od ekstremističnih politik

V politični prepir se je zdaj vmešal slovenski dolgoletni zunanji minister Dimitrij Rupel in pisal nemškim liberalcem, stranki FDP, ki je tako kot SMC in SAB članica stranke evropskih liberalcev. Rupel je v pismu zapisal, da je po letu 2008 slovenska politika postala zapletena, zunanji opazovalci pa jo težko razumejo.

Danes imamo dve stranki, ki obe trdita, da sta liberalni, je napisal Rupel. Kot je dodal, se SMC, ki je članica koalicije, trudi umakniti od ekstremističnih politik. SAB, ki je v opoziciji, pa je nedavno podpisala dogovor s SD (“prvotno komunisti”) in “dvema drugima ekstremističnima strankama leve orientacije”. S tem ni nič narobe, je nadaljeval Rupel, le da se je SAB odločila, da predlaga izključitev SMC iz Alde.

Pri tem je Rupel naslovnika, predsednika nemških liberalcev Christiana Wolfganga Lindnerja, spomnil na “katastrofalen polom” predsednice SAB Alenke Bratušek pri nameri, da postane članica Junckerjeve Evropske komisije.

Namen zahteve po izključiti SMC je škoditi potencialu stranke SMC in njenega predsednika Zdravka Počivalška na volitvah, je zapisal Rupel.

Predsednika nemških liberalcev je Rupel še pozval, naj znotraj evropskih liberalcev spodbudi neodvisno liberalno preiskavo zahteve SAB po izključitvi SMC.

Rupel pismo
N1

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje