Rusija vrnila udarec in slovenskim častnim konzulom odvzela pristojnosti

Slovenija 01. Apr 202218:52 > 18:59 12 komentarjev
Rusko veleposlaništvo
Foto: Žiga Živulović/ Bobo

Slovenski konzularni zbor je ravnanje Slovenije, ki je odvzela naziv ruskim častnim konzulom, ocenil kot kontraproduktivno. "S tem si država zapira enega izmed možnih kanalov za reševanje problemov," so poudarili častni konzuli, ki delujejo v Sloveniji. Naloga častnih konzulov je namreč predvsem spodbujanje poslovnih, kulturnih in znanstvenih vezi med državama, in ne politično delovanje. Po poizvedovanjih konzularnega zbora je Slovenija edina evropska država, ki je sprejela takšen ukrep. Kot smo izvedeli, pa se je Ruska federacija že zatekla k povračilnemu ukrepu in slovenskim častnim konzulom v Rusiji odvzela pristojnosti.

Slovenski konzularni zbor, ki ga sestavljajo častni konzuli in častne konzulke, ki delujejo na območju Slovenije, je na včerajšnji redni skupščini razpravljal tudi o umiku soglasja naše države k imenovanju beloruskega in ruskih častnih konzulov pri nas. Kot nam je potrdil predsednik Slovenskega konzularnega zbora Janez Škrabec, so vsi navzoči častni konzuli zavzeli skupno odklonilno stališče do te poteze. Poudarili so, da so razlogi za odvzem naziva največkrat zelo politični, čeprav je funkcija častnih konzulov izrazito nepolitična.

“Častni konzuli smo namreč zavezani vsebinam in opredelitvam dunajske konvencije o konzularnih odnosih, ki izpostavlja spodbujanje in razvijanje predvsem trgovinskih, ekonomskih, kulturnih in znanstvenih odnosov med državama in izogibanje komentarjev aktualne politične stvarnosti. Morda lahko ravno zato častni konzuli v politično zahtevnih situacijah bolj učinkovito odigramo vlogo mediatorja in prispevamo k razreševanju konfliktov,” so poudarili na skupščini Slovenskega konzularnega zbora. Zaradi omenjenih razlogov so menili, da je odvzem soglasij Slovenije k imenovanju beloruskega in ruskih častnih konzulov pri nas, kontraproduktivno, saj si tako država zapira enega izmed možnih kanalov za reševanje problemov.

Z odklonilnim stališčem do odvzema nazivov častnih konzulov so zbrani seznanili gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je po uradnem delu skupščine konzularnemu zboru predstavil aktualne projekte. Ob tem so mu priporočili, naj njihove pomisleke preda ministrstvu za zunanje zadeve.

Spomnimo: vladajoči so sredi lanskega leta umaknili soglasje k častnemu konzulu Belorusije pri nas, kar pomeni, da se je od tega mesta poslovil Janez Škrabec. Direktor Rika je sicer še vedno častni konzul Maroka v Sloveniji. Po ruski agresiji na Ukrajino pa je zunanji minister Anže Logar podpisal odloke o umiku soglasja Slovenije k imenovanjem ruskih častnih konzulov pri nas. To mesto so tedaj zasedali Matjaž Vuga, Igor Simčič, Dušan Černe, Andrej Zubicki in Danilo Duraković.

Častni konzuli so praviloma ugledni državljani države sprejemnice, ki jih tuja država imenuje, ker so v preteklosti naredili nekaj dobrega za odnose med državama. Častni konzuli Slovenije v Rusiji so torej ponavadi ruski državljani, častni konzuli Rusije v Sloveniji pa slovenski državljani. Svojo funkcijo opravljajo prostovoljno in brez plačila.

“Kontroverzna poteza Slovenije”

Po dosedanjih poizvedovanjih Slovenskega konzularnega zbora se odvzema nazivov ruskim častnim konzulom doslej ni poslužila nobena druga evropska država. Kot nam je potrdil slovenski častni konzul v Rusiji Jevgenij Nikolajevič Zagorodni, pa je Ruska federacija že sprejela protiukrepe. Slovenija je imela v Rusiji tri častne konzule, ki so jim 25. marca ta status odvzeli. Sergej Aleksandrovič Vasiljev je slovenske interese zastopal v Sankt Peterburgu, Vladimir Vladimirovič Davidov v Jekaterinburgu, Zagorodni pa v Nižnjem Novgorodu.

Zagorodni je to delo opravljal zadnjih osem let. “Moja naloga je promocija slovenske kulture, predvsem pa slovenskih podjetij v Rusiji, ki jim pomagam pri iskanju poslovnih povezav,” je dejal v pogovoru za N1. Največ izkušenj in posledično zvez, s katerimi je pomagal slovenskim podjetjem, ima v elektroindustriji.

Nad slovenskim umikom soglasja k imenovanju ruskih častnih konzulov pri nas je Zagorodni izjemno začuden in ga ocenjuje kot kontroverzno potezo. “Slovenija s tem ne prekinja političnih vezi z Rusijo, ampak poslovne in kulturne. Ne vem za nobeno drugo evropsko državo, ki bi storila kaj takega. Celo Češka, ki je izgnala ruske diplomate, je ohranila častne konzule, saj se zavedajo razlike med politiko in ekonomijo ter pomena ohranjanja poslovnih povezav.” Eden od najpomembnejših principov delovanja častnih konzulov je nevpletanje v politiko, je še dodal Zagorodni.

Da je umik soglasja častnim konzulom Rusije v Sloveniji nerazumno dejanje, neuradno ocenjuje tudi več aktualnih slovenskih veleposlanikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje