Ministrica Bobnar: Policija bo kupila še en helikopter za gašenje

Slovenija 22. Jul 202214:12 > 15:15 4 komentarji

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je ob obisku pogorišča na Krasu dejala, da bo slovenska policija kupila nov helikopter, ki bo lahko pomagal tudi pri gašenju požarov, o vodnem topu pa, da se je med uporabo na Krasu pokvaril, a so ga že popravili in z njim gasijo in dovažajo vodo.

Gasilci se na Krasu še naprej borijo z ognjenimi zublji. Ogenj tudi danes nadaljuje uničujoč pohod, je sporočila Civilna zaščita za severno Primorsko. Pri gašenju s helikopterjema sodeluje tudi letalska policijska enota. En helikopter pomaga pri gašenju požarov, drug pa s termo kamero zaznava potencialna nova žarišča in obvešča gasilce. Z razmerami na terenu sta se danes seznanila notranja ministrica Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav.

Kot je dejala Bobnar, je območje obiskala, da se pogovori s sodelavci, ki že en teden skupaj z vsemi ostalimi bijejo bitko, da bi se lahko življenje vrnilo v stare tirnice. “Tu sem tudi zato, da izkažem moralno podporo, občudovanje in tudi drugo podporo. Vlada bo storila vse, kar je v naši moči, da podpremo vse – gasilce, civilno zaščito, policiste, pripadnike Slovenske vojske, reševalce, vse ljudi, ki z nečloveškimi napori bijejo bitko z ognjem,” je dodala. Izpostavila je tudi “zelo pomembno pomoč iz zraka – letalce”, ki jo zagotavljajo slovenska policija, Slovenska vojska in ekipe iz tujine. “To je še en dokaz več, kako pomembna je solidarnost, ne samo znotraj naše skupnosti, ampak tudi znotraj EU in širše,” je dodala.

Pri gašenju pomaga tudi helikopter slovenske policije 169. Ob tem je ministrica dejala, da je s tem res zadovoljna. Gre za helikopter, ki ga je slovenska policija dobila leta 2019, ravno včeraj pa je ministrica podpisala sklep o investicijski dokumentaciji za nakup tretjega helikopterja. Kot je dejala, bo namenjen prav za pomoč pri gašenju, pa tudi za reševanje v gorah in nujno medicinsko pomoč.

Odgovorila je tudi na ugibanja o namernem požigu, ki so se pojavila v zadnjih dneh. “Policija vsako informacijo preveri, zato je tudi tu. Pozivamo vse, ki karkoli opazijo in imajo informacijo, da to sporočijo policistom,” je dodala.

O uporabi vodnega topa pri gašenju požara pa je dejala, da gasi in dovaža vodo. Dodala je, da je dobro, da se vodni top ne uporablja za odmetavanje in škropljenje solzivca, ampak zato, da pomaga ljudem v takšnih nesrečah. Vodni top naj bi se med uporabo na Krasu tudi pokvaril, a so ga že popravili. “Upam, da se vodni top ne bo uporabljal kot prisilno sredstvo in da za to ne bo potrebe. In da se bo tudi v takih primerih, kot je zdaj, uporabljal čim manjkrat,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje