Samico laboda po novembrskem ugrizu vrnili v Tivolski ribnik (FOTO)

Slovenija 20. Mar 202314:04 1 komentar
Labod Tivolski ribnik
Tjaša Zagoršek/Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Po štirih mesecih so pristojni v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib v Tivolski ribnik vrnili samico laboda grbca. Lanskega novembra jo je z ugrizom poškodoval pes, veterinar pa je po večmesečnem okrevanju prižgal zeleno luč za vrnitev v naravo.

Samico laboda grbca je lanskega novembra napadel pes in jo ugriznil.

Takoj po ugrizu so jo oskrbeli na veterinarski fakulteti, nato pa premestili na zdravljenje v Zatočišču za živali prostoživečih vrst na Muti.

Po štirih mesecih se je njeno zdravljenje uspešno zaključilo, veterinar Zlatko Golob pa je ocenil, da je ptica sposobna za življenje v naravi. Preteklo soboto so jo premestili nazaj v okolje, iz katerega je bila odvzeta – v Tivolski ribnik, so sporočili iz Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Pojasnili so, da si je labodji par lansko leto za dom izbral Tivolski ribnik in v njem tudi gnezdil. Obiskovalce parka in mimoidoče ob tem prosijo, da ptic ne vznemirjajo, se jim ne približujejo in jih ne hranijo. Prav tako se s psi, ki morajo biti na povodcu, pticam ne približujmo.

“Obiskovalce prosimo, naj ptic ne hranijo, saj s tem pogosto naredijo več škode kot koristi. Labodi imajo v Tivolskem ribniku in Koseškem bajerju ter njuni okolici dovolj primerne hrane,” so zapisali.

Lani preveč motenj med gnezdenjem

Če je motenj v času gnezdenja preveč, lahko samica gnezdo zapusti oz. preneha valiti. Zaroda v takem primeru ni, kar se je po mnenju pristojnih lani zgodilo labodjemu paru v Tivolskem ribniku. “Ptice v času gnezditve in vzgoje mladičev potrebujejo predvsem mir,” so opozorili ob vrnitvi samice.

Človek s hranjenjem prostoživečih ptic povečuje tekmovalnost med pticami različnih vrst, s tem pa povečuje tudi možnost poškodb ali prenosov okužb, so opozorili pristojni.

“Še vedno namreč veljajo ukrepi, ki jih je z namenom preprečevanja ptičje gripe v Sloveniji izdala Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, med katerimi je opozorila tudi na prepoved krmljenja prostoživečih vodnih ptic,” so še opozorili zaposleni v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Labodji par v Tivolskem ribniku so bolj pogosto na bajerju začeli opazovati v jeseni 2021, pred tem so se labodi v ribniku pojavljali občasno in za krajša časovna obdobja. Labodji par so decembra 2021 v ribniku tudi obročkali (rdeč barvni obroček BVX in BVZ), s kovinskim obročkom pa sta bila obročkana že v preteklosti, prvi leta 2015 na Zbiljskem jezeru, drugi leta 2017 na Koseškem bajerju.

Labod Tivolski ribnik
Mateja Nose Marolt/Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib
Labod Tivolski ribnik
Mateja Nose Marolt/Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib
Labod Tivolski ribnik
Mateja Nose Marolt/Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje