SD: Financiranje vrtcev naj se z občin v celoti prenese na državo

Slovenija 03. Feb 202312:41 7 komentarjev
Otrok
Bobo

Potem ko so se župani mestnih občin odločili, da jim ne preostane drugega, kot da cene vrtcev dvignejo za 14 do 17 odstotkov, poslanska skupina Socialnih demokratov vladi predlaga, naj najde način, s katerim bo preprečila, da bi breme višjih cen padlo na pleča staršev. Poslanska skupina predlaga tudi, da se financiranje vrtcev z občin v celoti prenese na državo.

Zaradi naraščajočih življenjskih stroškov, draginje in inflacijskih pritiskov morajo občine cene vrtcev dvigniti, sta opozorili podpredsednici Socialnih demokratov Meira Hot in Mija Javornik. Dodali sta, da morajo posledično finančno breme nositi starši in skrbniki otrok.

Kot smo poročali, so se župani mestnih občin minuli teden namreč odločili, da jim ne preostane drugega, kot da cene vrtcev dvignejo za 14 do 17 odstotkov. Odločitev so pospremili z razlago, da vlada ni odgovorila na njihov poziv, naj iz proračuna pokrije stroške povišanj plač v tem letu, saj sredstev za pokritje višjih stroškov delovanja nimajo.

Trenutni sistem financiranja po oceni županov ne upošteva posebnega položaja mestnih občin, torej tega, da imajo te občine večji nabor javnih storitev, ki jih zagotavljajo tudi za širšo regijo. Zaradi tega imajo večje število javnih uslužbencev. “V primerih povišanja plač javnih uslužbencev tako mestne občine nosijo nesorazmerno večje finančno breme, ki se ne povrne preko povprečnine. Tak primer je tudi nedavni dogovor o povišanju plač pomočnicam vzgojiteljic v vrtcih, kjer mestne občine niso bile vključene v pogajanja, soočiti pa se morajo s finančnimi posledicami,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Še isti dan je ekonomske cene vrtcev za 13,1 odstotka povišal novomeški mestni svet, v torek je podobna odločitev sledila tudi v Kranju, kjer bodo v javnih vrtcih cene v povprečju višje za 14 odstotkov, v zasebnih vrtcih s koncesijo pa za od 18 do 24 odstotkov. Za razliko od Novega mesta, kjer so svetniki predlog, da bi večji del finančnega bremena prevzela občina, zavrnili, so kranjski svetniki potrdili olajšavo za starše, ki odplačujejo stanovanjske kredite. Staršem od 2. do vključno 6. dohodkovnega razreda se tako pri osnovi za plačilo upošteva znižanje za en dohodkovni razred. Razliko med ceno programa vrtca in plačili staršev za otroke s svojega območja krije občina.

V prestolnici bodo medtem s podražitvijo še nekaj časa počakali. Ljubljanski župan Zoran Janković je pojasnil, da bodo počakali na morebitne poteze države, v nasprotnem primeru bodo starši morali plačati del novih stroškov programov vrtcev.

V Socialnih demokratih zdaj predlagajo, da se financiranje vrtcev z lokalnih skupnosti v celoti prenese na državo. “Skrb za najpomembnejšo in najbolj ranljivo skupino mora biti opravljena celovito in enotno, saj je investicija v otroke najboljša dolgoročna naložba v razvoj te države. Noben otrok ali regija ne sme ostati zadaj,” je pojasnila Javornik. Dodala je, da je nujno ukrepati pravočasno in na pravi način, v nasprotnem primeru bi bil lahko ogrožen sistem predšolske vzgoje in varstva.

Meira Hot je povedala, da je vprašanje brezplačnih vrtcev sicer rešeno v koalicijski pogodbi. “Verjamem, da bo vlada to tudi izvedla in bodo brezplačni vrtci verjetno del šolske reforme, vendar je v tem trenutku pomembno reagirati takoj,” je opozorila. Poslanska skupina je zato vložila pobudo, v kateri vladi predlaga, da sistem brezplačnih vrtcev vzpostavi čim prej, prioritetno pa naj vzpostavi mehanizem, s katerim bi preprečili, da bi breme višjih cen padlo na pleča staršev.

Predlog je po besedah Hot naslovljen na vlado, s koalicijskimi partnerji ga socialni demokrati še niso uskladili. “Želimo, da vlada preuči načine, kako bi ta mehanizem vzpostavili, bodisi z interventno zakonodajo ali posameznimi dogovori med občinami in državo. Ne želimo prejudicirati, zato se nam ni zdelo smotrno predloga dati v koalicijsko usklajevanje.” Hot je še dodala, da so v poslanski skupini prepričani, da se bodo ustrezno dogovorili, pogovori in usklajevanje pa bi lahko stekli v naslednjih dveh tednih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje