SD na konferenci o usmeritvah stranke do 2030

Slovenija 16. Okt 202106:50 1 komentar
Predsednica SD Tanja Fajon
Žiga Živulović jr./BOBO

Konferenca Socialnih demokratov, ki je najvišji organ stranke med dvema kongresoma, bo danes obravnavala in potrjevala osnutek volilnega programa stranke. Ključni prioriteti programa sta kakovostno javno zdravstvo in dvig dodane vrednosti gospodarstva, zajema pa obdobje do leta 2030.

Program, ki ga bodo danes Socialni demokrati obravnavali na konferenci, vsebuje deset sprememb. Z njimi želijo v stranki izboljšati položaj ljudi, javnih storitev, gospodarstva, upravljanje države in demokracije. Ključni prioriteti programa sta dostopno in kakovostno javno zdravstvo ter dvig dodane vrednosti gospodarstva, so zapisali v stranki. Poudarili so, da so program pripravili za razvojno desetletje, do leta 2030, in torej za dva mandata.

Osnutek volilnega programa z imenom Nov začetek – Program velikih sprememb za razvojno desetletje do leta 2030 so v stranki pripravili na podlagi predlogov in pobud ljudi, ki so jih zbrali na turneji po Sloveniji, na podlagi sektorskih strategij stranke do leta 2030 ter obsežnega dela programske skupine stranke.

Osnutek bo v javni razpravi do konca leta, zbirali bodo pripombe zainteresirane javnosti, socialnih partnerjev in nevladnih organizacij. Načrtujejo še izvedbo tematskih posvetov s ključnimi deležniki.

SD
Žiga Živulovič jr./BOBO

Kakšni so predlogi SD?

Na področju zdravstva SD predlaga največ 30-dnevni rok za specialistične preglede ter omejitev dela zdravnikov v zasebnem in javnem sektorju hkrati. Večjo pozornost nameravajo namenjati tudi skrbi za duševno zdravje mladih.

Za dvig produktivnosti, inovativnosti, ozelenjevanje in internacionalizacijo podjetij nameravajo nameniti 700 milijonov evrov dodatnih spodbud. 1,5 odstotka BDP pa bi namenili za raziskave in razvoj, sofinanciranje mladih raziskovalcev v gospodarstvu ter boljši prenos inovacij v gospodarstvo. Na področju dela se bodo v stranki zavzemali za minimalno plačo v višini najmanj 800 evrov neto in postopno uvajanje 32 urnega delovnega tedna.

Menijo, da bi k enakim možnostim za vse najbolj pripomogla brezplačna šolska prehrana za vse šolarje. Zavzemajo se tudi za brezplačni vrtec in brezplačne učne pripomočke za vse otroke. Zagovarjajo minimalno pokojnino v višini 700 evrov, financiranje pokojninske blagajne pa bi zagotavljali iz demografskega sklada.

Za volilno pravico pri šestnajstih letih

Na področju stanovanjske problematike predlagajo uzakonitev možnosti, da občine omejijo najvišjo možno najemnino. Zgraditi nameravajo 10.000 javnih najemnih stanovanj ter 5000 novih študentskih postelj in 2000 postelj v domovih za starejše do leta 2030.

Ves težki tovorni promet nameravajo v SD prestaviti na železniški promet, zavzemajo pa se tudi za izboljšanje javnega potniškega prometa

Zbrali so tudi predloge na področju demokracije. Tako se zavezujejo k vladavini prava in sanaciji škode, narejene na mednarodnem ugledu. Sicer pa se SD zavzema za uvedbo volilne pravice pri 16. letih, spoštovanje svobode medijev in ukrepe proti lažnim novicam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje