Stranka SD se iz vile na Levstikovi ulici seli v prostore v središču Ljubljane

Slovenija 21. Feb 202311:47 2 komentarja
SD Nazorjeva
Foto: Jan Gregorc/N1

Socialni demokrati bodo po dolgih letih zamenjali sedež stranke, saj se bodo iz vile na Levstikovi ulici 15 preselili v središče Ljubljane. V prostorih, kjer je bil doslej sedež stranke, bo deloval izobraževalni Inštitut 1. maj, ki so ga novembra ustanovili v SD.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah N1 bo stranka SD preselila sedež stranke. Iz prostorov na Levstikovi ulici 15 v Ljubljani se bo preselila v prostore novogradnje na Nazorjevi ulici v središču mesta. Kot pravijo naši viri, bo tam stranka v najem vzela več prostorov, ne pa celotne zgradbe.

Kot smo poročali pred dnevi, bo v prostorih vile na Levstikovi ulici po novem deloval izobraževalni Inštitut 1. maj, ki sta ga novembra ustanovila predsednica SD Tanja Fajon in generalni sekretar stranke Klemen Žibert, direktor inštituta pa je postal nekdanji poslanec stranke Jan Škobrne.

Kot so nam pred tedni sporočili iz stranke, bo inštitut namenjen oblikovanju lastnih kapacitet na področju izobraževanja in raziskovanja, usmerjen pa bo predvsem k sodelovanju s civilno družbo, sindikati, gospodarstvom in posameznimi strokovnjaki.

Izobraževanja bodo odprta za vse, tudi za tiste, ki niso člani SD. V SD izpostavljajo, da bo ena od ključnih nalog omenjenega inštituta, da bo državljane usposabljal k bolj aktivnemu državljanstvu.

Foto: Jan Gregorc/N1

Po mnenju Janše je bila vila na Levstikovi ukradena

Vila na Levstikovi ulici 15 je bila nekaj časa tudi predmet spora na sodišču, saj so v stranki SD proti predsedniku stranke SDS Janezu Janši, ki je bil takrat predsednik slovenske vlade, julija 2021 vložili tožbo zaradi Janševih navedb o lastništvu omenjene vile. Janša je v zadnjih letih na spletnem omrežju Twitter večkrat zapisal, da je vila v Ljubljani, v kateri je sedež Socialnih demokratov, ukradena.

Vila SD, Levstikova, ljubljana, sedež SD, Socialni demokrati
Žiga Živulovič jr./Bobo

Oktobra 2021 je velenjsko okrajno sodišče razsodilo, da mora Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine, se javno opravičiti na Twitterju in plačati dobrih 800 evrov stroškov postopka. Po odločitvi sodišča mora Janša objaviti zapis: “Tožena stranka, Ivan (Janez) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene židovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in so SD lastništvo na njej pridobili na zakonit način.”

Takrat se je Janša odzval, da zadeva še ni končana. Zoper sodbo se je pritožil in predlagal, da se sodba velenjskega sodišča zavrne, a je celjsko višje sodišče Janševo pritožbo zavrnilo. S tem je odločitev velenjskega sodišča pravnomočna.

Janša se je septembra na Twitterju opravičil z objavo treh fotografij brez pripisa. Na fotografijah so izseki sodbe velenjskega okrajnega sodišča z vsebino javnega opravičila: “Tožena stranka, Ivan (Janez) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene judovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način.”

Čeprav se Janša ni opravičil s svojimi besedami, so bili v SD z objavo zadovoljni, saj da ta “jasno kaže na priznanje za izrečene laži o ‘ukradeni židovski vili'”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje