Janša se je ob enih zjutraj opravičil SD, a le z objavo fotografije

Slovenija 20. Sep 202207:13 > 12:19 27 komentarjev
Janez Janša
Borut Živulović/BOBO

Predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša je ob enih zjutraj na Twitterju objavil tri fotografije sodbe velenjskega okrajnega sodišča. Na eni od njih je vsebina javnega opravičila stranki Socialnih demokratov, ki jo je po sodbi moral objaviti zaradi svojih zapisov o "ukradeni judovski vili". Janša opravičila tako ni zapisal sam, ampak ga je podal z objavo fotografije.

Predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša je ob enih zjutraj na Twitterju objavil tri fotografije brez pripisa. Na njih so izseki sodbe velenjskega okrajnega sodišča iz oktobra lani, ko je sodišče razsodilo, da se mora zaradi zapisov o “ukradeni judovski vili” opravičiti stranki Socialnih demokratov (SD) in ji plačati 10.000 evrov.

Na tretji fotografiji, ki jo je objavil nekdanji premier, je izsek iz sodbe z vsebino javnega opravičila, ki bi ga glede na odločitev sodišča moral objaviti na Twitterju: “Tožena stranka, Ivan (Janez) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene judovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način.”

Janša opravičila Socialnim demokratom tako ni zapisal sam, ampak ga je podal z objavo fotografije dela sodbe.

V stranki SD so se kasneje odzvali na Janševo opravičilo in zapisali, da “jasno kaže na priznanje za izrečene laži o ‘ukradeni židovski vili'”. Dodatnega opravičila od nekdanjega premierja tako ne bodo zahtevali. So pa dodali, da Janša še ni poravnal 10.000 evrov odškodnine in napovedali nadaljnja pravna sredstva, če je ne bo poravnal v predpisanem roku. Več preberite v prispevku Socialni demokrati: Janševo opravičilo zadostuje, odškodnine pa še ni poravnal.

Kot smo poročali, je predsednik SDS v zadnjih letih na Twitterju večkrat zapisal, da je vila v Ljubljani, v kateri je sedež SD, ukradena. Socialni demokrati so zaradi teh navedb s pomočjo odvetnice Nataše Pirc Musar julija lani zoper njega vložili tožbo.

Očitali so mu 15 neresničnih in objektivno žaljivih zapisov, ki jih je Janša na Twitterju objavil med 9. avgustom 2019 in 5. julijem 2021. V stranki so ob tem trdili, da so zapisi neresnični in žaljivi ter posegajo v ugled in dobro ime stranke, Janša pa, da jih je objavil “v popolnem zavedanju, da so informacije, o katerih je pisal, v celoti neresnične”.

Velenjsko okrajno sodišče je oktobra lani razsodilo, da mora Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine, se javno opravičiti na Twitterju z zgoraj omenjenim zapisom in plačati dobrih 800 evrov stroškov postopka. Takrat se je Janša zoper sodbo pritožil in predlagal, da se sodba velenjskega sodišča zavrne, pa je celjsko višje sodišče njegovo pritožbo zavrnilo in prikimalo Socialnim demokratom.

Janša se je na to odločitev odzval z dvomom o neodvisnosti sodstva, Socialni demokrati pa so takrat napovedali, da ga bodo najprej s pismenim opominom pozvali k izpolnitvi sodbe, če je prostovoljno ne bo izpolnil, pa napovedali sodno izvršbo.

Janševo opravičilo SD na Twitterju
JJansaSDS/Twitter

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje