SD zahteva sejo odbora za zunanjo politiko zaradi domnevnega dogovora z ribiči

Slovenija 17. Jan 202217:21 > 19:02 1 komentar
Piranski zaliv: ribolov
PROFIMEDIA

V stranki SD zaradi domnevnega dogovora, ki bi slovenskim ribičem omogočal ribolov do Umaga, hrvaškim pa do Kopra, zahtevajo sklic seje odbora za zunanjo politiko. Piranski ribič Zlatko Novogradec pa je medtem za STA dejal, da je takšna izvedba ribolova vprašljiva, saj slovenski ribiči ne premorejo flote, ki bi to dopuščala.

Hrvaška ministrica za kmetijstvo Marija Vučković in zunanji minister Gordan Grlić Radman sta se v začetku prejšnjega tedna v Umagu sestala s hrvaškimi ribiči. Ena od glavnih tem pogovorov je bil tudi ribolov v Piranskem zalivu, na sestanku pa naj bi dosegli neformalni dogovor, ki določa, da bi lahko hrvaški ribiči lovili bližje slovenski obali in obratno. Po dogovoru bi lahko tako slovenski ribiči lovili vse do Umaga, hrvaški pa vse do Kopra.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu pogovorov o tem za N1 niso niti zanikali niti potrdili.

Piranski ribič Zlatko Novogradec pa je za STA povedal, da jih o dogovoru uradno ni obvestil nihče, vse informacije pa so dobili le prek medijev. Kot pravi, takšen dogovor zavrača, saj so se slovenski ribiči o tem pred dvema ali tremi leti že pogovarjali. Takrat so zavzeli stališče, da dogovor ne pride več v poštev, saj je Slovenija medtem z odločbo arbitražnega sodišča že dobila mejo na morju, ribiči pa območje za ribolov. Kot je dodal za medij, je izvedba ribolova do Umaga vprašljiva, saj slovenski ribiči ne premorejo več flote, ki bi to dopuščala.

SD zahteva sklic odbora za zunanjo politiko

V poslanski skupini SD so zaradi domnevnega dogovora med Slovenijo in Hrvaško pripravili zahtevo za sklic za javnost zaprte nujne seje odbora državnega zbora za zunanjo politiko (OZP), je danes povedal poslanec stranke Matjaž Nemec. “Ključno vprašanje je, ali gre za sporazum, ki implementira arbitražni sporazum, ali pa gre za odstop od arbitražnega sporazuma,” je na novinarski konferenci dejal Nemec.

V SD od zunanjega ministra Anžeta Logarja pričakujejo, da bo na zaprti seji OZP pojasnil trenutno dogajanje. Ob tem je Nemec po poročanju STA poudaril, da na podlagi preteklih izkušenj “vemo, da ima predsednik vlade Janez Janša ambicije na področju reševanja medsosedskih vprašanj do naslednjih volitev, torej v nekaj tednih”.

Poslanec SD je spomnil na “slabe izkušnje iz preteklosti”, ko je premier v času svoje prve vlade sklenil “dva neposrečena sporazuma”. Enega v Mokricah s tedanjim hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem, drugega pa na Bledu s tedanjim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem, še piše STA.

Od razglasitve arbitražne razsodbe je slovenska policija obravnavala 7842 dogodkov v slovenskem morju. Samo v lanskem letu so obravnavali 1274 dogodkov, v katerih je bilo udeleženih 2083 hrvaških plovil, od tega 967 plovil hrvaških varnostnih organov, so za STA danes navedli na Generalni policijski upravi.

Od uveljavitve arbitražne razsodbe je bilo skupno izdanih 1569 plačilnih nalogov, v letu 2021 pa 366. Zakon o tujcih se je v teh letih spreminjal, zato so bile denarne kazni za nedovoljen vstop v Slovenijo posledično različne in so se gibale od 500 pa do 800 evrov, so dodali na policiji. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje