SDS Levici spet dela reklamo

Slovenija 03. Jun 202117:30 > 04. Jun 2021 08:04 0 komentarjev
Danijel Krivec, Jože Horvat
Borut Živulovič/BOBO

SDS in NSi zahtevata izredno sejo državnega zbora o programu Levice, v katerem prepoznavata napoved rušenja parlamentarne demokracije. Predsednik DZ Igor Zorčič se je obrnil na parlamentarno zakonodajno-pravno službo, ki naj ugotovi, ali je predlog koalicijskih poslancev v skladu z zakonodajo.

Poslanci SDS in NSi zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora. Na njej naj bi pod drobnogled vzeli program Levice, v katerem desni vladni stranki prepoznavata napoved rušenja parlamentarne demokracije in drugih temeljev ustavnega reda Republike Slovenije.

Poslanci SDS in NSi Levici očitajo, da se z opredelitvijo za ekosocialistično gospodarstvo zavzema za družbenopolitični sistem nekdanje SFRJ, “ki je v temeljnem nasprotju z ustavo RS”. Prav tako jo označujejo za izrazito protievropsko stranko, ki med drugim teži “k razbitju evropske monetarne unije in odpravi evra”. Predstavniki dveh največjih vladnih strank ugotavljajo tudi, da bi izvedba programa Levice zahtevala ponovno nacionalizacijo zasebnega premoženja, kar da je v nasprotju z ustavo. Stranki Luka Mesca pa očitajo še poveličevanje nedemokratičnih političnih sistemov ter celo programsko bližino italijanskim neofašistom.

SDS in NSi: Pristojni organi naj ukrepajo

“Podpisnice in podpisniki zahteve za sklic izredne seje državnega zbora sklepno ugotavljamo, da v slovenskem političnem prostoru prihaja do zaskrbljujočih trendov, ki kažejo na protiustavno ravnanje stranke Levica ali njenih posameznikov, zato smo prepričani, da morajo pristojni organi stanje na tem področju temeljito spremljati in ustrezno ukrepati,” so zahtevo za sklic izredne seje utemeljili poslanci SDS in NSi. Ob tem so priporočili, da na sejo povabijo notranjega in obrambnega ministra Aleša Hojsa in Mateja Tonina ter direktorja Sove Janeza Stuška.

Dokument
N1

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič se s pobudniki očitno ne strinja. Njihovo zahtevo za sklic izredne seje je namreč poslal parlamentarni zakonodajno-pravni službi, ki naj oceni, ali je predlog v skladu z zakonodajo.

Na Zorčičevo odločitev se je odzval predsednik vlade Janez Janša. “Zakonito je potemtakem pozivati na rušenje ustavnih temeljev RS, opozarjati na to in razpravljati o tem pa naj bi bilo nezakonito,” se je vprašal.

Levica bo uporabila razpoložljiva pravna sredstva

Na twitterju se je odzvala stranka Levica in SDS vrnila žogico. Ocenila je, da SDS s pomočjo koalicijskih partnerjev ruši temelje slovenske demokracije, krši zakone, uničuje neodvisne medije in si podreja do nedavnega neodvisne institucije. Ob tem je napovedala, da se bo na manipulacije in laži SDS naslednji teden odzvala s pravnimi sredstvi, ki jih imajo na voljo. Svoj zapis je Levica zaključila z besedami, da je Nova Slovenija ponovno dokazala, da med njo in SDS ni prav nobenih razlik.

Z zahtevo za izredno sejo Slovenski demokrati nadaljujejo z napadi na Levico. Ti prevevajo tudi resolucijo, ki jo bo SDS obravnavala na kongresu 19. junija. V njej je SDS Levico označila kot ekstremno politično stranko, ki živi za totalitarno preteklost in črpa iz nje. “V ideji, ideologiji, načinu dela in govorici ali slengu, vselej spominja na tipično kardeljevsko pozicijo iz prejšnjega režima,” lahko preberemo v kongresni resoluciji SDS. V političnih vrstah sicer ni osamljena ocena, da Janševa stranka Levici s svojimi napadi dela prej reklamo kot škodo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!