SDS mnenja, da Slovenija ni več varna država. Koalicija jim očita populizem

Slovenija 30. Nov 202320:39 12 komentarjev
državni zbor
Foto: Matija Sušnik/DZ

V razpravi o predlogu priporočil vladi za ustavitev nezakonitih migracij so poslanci SDS trdili, da te predstavljajo varnostno tveganje in da Slovenija zato ni več varna država. Koalicijski poslanci so bili do njih kritični. Opozicijskim poslancem so očitali, da ta vprašanja izkoriščajo za populizem in demagogijo. Poslanci so o predlogu razpravljali brez glasovanja.

Poslanci so sicer na predlog poslanske skupine SDS na seji DZ razpravljali o priporočilu vladi za ustavitev nezakonitih migracij in učinkovitejših ukrepih za zaščito meje ter krepitvi varnosti državljanov in njihovega premoženja. Ob tem so izpostavili večanje števila nezakonitih prestopov meje in večanje števila kaznivih dejanj na območju nekaterih policijskih postaj v prestolnici.

V trenutnih razmerah notranje ministrstvo še ni prepoznalo potrebe po sodelovanju Slovenske vojske pri širšem varovanju meje, je pa Hrvaški večkrat predlagalo, naj zaprosi za podporo agencije Frontex pri varovanju njene zelene meje z Bosno in Hercegovino, je pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar. Ob tem je zagotovil, da je policija okrepljeno prisotna na mejnih odsekih in daje poseben poudarek varnostnim vprašanjem, med drugim kriminaliteti in migracijskim tokovom.

V imenu poslanske skupine SDS je Andrej Kosi dejal, da povečano število prebežnikov v azilnem domu Vič predstavlja varnostno tveganje. To se po njegovem mnenju odraža tudi v tem, da je Slovenija na globalnem indeksu miru iz četrtega mesta zdrsnila na osmo. Napovedal je, da bo SDS tudi v prihodnje storila vse za varno življenje državljanov.

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič
Foto: Matija Sušnik/DZ

Vida Čadonič Špelič je v imenu poslanske skupine NSi dejala, da mora biti cilj vseh prizadevanj na področju migracij izkoreninjenje razlogov v izvornih državah. Slovenija ima po njenih besedah zaradi svoje majhnosti omejene možnosti za integracijo priseljencev, ti pa na strošek davkoplačevalcev le zlorabljajo azilni postopek, saj je vsebinsko obravnavanih le pet odstotkov prošenj za mednarodno zaščito. V NSi zato ocenjujejo, da so priporočila vladi korak v pravo smer za zaščito državno meje in varnosti prebivalcev države, je navedla.

Koalicija opozicijo obtožila širjenje laži

Država potrebuje odnos do migracij, ki je upravno usmerjen in sistemsko podkrepljen, je stališče poslanske skupine SD predstavil Damijan Zrim. Opozoril je, da so migracije trenutno “politikantska tema”, morale pa bi biti predmet, ki se ga država loteva racionalno in pragmatično.

Slovenija je varna država, je v predstavitvi stališča poslanske skupine Levica ocenila Nataša Sukič. Stranko SDS je obtožila, da s pripisovanjem povečevanja kriminala prebežnikom širi “debele laži”, in pojasnila, da je njihove navedbe na matičnem odboru DZ s podatki ovrgla tudi policija. Napovedala je, da poslanci Levice v tej “zavržni razpravi” ne bodo sodelovali.

poslanska skupina Levica
Foto: Matija Sušnik/DZ

Tereza Novak je stališče poslanske skupine Svoboda povzela z besedami, da so milijoni prebežnikov pogosto izpostavljeni izkoriščanju, zlorabam in nasilju. Nihče ni oproščen naloge, da zaščiti njihove temeljne svoboščine in neodtujljive pravice. Naloga politike je, da migracije naslovi z integracijo, z dvosmernim procesom, ki temelji na vzajemnem priznanju kulturnega bogastva drugega, meni. Razpravo, sklicano na zahtevo SDS, je ovrednotila kot najslabšo vrsto populizma in demagogije, namenjeno strašenju ljudi in preusmerjanju pozornosti od resnih problemov.

Poklukar želi, da bi Hrvaška odgovorno varovala zunanjo schengensko mejo

Med poslansko razpravo je Poklukar zagotovil, da je Slovenija varna država in da policija kljub visokim številkam nezakonitih prestopov meje z migracijami učinkovito upravlja in se takoj odzove tam, kjer se varnostna situacija poslabša. Slovenija po njegovih besedah ostaja tranzitna država, zato išče skupne rešitve s sosednjo Italijo in Hrvaško.

Ob tem se Poklukar zaveda, da azilni sistem ni optimalen in da se ob konicah zapolni, a da Slovenija prebežnikom kljub temu zagotavlja vso humanitarno oskrbo, med katero je naštel hrano, vodo, pijačo in namestitev. Se pa na notranjem ministrstvu zavedajo, da prebežniki zlorabljajo azilni sistem z namenom odhajanja v ciljne države EU. “Prespijo kakšen dan, dva, lahko tudi nekaj ur in se odpravijo naprej,” je bil konkreten.

notranji minister Boštjan Poklukar
Foto: Matija Sušnik/DZ

Poklukar predvsem želi, da bi Hrvaška odgovorno opravljala svoje delo varovanja zunanje schengenske meje, pri čemer so ji pripravljeni pomagati s policijskim sodelovanjem.

Na matičnem odboru DZ, ki je predlog priporočil SDS obravnaval v sredo, ta ni dobil zadostne podpore, zato so poslanci danes o njem razpravljali brez glasovanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje