SDS o reorganizaciji upravnih enot: “Vlada nima stika z realnostjo”

Slovenija 22. Mar 202314:17 8 komentarjev
Upravna enota Ljubljana
Foto: Stanko Gruden/STA

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je s torkovo izjavo o načrtovani reorganizaciji upravnih enot – zmanjšalo naj bi se njihovo število – razburila nekatere parlamentarne stranke. Čeprav so dan kasneje z ministrstva poslali dopis, da se število upravnih enot ne bo zmanjšalo oziroma da teh ne bodo ukinjali, pa so njene besede močno razburile opozicijski stranki SDS in NSi. Predlogu reorganizacije niso naklonjeni niti v Socialnih demokratih. Po prvih informacijah naj bi se število upravnih enot z zdajšnjih 58 zmanjšalo na 12.

Konec februarja se je na ministrstvu za javno upravo (MJU) prvič sestala koordinacijska skupina za reorganizacijo in modernizacijo upravnih enot v Sloveniji, in tam je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik predstavila možnosti za izvedbo reorganizacije sistema 58 upravnih enot. Na MJU namreč menijo, da so različne upravne enote po državi deležne različnih bremen, odvisno od njihove lokacije. Zaradi tega želi ministrstvo doseči cilj večje fleksibilnosti zagotavljanja upravnih storitev tam, kjer bi se za te izkazale največje potrebe.

Ajanović Hovnik je o nujnosti reorganizacije dela upravnih enot govorila že na zaslišanju pred pristojnim državnozborskim odborom, še preden ji je državni zbor potrdil mandat ministrice za javno upravo, takrat pa je poudarila predvsem velike zamude na oddelkih upravnih enot za tujce. “Izhodišče vsega tega je, da se reorganizira delovanje upravnih enot tako, da se ne zmanjša dostopnost njihovih storitev za državljane in za podjetja. Hkrati pa vemo, da imamo v državi 58 upravnih enot, kar je enako število, kot je bilo v prejšnji državi število občin. Te upravne enote pa so tako po velikosti kot obremenjenosti zelo neenake,” je v torek dejala ministrica.

Ob tem je napovedala še, da bi lahko del upravnih enot reorganizirali tako, da bi vzpostavili tako imenovano zaledno poslovanje – to so vse tiste storitve, ki se ne opravljajo na okencu pred strankami. “Kako bo to videti v praksi, je zdaj še prehitro govoriti, saj mora strokovni svet pripraviti več možnih načrtov, prve predstavitve pa pričakujem šele jeseni, ko bomo iskali tudi širše politično soglasje,” je dodala Ajanović Hovnik.

Iskanje političnega konsenza bo zahtevno

A iskanje političnega soglasja bo, kot kaže, kar trd oreh, saj predlogu reorganizacije upravnih enot močno nasprotujejo v opozicijskih strankah SDS in NSi, predlogu pa naj ne bi bili naklonjeni niti v koalicijski stranki SD. V stranki SDS so zaradi načrtov ukinjanja upravnih enot vložili tudi zahtevo za sklic nujne seje državnozborskega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Po mnenju največje opozicijske stranke reorganizacija upravnih enot na način, da bi se te ustanovile zgolj v vsaki izmed 12 statističnih regij – to pomeni 12 upravnih enot – preostale upravne enote pa bi tako izgubile svojo samostojnost in bi postale zgolj izpostave, predstavlja “nedopustno omejevanje dostopnosti do upravnih storitev”. V stranki so prepričani, da predlog MJU ne sledi potrebam prebivalstva in gospodarstva, kot tak pa od njih oddaljuje storitve državne uprave. Namesto da bi vladajoči sprejemali ukrepe, s katerimi bi olajšali dostopnost do upravnih storitev, jih izboljšali in približali uporabnikom, gre njihov predlog v smeri centralizacije, še trdijo v SDS.

“V SDS smo bili ob tej novici naravnost zgroženi, saj se že ves čas zavzemamo za decentralizacijo Slovenije, ta korak pa gre ravno v nasprotni smeri, torej večji centralizaciji države in oddaljevanju upravnih postopkov. Že sam pomislek, da vlada želi na tak način reorganizirati upravne enote, kaže, da nima stika z realnostjo, prav tako pa nima posluha za državljane in gospodarstvo,” je v odzivu na napovedane spremembe dejala poslanka SDS Suzana Lep Šimenko.

Lep Šimenko je opozorila tudi na problem krajevnih uradov, kjer pa je po mnenju SDS nujna reorganizacija, ampak ne zmanjševanje krajevnih uradov, temveč tako, da bi ti še naprej delovali nemoteno. “Upamo, da ne bodo zmanjšali števila krajevnih uradov, kjer lahko prebivalci v lastni občini zaprosijo recimo za osebno izkaznico, saj morajo takšne storitve ostati dostopne ljudem. Ljudje, ki delajo na upravnih enotah, so tam zaradi državljanov, tega pa se v Sloveniji očitno premalo zavedamo,” je poudarila.

Poslanska skupina SDS tako odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo predlaga sprejem štirih sklepov, in sicer da MJU zagotovi nemoteno poslovanje krajevnih uradov in tako omogoči večjo dostopnost do upravnih storitev. Predlaga tudi, da vlada in MJU pripravita analizo s konkretnimi izhodišči za izboljšanje zadovoljstva uporabnikov upravnih storitev, kakovosti in učinkovitosti, v pripravo analize pa naj vključi lokalne skupnosti, vse upravne enote in predstavnike gospodarstva.

Odboru v poslanski skupini predlagajo tudi sprejetje sklepa, da predlog koordinacijske skupine predstavlja “nedopustno centralizacijo in krni dostopnost do upravnih storitev, zadovoljstvo uporabnika, prostorsko in časovno dostopnost”.

V NSi ne bodo dopustili, da ljudje s podeželja postanejo drugorazredni državljani

V Novi Sloveniji odločitev o reorganizaciji upravnih enot ocenjujejo kot veliko napako. “Včeraj so na stranki zvonili telefoni. Klicali so nas prestrašeni ljudje in podjetniki, da jih je vlada šokirala z napovedjo reforme upravnih enot, ki je nihče ni pričakoval in je popolnoma nepotrebna,” je dejala podpredsednica stranke Vida Čadonič Špelič.

Po mnenju krščanskih demokratov bi vlada državljanom z reorganizacijo upravnih enot zgolj v 12 večjih občinah nudila upravne storitve, kar bi za mnoge ljudi s podeželja, predvsem starejše, predstavljalo še dodatno obremenitev. “Namesto da bi se vlada ukvarjala s spremembami, ki jih je že napovedala, želi reorganizirati nekaj, kar dejansko dobro deluje. Zato v NSi predlagamo, naj upravnih enot ne ukinjajo, temveč naj zaposlene iz manj obremenjenih upravnih enot selijo tja, kjer je dela več. Vladi to omogoča tudi lasten zakon o državni upravi,” je poudarila Čadonič Špelič.

Kot možno rešitev reorganizacije upravnih enot v NSi vidijo v reorganizaciji lokalne samouprave, ko bi se v Sloveniji ustanovile pokrajine. “A na to čakamo že 30 let. Do takrat pa je treba ta servis pustiti pri miru, sploh za ljudi, ki živijo na podeželju. Prebivalci večjih mest imajo te storitve blizu sebe, zato ne želimo, da zaradi te odločitve prebivalci s podeželja postanejo drugorazredni državljani,” je dejala.

Ministrstvo: Upravnih enot ne ukinjamo

Na ministrstvu za javno upravo so zavrnili očitke, da naj bi predvidena reorganizacija upravnih enot pomenila ukinjanje števila upravnih enot. Poudarili so, da se dostopnost upravnih storitev za prebivalce ne bo zmanjšala, k temu pa stremi tudi strokovni svet za trajnostni razvoj javne uprave, pa tudi koordinacijska skupina, ki se ukvarja z reorganizacijo tega področja.

Upravna enota Ljubljana
Tina Kosec/Bobo

“V sodelovanju s predstavniki lokalnih skupnosti se sledi cilju kakovostnih, hitrejših in učinkovitih javnih storitev za vse, pa tudi k boljšim pogojem dela za vse javne uslužbenke in uslužbence,” poudarjajo na MJU.

Koordinacijsko skupino poleg predstavnikov ministrstva za javno upravo sestavlja 13 načelnikov in načelnic oziroma vršilcev dolžnosti načelnikov in načelnic, ki predstavljajo 12 regionalnih skupin območnih upravnih enot, skupaj z območjem Upravne enote Ljubljana, ki je dodano kot posebno specifično območje.

Do predloga kritični tudi v SD

Tudi poslanci SD so pred dnevi ministrstvo za javno upravo pozvali, naj ponovno premisli o predlogu za reorganizacijo upravnih enot. Predlagali so, da si vzame dodaten čas za razpravo na terenu in analizo, ki bo prinesla konkretna izhodišča za izboljšanje kakovosti in hitrost izvajanja postopkov, v pripravo predlogov pa vključi tudi župane in upravne enote. Kot je v izjavi za medije dejala poslanka SD Bojana Muršič, v stranki sicer pozdravljajo, da se pristopi k učinkovitemu organiziranju upravnih enot, ampak ne tako, kot je v sedanjem predlogu.

Po njenem mnenju se bodo najzahtevnejše naloge prenašale na upravna središča, predvsem dovoljenja za delo za tujce, pridobivanje gradbenega dovoljenja in podobno. Rešitev vidijo v tem, da bi upravne enote, ki imajo manj postopkov, prevzele delo drugih enot. “Upamo, da bo ministrica slišala naše pripombe,” je dejala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje