SDS zahteva sklic izredne seje: “Zdravstvo razpada, priča smo stavkovnemu valu”

Slovenija 23. Maj 202410:25 5 komentarjev
poslanska skupina SDS
Foto: Matija Sušnik/DZ

Prihodnji mesec bosta minili dve leti, odkar je prisegla vlada pod vodstvom Roberta Goloba. Ob tem poslanska skupina SDS zahteva sklic izredne seje državnega zbora. Med drugim opozarja na razpad zdravstva, stavkovni val, kritično stanje v domovih za starejše in zamikanje izvajanja dolgotrajne oskrbe.

Poslanska skupina SDS tik pred drugo obletnico zaprisege vlade pod vodstvom Roberta Goloba zahteva sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi obravnavali priporočila vladi po dveh letih delovanja.

Ob tem so v SDS spomnili, da je Golob ob prisegi za mandatarja dejal, da je “hvaležen in ponižen, da bo lahko Slovenijo popeljal v boljšo prihodnost, kakršno si državljani Slovenije zaslužijo”. Izpostavili so obljube reform, povečanja investicij in boljšega črpanja evropskih sredstev. A zdaj smo po besedah največje opozicijske stranke priča razgradnji sistema.

“Zdravstveni sistem razpada, priča smo pravemu stavkovnemu valu. Stavkajo zdravniki, sodniki, tožilci, upravni delavci in še mnogi drugi. Več kot kritično je stanje v domovih za starejše, dolgotrajna oskrba se zamika v nedoločno prihodnost. Edini, ki imajo dostop do Goloba in njegove vlade, so nevladniki, ki so leta 2022 omogočili izvolitev in vladanje Goloba. Je to ta boljša prihodnost, o kateri je govoril ob zaprisegi?” se sprašujejo v SDS.

državni zbor
Foto: Matija Sušnik/DZ

Poslanci SDS v zahtevi za sklic izredne seje, pod katero je prvopodpisana vodja poslanske skupine Jelka Godec, očitajo vladi, da deluje na način, da je vse, kar je bilo sprejeto v času vlade Janeza Janše, treba razveljaviti, čeprav v škodo ljudi in gospodarstva. Kot primer so izpostavili razveljavitev zakona o dohodnini in znižanje splošne olajšave. “Tako bo delavec s povprečno plačo dobil kar 664 evrov manj neto plače na leto,” so zapisali.

Spomnili so tudi na ukinitev urada za demografijo, zamik izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi, “brutalno” kadrovanje v javnem sektorju, zaustavitev že zastavljenih infrastrukturnih projektov in odpoved nekaterih projektov, sofinanciranih iz sredstev Evropske unije.

Izpostavili so tudi upravljanje energetske krize. “To je Goloba vlada srednjeročno reševala z izgradnjo velikih sončnih elektrarn, s čimer so omogočili megalomanske dobičke podjetij, ki ponujajo izgradnjo sončnih elektrarn na ključ,” so zapisali in dodali, da se kot največji ponudnik takih elektrarn predstavlja podjetje Gen-I, ki ga je vodil Golob. “V času energetske krize smo v Sloveniji plačevali eno najdražjih cen električne energije. Praktično ves čas, odkar je trenutna vlada prevzela mandat, so v Sloveniji cene električne energije med najvišjimi v Evropski uniji.”

državni zbor
Foto: Matija Sušnik/DZ

Ministrici za kulturo Asti Vrečko očitajo, da se lahko v zadnjih dveh letih pohvali s precejšnjo aktivnostjo, a ne v dobrobit slovenske kulture in njenih ustvarjalcev. SDS pa je izpostavila tudi obljube o zdravstveni reformi, ki naj bi se začela izvajati z začetkom letošnjega leta. Kot neživljenjske in nesmiselne so ocenili tudi še spremembe zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki je prinesel obvezno evidentiranje. Poslanska skupina SDS pa vladi še očita, da premalo pozornosti namenja perečim problemom v kmetijstvu.

SDS je izpostavila še nazadovanje Slovenije na indeksu zaznane korupcije. V povezavi s tem so poslanci opozicijske stranke znova opozorili na po njihovo “koruptivno in klientelistično ravnanje” pri nakupu nove sodne stavbe, v projektu digitalizacije notarskih storitev za sistem Notar na daljavo, “koruptivno in klientelistično” ravnanje Goloba pri poslovanju preko podjetja Star Solar in pri poslih v povezavi z GEN-I ter “koruptivno in klientelistično ravnanje” ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh pri nakupu računalnikov.

Poslanci SDS državnemu zboru predlagajo, naj vlado in ministre pozove, naj pri svojem delu spoštujejo ustavni red, ravnajo po svoji vesti in z vsemi močmi delujejo za blaginjo Slovenije.

Zahteve za sklic izredne seje niso podpisali Eva Irgl, Anže Logar in Dejan Kaloh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje