SDS zaradi sovražnega govora za sklic nujne seje: izpostavili tudi Mladino

Kultura 09. Nov 202215:58 13 komentarjev
Smrt janšizmu
BOBO

Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje odbora za kulturo zaradi sovražnega govora. Na seji bi obravnavali "dejanja na področju medijev in kulture, ki načrtno stopnjujejo sovražnost, spodbujajo nasilje in napade proti posameznikom na podlagi njihovih vrednot, prepričanj ali svetovnega nazora", povod za sejo pa je med drugim tudi nedavni fizični napad na poslanca SDS Branka Grimsa.

Zaradi fizičnega napada na poslanca Branka Grimsa pred državnim zborom konec oktobra in zaradi verbalnih napadov na poslance opozicije v SDS menijo, da je skrajni čas za skupno in hitro ukrepanje. “Verbalnemu nasilju, žaljenju in pljuvanju poslank in poslancev smo priča že dlje časa, vse našteto pa se je močno okrepilo v zadnjih dveh letih,” so zapisali v SDS.

Zanimivo se jim zdi, da je predsednik vlade Robert Golob po napadu na aktivistko Niko Kovač, ki se je zgodil le nekaj dni pred napadom na Grimsa, napovedal imenovanje nacionalnega koordinatorja za preprečevanje sovražnega govora. V SDS podpirajo vse napore in ukrepe, s katerimi se bo preprečilo vsakršno nasilje, a ob tem poudarjajo, da mora demokratična družba dopustiti svobodno izražanje raznolikih stališč. Po njihovem mnenju na tem področju veljajo dvojna merila, “ki se vse prevečkrat odvijajo na strani levega političnega pola”. Pravico do svobode govora se po navedbah SDS poskuša kriminalizirati in omejiti drugače mislečim.

Omenili tudi pesniško zbirko Svetlane Makarovič

Menijo tudi, da se sovražni govor na drugi strani preveč tolerira. Ob tem so izpostavili transparent z napisom “smrt janšizmu, svoboda narodu”, za katerega je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani ocenilo, da ni šlo za spodbujanje sovraštva in nestrpnosti. Omenili so tudi pesniško zbirko Vladavina Muh Svetlane Makarovič, kjer je zapisala, da je stranka SDS “podganja stranka”.

Veliko mero odgovornosti po njihovem mnenju nosijo tudi mediji, ki tovrstno dogajanje podpirajo. Pri tem so izpostavili tednik Mladina, ki “že vrsto let s svojimi naslovnicami vedno poskrbi za vzbujanje sovražnih občutkov do predsednika SDS, ki ga s svojo “anti-janša” retoriko v člankih še dodatno podkrepi”.

Odboru za kulturo zato predlagajo, da sprejme sklepe, da obsoja sovražni govor na področju medijev in kulture, ki načrtno spodbuja sovražnost, nasilje ter napade proti posameznikom na podlagi njihovih vrednot, prepričanj ali svetovnega nadzora. Odbor naj pozove vse državne organe k doslednemu ukrepanju s področja kaznivih dejanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Odbor naj obsodi tudi manipulativno in pristransko poročanje medijev, ki spodbuja in odobrava sovražni govor ter poziva k profesionalnemu in etičnemu poročanju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje