SDS že z drugo interpelacijo v enem tednu, doletela bo ministrico Tanjo Fajon

Slovenija 22. Sep 202211:40 > 14:22 10 komentarjev
tanja fajon
Žiga Živulovič jr./BOBO

Slovenska demokratska stranka je sporočila, da je v parlamentarni postopek vložila še eno interpelacijo, in sicer zoper ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon. Med drugim ji očita zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah.

Podrobnosti o interpelaciji o delu in odgovornosti ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon je na novinarski konferenci predstavil poslanec SDS Franc Breznik, interpelacijo pa je poslanska skupina SDS danes vložila v parlamentarni postopek. Po Breznikovih besedah stranka SDS ministrici očita zlorabo diplomatsko-konzularnih predstavništev Republike Slovenije, in sicer zaradi selektivnega zbiranja podpisov podpore volilk in volilcev za eno predsedniško kandidatko. Kot je povedal Breznik, je bila s tem ustvarjena neenakost pred zakonom.

Prav tako v stranki ministrici očitajo kršitev 17. člena zakona o zunanjih zadevah, ker se z namero o odpoklicu veleposlanika v ZDA ni predhodno posvetovala s predsednikom Borutom Pahorjem. “Kar ima za posledico izgubljeno zaupanje v institucije pravne države in funkcijo ministrice na področju zunanjih zadev,” je navedel Breznik. 

Spomnimo, da se je Fajon znašla v središču pozornosti ob odpoklicu veleposlanika Slovenije iz Washingtona Toneta Kajzerja, ki je po besedah zunanje ministrice kršil zakon o zunanjih zadevah. Kot je povedala, je bil njegov predčasni odpoklic nujen, o podrobnostih pa je obvestila tudi predsednika republike Boruta Pahorja. “Prejšnji teden sem seznanila vlado, da je veleposlanik Kajzer kršil zakon o zunanjih zadevah z nepooblaščenim ravnanjem z depešo. Ni zaščitil niti samega prostora, pisarne, tehnologije. Bilo je več kršitev, tudi pravilnika o varovanju tajnih podatkov, tako da je predčasni odpoklic nujen ukrep, če želimo zaščititi zunanjepolitične interese Slovenije in seveda tudi diplomatsko službo,” je dejala ministrica.

Vlada je Kajzerja odpoklicala, potem ko naj bi ta predsedniku stranke SDS Janezu Janši posredoval vsebino diplomatske depeše, ki je zadevala prošnjo predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar, da se njena kandidatura objavi na vidnem mestu v veleposlaništvu za zbiranje podpisov za podporo. Takšna praksa o objavah je sicer nekaj običajnega.

Breznik je danes dejal, da je Kajzer, ki ga je označil za enega najboljših diplomatov, razkril zlorabo depešnega sistema, s tem pa je dejansko postal “kričač”. Ministrici je tudi očital, da je želela z odpoklicem Kajzerja izprazniti veleposlaniško mesto v Washingtonu, da bi tja lahko odšla nekdanja podpredsednica gibanja Svoboda Marta Kos. O tem so v preteklih dneh pisali nekateri mediji, a je Kos to zanikala.

Ministrica Fajon je v torek na pogovoru s slovenskimi dopisniki dejala, da se ne boji morebitne interpelacije zaradi odpoklica veleposlanika iz Washingtona in bi z veseljem pojasnila ozadje. “Ne bi se bala interpelacije, ker bi imela priložnost pojasniti ozadje. V mojem interesu je, da ščitim pravilnik in zakon o diplomaciji, predvsem pa tudi vse zaposlene in interes Slovenije. Če bi taka interpelacija prišla, bi z veseljem odgovarjala na vsa vprašanja in očitke. Preseneča me, da se to ni zgodilo. Očitno ni bilo dovolj trdnih dokazov,” je dejala.

O možnosti interpelacije Tanje Fajon je pred dnevi spregovorila tudi vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. “Pripravlja se interpelacija zoper zunanjo ministrico. Šlo je namreč za zlorabo ministrstev, ki so za eno predsedniško kandidatko pošiljala navodila oz. zahteve, kje in kam naj pošiljajo podpise. Šlo je za neke vrste kampanjo,” je v oddaji Odmevi dejala Jelka Godec.

Gre že za drugo interpelacijo, ki jo je v zadnjih nekaj dneh vložila največja opozicijska stranka SDS. V torek je namreč vložila tudi interpelacijo zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar, ki ji očitajo zlorabo funkcije za zavajanje javnosti v zvezi z migracijami ter odstranitvijo ograje na južni državni meji. Poleg tega pa ministrici v stranki SDS očitajo še nedosledno izvajanje zakonov, malomarno opravljanje dela in opustitev dolžnostnih dejanj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje