Prva interpelacija v novi vladi bo doletela notranjo ministrico Tatjano Bobnar

Slovenija 20. Sep 202212:33 22 komentarjev
Grims
N1

Kot smo prvi poročali na N1, so se v opozicijski SDS odločili za interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar. Branko Grims je na novinarski konferenci predstavil razloge, zaradi katerih so se odločili za interpelacijo. Notranje ministrstvo je naredilo "štiri ekstremno hude napake", je opozoril.

Čeprav je v zadnjih dneh kazalo, da bi lahko SDS Janeza Janše prvo interpelacijo vložila proti ministrici za zunanje zadeve Tanji Fajon – o tem je prejšnji teden potekala razprava znotraj stranke, interpelacijo zoper Fajon pa je napovedala tudi vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec – pa bo zdaj največja opozicijska stranka danes vložila interpelacijo proti ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar. Poslanec Branko Grims je na novinarski konferenci predstavil razloge za njeno interpelacijo.

Grims je med razlogi navedel zlorabo funkcije za zavajanje javnosti v zvezi z migracijami ter odstranitvijo ograje na južni državni meji, poleg tega pa ministrici v stranki SDS očitajo še nedosledno izvajanje zakonov, malomarno opravljanje dela in opustitev dolžnostnih dejanj. Kot je sklenil Grims, zaradi vsega tega Bobnar ne uživa več zaupanja.

Po Grimsovih besedah je število ilegalnih prehodov državne meje v zadnjih dveh letih nekoliko upadlo, letos pa ponovno hitro narašča in že presega število vseh ilegalnih prehodov v lanskem letu skupaj. Poslanca skrbi tudi to, da je število prošenj za mednarodno zaščito skoraj štirikrat večje kot v lanskem letu skupaj. Po Grimsovi oceni ne gre za nikakršno naključje, vse to pa kaže, pravi, da Slovenija postaja ciljna država. Grims je ob tem navedel citat iz enega od policijskih poročil o nedovoljenih migracijah o tem, da naj bi strm porast prošenj za azil kazal na zlorabe slovenskega azilnega sistema. Zaščitne ograje na evropskih zunanjih mejah so se po njegovih besedah izkazale kot zelo učinkovito preventivno sredstvo. “Samo v Sloveniji poslušamo, da ograja ne deluje in je odveč,” je bil kritičen Grims.

Poslanec je ob tem opozoril, da se bo z verjetno zamenjavo vlade v Italiji migrantski tok preusmeril na balkansko pot, ki poteka čez Slovenijo. Skrbi ga, da bo Slovenija postala “ciljni žep” migrantov. Odstranitev ograje ima zato po njegovem mnenju “elemente samovolje, malomarnega opravljanja funkcije in opustitve dolžnostnih ravnanj”. Ministrici ob tem očita tudi naklep, saj da z enačenjem ilegalnih migrantov in beguncev kaže na to, da bo Slovenija tudi v prihodnje sprejemala ilegalne migrante in s tem kršila slovensko zakonodajo.

Med razlogi za interpelacijo je Grims navedel tudi opustitev dolžnega ravnanja zaradi nepriprave strokovnih podlag pred začetkom odstranjevanja ograje na meji ter zavajanja javnosti v zvezi s tem. Glede na strokovne smernice, pripravljene spomladi, naj bi bilo treba, tako Grims, ograjo “utrditi, povečati, izboljšati”. Z odstranitvijo ograje je vlada dala ilegalnim migrantom jasen signal, ki so ga ti takoj razumeli, je bil kritičen Grims. Strokovna ocena za to nikoli ni bila izdelana, je opozoril, ministrica pa je z nasprotnimi izjavami zavajala javnost.

Zaradi načina, kako se nova vlada loteva vprašanja ilegalnih migracij, je sicer predsednik SDS možnost interpelacije ministrice omenjal že v avgustu. Ministrica je takrat zapisala, da se interpelacije “niti slučajno ne boji”.

V SDS sicer ministrici očitajo tudi opustitev dolžnega ravnanja in zavajanje javnosti v zvezi z zadevo Fotopub, saj po Grimsovih besedah policija kljub dostopnim informacijam o sumu spolnih zlorab policija ni pravočasno začela z zbiranjem dokazov in zaščito dokazov. Grims je opozoril, da je policija očitno čakala več dni, preden je začela s postopki. Omenil je pričevanje enega od domnevno osumljenih Dušana Smodeja, ki je v televizijski oddaji Tarča skoraj mesec dni po objavi prvih anonimnih pričevanj o zlorabah povedal, da ga policija še ni obiskala. Grims je pokazal tudi na povezavo omenjene zadeve s stranko Levica, saj naj bi bila spremljevalka vidnega funkcionarja Levice redna obiskovalka Fotopuba. Opozoril je na neenakost pred zakonom, saj da je v primeru nekdanjega poslanca Andreja Magajne policija ob indicu, da ima na svojem računalniku prepovedano pornografsko vsebino, ravnala povsem drugače.

Ministrica pa mora po Grimsovih besedah prevzeti odgovornost tudi zaradi “dejanj v zvezi z volitvami, ki imajo za posledico neenakost pred zakonom”. MNZ je, kot je znano, poslalo poseben dopis s priloženim zahtevkom volilnega štaba Nataše Pirc Musar, ki bo kandidirala na predsedniških volitvah. Če se z ministrstva pošiljali tovrstne dopise, bi morali po poslančevih besedah to storiti za vse kandidate, takoj ob začetku zbiranja podpisov. Pošiljanje dopisa za samo eno kandidatko pa kaže na njeno favoriziranje, je dejal Grims. Prav MNZ je odgovorno za zagotavljanje zakonitosti in ustavnosti v teh postopkih, kar vključuje tudi uresničevanje z ustavo varovane volilne pravice, je še opozoril.

V SDS so prepričani, da je ministrica glede na vse navedeno odgovorna tako objektivno kot subjektivno, zato državnemu zboru predlagajo, da ministrico Bobnar po opravljeni razpravi razreši. Vsak od navedenih štirih razlogov je po Grimsovem mnenju dovolj za razrešitev.

V opozicijski NSi medtem niso sopodpisniki interpelacije, bodo pa njeno vsebino preučili in se takrat nanjo tudi odzvali, je danes dejal prvak stranke Matej Tonin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje