Še letos bo uskladitev pokojnin, a kakšna?

Slovenija 11. Okt 202216:44 5 komentarjev
razprodaja
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Po neuradnih informacijah bo vlada še letos uskladila višino pokojnin. Vlada ima na mizi poziv k izredni uskladitvi, ki naj bi znašala 4,4 odstotka, a sama naj bi bila naklonjena ideji o predčasni redni uskladitvi pokojnin.

Minister za delo Luka Mesec je na današnji novinarski konferenci potrdil, da namerava vlada kmalu izvesti uskladitev pokojnin. Dejal je, da uskladitev bo, kdaj in kakšna, pa bodo sporočili v kratkem oziroma takoj, ko se bodo uskladili na ravni vlade. Ali bo uskladitev redna ali izredna, ni želel povedati, je poročala STA.

Po naših neuradnih informacijah bi se lahko vlada o tem uskladila že danes. Več podpore pa naj bi imela ideja o predčasni redni uskladitvi pokojnine. V vladi naj bi namreč želeli, da se redna uskladitev izvede “takoj”.

“Slišal sem, da v vladi razmišljajo o tem, a podrobnosti ne poznam,” nam je povedal predsednik zveze društev upokojencev Janez Sušnik.

Kaj bo storila vlada?

Zakon ne predvideva predčasne redne uskladitve pokojnin. Redna uskladitev se namreč lahko izvede samo pri izplačilu pokojnin za februar, so nam potrdili na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).

Informacije o ideji predčasne redne uskladitve pokojnin bi lahko kazale, da želi vlada pokojnine dvigniti takoj, hkrati pa jih ne želi dvigniti februarja, kot predvideva zakona. Če bi namreč zdaj izvedla izredno uskladitev, bi vseeno morala izvesti tudi redno uskladitev.

Z ZPIZ so nam nedavno sporočili, da bo februarska redna uskladitev pokojnin predvidoma petodstotna. Izračun odstotka redne uskladitve je zapisan v zakonu (v 106. členu) in znaša 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače v preteklem letu ter 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v istem obdobju.

Na predlog sindikata upokojencev je svet ZPIZ septembra pozval vlado, naj zaradi podražitev pred redno uskladitvijo izvede še izredno. ZPIZ je izračunal, da bi se morale pokojnine izredno uskladiti za 4,4 odstotka. Vendar je svet ZPIZ vlado na koncu pozval samo, naj izvede uskladitev v okviru razpoložljivih javnofinančnih sredstev.

Vlada na poziv še ni odgovorila, predsednica sindikata upokojencev Francka Ćetković pa je vladi očitala, da se ne odziva na zahteve starejših.

“Nismo pozabili na upokojence,” je konec septembra v oddaji Tarča na RTV Slovenija zatrdil Mesec. Zagotovil je, da bodo upokojenci v naslednjih mesecih deležni “popravkov”, ki jih bo predstavil kmalu.

Iščejo tudi rešitve za podražitve oskrbnin

Danes je Mesec dejal tudi, da bo vlada ustvarila vse pogoje, da se oskrbnine v domovih za starejše kljub napovedim ne bodo zvišale. V vladi se dogovarjajo, da se bo povečan obseg plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, dogovorjen lani jeseni ter pred kratkim, financiral iz proračuna, je pojasnil. Povečani stroški prehrane in drugih storitev domov za starejše se bodo medtem financirali iz drugih virov, ki jih bo vzpostavila vlada, je dodal.

So pa po njegovih navedbah pridobili podatke, koliko so se domovom v zadnjem letu povečali stroški delovanja. Glede na številke bodo morali določeni domovi po njegovih besedah racionalizirati svojo porabo. “Bom pa kot minister zelo nenaklonjen dajanju kakršnihkoli soglasij k višjim oskrbninam,” je zagotovil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje