Še vedno nejasnosti, kdaj je test plačljiv

Koronavirus 21. Feb 202209:53 > 10:02 1 komentar
Covid-19: testiranje na okužbo
Foto: Profimedia

Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so pri vseh, ki kažejo simptome covida-19, testi za preverjanje pozitivnosti plačani s strani državnega proračuna. "V primeru pozitivnega samotestiranja se opravi hitri antigenski test, ki je prav tako plačljiv s strani proračuna," so zapisali in dodali, da je test brezplačen ob zagotovilu pogoja za testiranje. Kot dokazilo lahko služi fotografija ali ploščica in osebni dokument.

Vlada je s 1. februarjem uvedla nov režim testiranja. Za potrditev okužbe posamezniku ni treba več na PCR-test. Vsi s simptomi in znaki okužbe dihal ali s pozitivnim izvidom samotestiranja lahko opravijo hitri antigenski test (HAGT) pri pooblaščenih izvajalcih. Ker pa očitno še vedno prihaja do nejasnosti glede plačljivosti testov, so se danes odzvali tudi na ministrstvu za zdravje.

Ministrstvo je tako sporočilo, da so pri vseh simptomskih posameznikih testi plačljivi s strani državnega proračuna v okviru petega protikoronskega paketa. V primeru pozitivnega samotestiranja se nato opravi še HAGT, ki je ravno tako plačljiv s strani proračuna. Pozitivni na samotestiranju lahko HAGT opravijo ob zagotovilu pogoja za testiranje. Kot dokazilo lahko služi fotografija ali ploščica testa in osebni dokument.

Če je izvid testa pozitiven, se šteje, da je bolnik okužen s koronavirusom in mora v izolacijo. Če je izvid testa negativen in oseba nima simptomov okužbe dihal, se šteje, da ni okužena. Za vse, ki te simptome imajo, kljub negativnemu izvidu sledijo trije dnevi samoizolacije. Po treh dneh samoizolacije je za tiste, ki imajo še vedno simptome, na vrsti ponovno hitro antigensko testiranje pri pooblaščenem izvajalcu. Če je izvid pozitiven, je okužba s koronavirusom potrjena, za tiste z negativnim izvidom pa je v primeru težav zaradi simptomov priporočen obisk zdravnika.

Na PCR-test vas lahko napoti zdravnik

Ali mora posameznik na PCR-test, odloča osebni zdravnik oziroma zdravnik, ki obravnava bolnika. V skupino, ki so na to testiranje najverjetneje napotene, spadajo predvsem kronični bolniki, nosečnice, imunsko oslabljene osebe in otroci, ki imajo povečano tveganje za rizičen potek bolezni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje