Nov režim testiranja: za potrditev okužbe dovolj hitri test

Koronavirus 01. Feb 202206:00 > 10:21 0 komentarjev

Od danes v Sloveniji velja nov režim testiranja. Za potrditev okužbe s koronavirusom bo zadostoval pozitivni hitri antigenski test, opravljen pri pooblaščenem izvajalcu. Do PCR-testiranja vodi le še napotilo zdravnika, deležni pa ga bodo predvsem najranljivejši.

Od 1. februarja v Sloveniji velja nov režim testiranja. Za potrditev okužbe posamezniku ni treba več na PCR-test. Vsi s simptomi in znaki okužbe dihal ali s pozitivnim izvidom samotestiranja lahko opravijo hitri antigenski test pri pooblaščenih izvajalcih.

Nov režim testiranja: če so simptomi, v vsakem primeru v izolacijo

Če je izvid testa pozitiven, se šteje, da je bolnik okužen s koronavirusom in mora v izolacijo. Če je izvid testa negativen in oseba nima simptomov okužbe dihal, se šteje, da ni okužena. Za vse, ki te simptome imajo, kljub negativnemu izvidu sledijo trije dnevi samoizolacije.

Twitter

Po treh dneh samoizolacije je za tiste, ki imajo še vedno simptome, na vrsti ponovno hitro antigensko testiranje pri pooblaščenem izvajalcu. Če je izvid pozitiven, je okužba s koronavirusom potrjena, za tiste z negativnim izvidom pa je v primeru težav zaradi simptomov priporočen obisk zdravnika.

Potrdilo o prebolelosti na podlagi hitrega testa bo veljalo le v Sloveniji, veljavnost pa znaša 180 dni. Slovensko potrdilo o prebolelosti začne veljati 7. oziroma 11. dan za tiste, ki izolacije niso skrajšali.

Na PCR le ljudje s težavami

Ali mora posameznik na PCR-test, po novem odloča osebni zdravnik oziroma zdravnik, ki obravnava bolnika. V skupino, ki bodo na to testiranje najverjetneje napotene, spadajo predvsem kronični bolniki, nosečnice, imunsko oslabljene osebe in otroci, ki imajo povečano tveganje za rizičen potek bolezni.

Twitter

Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da je uvedba novega režima smiselna zaradi velike razširjenosti virusa med ljudmi in da gre za začasni ukrep.

Preberite tudi, kakšna je po novem veljavnost PCT-potrdil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!