Sedma stavkovna sreda: tudi upravne enote napovedujejo zaostritev stavke

Slovenija 24. Apr 202407:47 0 komentarjev
upravna enota ljubljana
Foto: BOBO

Zaposleni na večini upravnih enot po državi bodo zaradi nizkih plač in preobremenjenosti danes stavkali že sedmo sredo zapored. Ker sindikatu vlada še ni odgovorila na predlog z zahtevami, razmišljajo o zaostritvi stavke.

Stavka zaposlenih na večini državnih enot po državi bo danes potekala že sedmo sredo zapored.

S stavko zaposleni na upravnih enotah opozarjajo na nizke plače in hkratno obremenjenost z velikim pripadom zadev. Med stavkovnimi zahtevami sta povišanje plač vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih z nazivi na ministrstvih.

Ob tem zahtevajo, da do ureditve plačnega sistema vsak mesec prejmejo največ 300 evrov bruto dodatka. Opozarjajo tudi na nadaljevanje pomanjkanja uslužbencev upravnih enot, saj eni odhajajo, novih kandidatov, ki bi jih nadomestili, pa enostavno ni.

Ministrstvu za javno upravo med drugim očitajo neprimeren odnos do stavkajočih, saj da jih je na dan stavke zanimalo le, koliko uslužbencev stavka, koliko strank, ki so urejale nujne zadeve, so sprejeli in koliko so jih odklonili.

Ponekod na tajnem glasovanju že izglasovali zaostritev

Sindikat je vlado pred dvema tednoma pozval, naj v osmih dneh pripravi ustrezen predlog za rešitev stavkovnih zahtev zaposlenih na UE, sicer bodo stavko zaostrili.

Na več upravnih enotah so namreč na tajnem glasovanju že izglasovali, da bodo sredino stavko podaljšali za nedoločen čas oz. do rešitve stavkovnih zahtev in podpisa stavkovnega sporazuma.

Na UE Ljubljana so v torek potrdili, da bodo v okviru stavke, ki bo potekala med 8. in 19. uro, strankam zagotovljene najnujnejše storitve v skladu z zakonom. Stavka bo sočasno potekala na lokaciji Tobačna in Linhartova ter v vseh krajevnih uradih UE Ljubljana.

O zaostritvi stavke govorijo tudi v sindikatu Fides, je ob 100. dnevu stavke povedal predstavnik sindikata Damjan Polh . Po njegovih besedah se zdravniki pogovarjajo tudi o masovnih odpovedih delovnih razmerij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!