Sejo v parlamentu prekinili propalestinski protestniki: “Sankcije zdaj!”

Slovenija 25. Mar 202413:00 14 komentarjev

Poslanci so danes začeli redno marčevsko sejo, a so jih med potrjevanjem dnevnega reda prekinili propalestinski protestniki. Ti so z balkona v državnem zboru vzklikali Sankcije zdaj, nato pa jih je predsednica parlamenta pozvala, naj odidejo, in poklicala varnostnike.

Državni zbor je danes začel redno sejo. Med potrjevanjem dnevnega reda, ki ga poslanci vedno opravijo ob začetku seje, pa so jih zmotili protestniki na balkonu velike dvorane.

Nekaj se jih je zbralo na balkonu, nosili so palestinske zastave in začeli vzklikati Sankcije zdaj. Predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič jih je pozvala, naj odidejo, in poklicala varnostnike. “Prosim, mir v dvorani, da se takoj odstranite …” je dejala Klakočar Zupančič, nato pa prekinila sejo.

Protestniki so nadaljevali vzklikanje gesla, predsednica DZ pa je dejala Kje je varnost. Na posnetku je videti, da so protestnice nato same zapustile balkon, vse skupaj je trajalo nekaj minut. Posnetek si lahko ogledate na vrhu članka.

V parlamentu že več protestov

To sicer ni prvi tak protest v hramu demokracije. Konec januarja je skupina propalestinskih protestnikov v parlamentu protestirala, a takrat zgolj v tišini z razprostrtimi palestinskimi zastavami. “Prosimo, zapustite balkon,” je protestnikom takrat naročila predsednica DZ, ti se nato ob posredovanju varnostnikov niso upirali in so odšli.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je tedaj protestirala, opozorila na varnost poslancev ter pozvala, naj se v prihodnje “ne zgodi več to, kar se je danes zgodilo na balkonu”.

Podobno je Godec poudarila tudi danes, ko je predsednica DZ Klakočar Zupančič po 5-minutni prekinitvi nadaljevala sejo. Godec je dejala, da se je “pred kratkim podoben incident zgodil bolj potiho” ter da je Klakočar Zupančič tedaj dejala, da se to ne bo ponovilo. “V preteklih dneh poslancev niso spustili skozi varovalna vrata, ker so pozabili kartico. Zanima me, kdo je spustil protestnike v državni zbor na balkon?” je vprašala Godec in dodala, da morajo vsi poslanci, ki želijo obiske, sporočiti imena in priimke obiskovalcev, ki da se po stavbi DZ ne morejo samostojno gibati. “Torej jih je nekdo pripeljal na balkon. Prosim, da pridobite podatke, kdo od zaposlenih ali poslancev je protestnike povabil v DZ in omogočil, da se je to zgodilo.” Predsednico parlamenta je pozvala še, naj pojasni, kaj bo storila, da se to ne bo ponovilo. “Zadnjič ste rekli, da je za varnost poslancev poskrbljeno. Očitno ni,” je dejala Godec. “Zadnjič je bil tih protest, danes je bil glasen, vprašanje, kaj bo naslednjič,” je dodala.

Da uniči Hamas, je Izrael v nenehnem bombardiranju in siloviti kopenski ofenzivi v Gazi doslej ubil več kot 31 tisoč Palestincev, med katerimi je večina žensk in otrok.

Varnost v DZ bo tema delovnega posveta, ki bo v kratkem, je povedala Urška Klakočar Zupančič in pojasnila, da so bili obiskovalci najavljeni, “da spremljajo sejo, ne kot protestniki”, ter poudarila, da so seje odprte in jih lahko spremlja kdorkoli, mora pa upoštevati hišni red. Danes pa, da je pa takoj odreagirala, naj gredo ven, “medtem ko je prejšnjič še pustila ploskanje”. Ploskati je pustila obiskovalcem iz civilne iniciative Glas upokojencev, ki so v parlamentu spremljali Pavla Ruparja.

Poslanci so nato nadaljevali sejo. Prvi dan seje je namenjen poslanskim vprašanjem predsedniku vlade in ministrom. Premier Robert Golob bo med drugim odgovarjal na vprašanja v zvezi z organiziranjem izpostav azilnega doma, ukrepi za omejitev draginje ter aktivnostmi na področju pregona korupcije, bančnega in gospodarskega kriminala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje