Propalestinski protest v DZ: Godec skrbi varnost, Sukič želi njeno opravičilo

Slovenija 29. Jan 202413:30 23 komentarjev
Propalestinski protest na balkonu DZ
Foto: Gašper Lešnik

Premier Robert Golob in ministri danes v državnem zboru odgovarjajo na poslanska vprašanja. A še preden bi poslanci postavili prvo vprašanje, je predsednica DZ med nastopom prekinila ministra Bojana Kumra in propalestinske protestnike prosila, da zapustijo balkon. Ker je protestnikom uspelo priti na balkon med sejo, je Jelka Godec iz poslanske skupine SDS opozorila na varnost poslank in poslancev ter dejala, da je v prihodnje treba poskrbeti, da se kaj takega ne zgodi več. Medtem ko ji je vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj pritrdil, poslanka Levice Nataša Sukič od Godec zahteva opravičilo.

Med nastopom ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič s pogledom, usmerjenim v balkon, prekinila ministra in rekla: “Prosimo, zapustite balkon.” Te besede so bile namenjene propalestinskim protestnikom, ki so se zbrali na tihem protestu na balkonu velike dvorane, kjer potekajo seje državnega zbora.

Zdelo se je, da se bo vse nemoteno nadaljevalo, potem pa je poslanka SDS Jelka Godec naslovila predsednico DZ in opozorila na varnost poslancev ter pozvala, naj se v prihodnje “ne zgodi več to, kar se je danes zgodilo na balkonu”. Klakočar Zupančič ji je odgovorila, da so državljani izrazili svoje prepričanje, kakor so ga, in da so bili pri tem mirni. Nato se ob posredovanju varnostnikov niso upirali in so tudi zapustili balkon, je še dejala. “Smo pa imeli že tudi drugačne vrste izražanja prepričanj, pa tega nismo problematizirali,” je ob tem dodala predsednica DZ.

Potem je besedo zahtevala še Nataša Sukič iz Levice, ki je od Godec zahtevala opravičilo njej in drugim poslankam ter poslancem, ki da jih je zlorabila s tem, ko je izjavila, da so ogroženi. “Ne, spoštovana kolegica, palestinska zastava, razvita v podporo krvavečemu palestinskemu ljudstvu, mene ne ogroža, tudi ubija ne. Ubijajo bombe, ki padajo na Gazo. Tako da zahtevam opravičilo,” je dejala.

Potem je Klakočar Zupančič želela nadaljevati poslanska vprašanja, a je tudi vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj zahteval postopkovno. “Moram, moram se oglasiti. Ko je bila nekoč na balkonu obešena slika svete družine, so se številni očitno počutili ogrožene. Kajti od takrat se je balkon začel zaklepati, kadar ni seje državnega zbora. Tako da je bilo postopkovno od kolegice Godec vmesno,” je dejal on.

Predsednica državnega zbora je nato zadevo zaključila z besedami: “Pustimo zdaj to, treba je gledati v prihodnost.”

Današnji protest na balkonu DZ so organizirali v Gibanju za pravice Palestincev. Z izobešenimi palestinskimi zastavami so želeli opozoriti, da je treba Palestino postaviti na dnevni red, so zapisali. Znova so pozvali, naj se Slovenija pridruži tožbi Južne Afrike pred Meddržavnim sodiščem, naj uradno razglasi vojaški embargo na trgovanje z orožjem in vojaško opremo z Izraelom, naj predlaga in se zavzame za sankcije na ravni EU ter naj prekine diplomatske stike z Izraelom ter od tam odpokliče slovenske predstavnike.

Propalestinski protest na balkonu DZ
Foto: Gašper Lešnik

Zasedanje državnega zbora lahko z balkona velike dvorane sicer spremlja vsakdo. Za spremljanje seje se lahko prijavijo tako posamezniki kot tudi skupine. Ob prihodu v parlamentarno poslopje se morajo obiskovalci registrirati na recepciji z veljavnim dokumentom in opraviti varnostni pregled.

Golob: Slovenska diplomacija se ukvarja z vprašanjem “kaj potem”

Poslanka Sukič je predsedniku vlade postavila poslansko vprašanje, kako bo Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN stremela k premirju, kako bo ukrepala in kakšni so načrti za priznanje Palestine.

Premier Robert Golob je poudaril, da je za nas ključno delovanje skozi Varnostni svet, saj nobena beseda ni bolj učinkovita kot ta, ki jo Slovenija izreče na tem mestu, ko imamo “pozornost celotnega sveta in tudi odgovornost do celotnega sveta”. Čeprav za neizmerno tragedijo 7. oktobra, ko je Hamas dokazal, da je teroristična organizacija in ne državotvorno gibanje, ni opravičila, tako Golob, to, kar danes počne Izrael v Gazi, bistveno presega pravico do samoobrambe. “Pozivali smo k temu, da se zagotovi premirje, da se preneha izvajati obleganje Gaze, v katerem so vsem prebivalcem kršene vse pravice – do oskrbe z vodo, elektriko, hrano, medicino …” je ob tem dejal. Poudaril je, da smo vedno obsojali kršenje humanitarnega in mednarodnega prava in da bomo pri tem vztrajali, dokler se spopadi ne zaključijo.

Izpostavil je, da je prav tako kot prenehanje spopadov pomembno tudi, da najdemo trajno rešitev za Palestino. “Slovenska diplomacija ogromno naporov vlaga v vprašanje – kaj potem? Rešitev dveh držav je zagotovo edina možna in žal trenutno obe strani to rešitev zavračata,” je dejal.

“Ampak kot smo videli tudi v zgodovini Slovenije – ni vedno na oblasti cel narod. Tudi v Sloveniji smo imeli vlado, ki je delovala proti narodu. Zelo si želim, da bi se tako izkazalo tudi v Izraelu, da izraelski narod vidi stvari in prihodnost drugače od tega, kar se danes dogaja v Gazi,” je še dodal premier.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje