Zavrelo v parlamentu. Klakočar Zupančič za N1: Rupar je bil izjemno žaljiv

Slovenija 01. Feb 202413:27 > 15:41 76 komentarjev

Poslanci in poslanke so na seji državnega zbora obravnavali tudi predlog zakona o zvišanju pokojnin, ki ga je v parlamentarni postopek vložila civilna iniciativa Glas upokojencev s prvopodpisanim Pavlom Ruparjem. Po uvodni predstavitvi sta se začeli burna razprava in ostra izmenjava besed med predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič in Pavlom Ruparjem. Klakočar Zupančič je nekatere upokojence, ki so razpravo spremljali z balkona, pozvala, da zaradi ploskanja zapustijo dvorano. Kasneje je Klakočar Zupančič v pogovoru za N1 dejala, da je bil Rupar izjemno žaljiv do poslancev in nje osebno, zato je povzdignila glas.

Med obravnavo predloga zakona o zvišanju pokojnin, ki ga je v državni zbor vložila civilna iniciativa Glas upokojencev s prvopodpisanim Pavlom Ruparjem, je prišlo do ostre izmenjave besed med predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, Pavlom Ruparjem in nekaterimi poslanci opozicijske SDS.

Povod za burno dogajanje v državnozborski dvorani so bile besede poslanca Svobode Deana Premika, ki je Ruparju dejal, da je nekoč sedel na desni strani dvorane kot poslanec SDS in da je nekoč sedel še drugje, kar se je nanašalo na Ruparjevo zaporno kazen.

Rupar je poslancu koalicijske Svobode odvrnil, da je res, da je bil nekoč zaprt, a da so ga zaprli ljudje “vašega kova” ter da bodo “čebelice kmalu odletele”.

Vmes je posegla Klakočar Zupančič in Ruparju dodelila opomin. “Oprostite, gospod Rupar, če poslanec pove resnično dejstvo, se morate vi vprašati, kaj je z vami narobe, da vas resnično dejstvo žali. Resnično dejstvo ni žaljivo,” je dejala.

Sledila je ostra izmenjava besed med Ruparjem in Klakočar Zupančič.

“Nehajte, nehajte, nehajte,” je večkrat opozorila predsednica državnega zbora, ko ji je Rupar skušal skočiti v besedo.

“Ne derite se vi name,” ji je odgovoril Rupar.

“Nehajte,” ga je še enkrat pozvala Klakočar Zupančič.

“Ne derite se vi name, vi niste nič,” ji je odvrnil Rupar.

Predsednica državnega zbora je nato Ruparju izrekla še drugi opomin, ob tem pa so se odzvali tudi poslanci SDS. Zvone Černač je zahteval postopkovni predlog, ki pa ga Klakočar Zupančič ni želela upoštevati. Černač ji je dejal, da s tem krši poslovnik, in jo prosil, naj se neha “dreti”.

“Niste v otroškem vrtcu, niste vzgojiteljica, ampak ste žal predsednica parlamenta še zaenkrat. Upam, da ne več dolgo,” je bil oster Černač in pozval Klakočar Zupančič, naj končno začne voditi sejo.

Oglasila se je tudi poslanka Svobode Lena Grgurevič, ki je predsednico državnega zbora pozvala, naj upošteva poslovnik državnega zbora in naj poslance oziroma predlagatelje, če ti prejmejo tri opomine, pošlje iz dvorane.

Razpravo je v državnem zboru spremljalo tudi nekaj upokojencev, ki so med Ruparjevim govorom dvakrat zaploskali. Klakočar Zupančič jih je opozorila, da je to v nasprotju s hišnim redom, zato jih je pozvala, da dvorano zapustijo.

Černač predsednici DZ: “Vas bi bilo treba odstraniti iz dvorane”

Ponovno se je s postopkovnim predlogom k besedi prijavil Zvone Černač, ki je predlagal, da bi Urška Klakočar Zupančič prejela dva opomina in njeno odstranitev iz dvorane. Ob tem je predlagal še začasno prekinitev seje, čemur je Klakočar Zupančič nasprotovala.

“Nobenega formalnega razloga ni za odstranitev kogarkoli iz te dvorane, ker ni počel ničesar takega. Razen vas. Vas bi bilo treba odstraniti iz dvorane,” je predsednici državnega zbora dejal Černač.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je v svojem postopkovnem predlogu Urški Klakočar Zupančič dejala, da verjetno udeleženci na balkonu niso vedeli, da je ploskanje v dvorani prepovedano, zato je dejala, naj predsednica ponovno razmisli, ali je res primerno, da jih odstrani z dvorane.

“Res ni primerno, da starejše v tem državnem zboru mečete iz dvorane. Starejše ljudi, ki so dali državi 40 in več let dela, danes mečete iz dvorane zato, ker so dvakrat zaploskali! Pa vi vidite, kam peljete ta državni zbor,” je dejala Bah Žibert.

Pavel Rupar je nato upokojence na balkonu pozval, naj zapustijo dvorano, kar so tudi storili.

Klakočar Zupančič za N1: Vsega, kar je govoril Rupar, morda niste slišali, ker je imel izklopljen mikrofon

V opozicijski SDS so po koncu seje zapisali, da se je Urška Klakočar Zupančič “drla kot nevzgojena smrklja na enega od predlagateljev”. Predsednica državnega zbora je kasneje v pogovoru za N1 vprašala, ali bi bil odziv največje opozicijske poslanske skupine enak, če bi na njenem mestu sedel predsednik državnega zbora.

“Nevzgojena smrklja – to je kar huda žalitev. Jaz sem resnično malce povzdignila glas, ker je bil predlagatelj v svojih izvajanjih izjemno žaljiv do poslank in poslancev, pozival je tudi k nasilju. Tistega, kar pa morda niste slišali, ker je bil njegov mikrofon izklopljen, so bile pa zelo grde, osebne žalitve, ki so letele name. Zato sem res povzdignila glas,” je dejala predsednica državnega zbora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje