Sezona maturantskih plesov v polnem teku, stroški pa v nebo

Slovenija 26. Mar 202315:25 6 komentarjev
maturantski ples
Plesni studio Rebula

Sezona maturantskih plesov je v polnem teku. A slovesni dogodek, ki ga maturantje nestrpno čakajo vso srednjo šolo, ni le ples, je edinstvena prireditev, na kateri sošolci zaokrožijo tri oziroma štiri leta, preden začnejo novo življenjsko poglavje. Hkrati maturantski ples že dolgo ni več majhen finančni zalogaj za starše dijaka oziroma dijakinje, visoke stroške pa je letos v nebo pognala še inflacija. Koliko stane večer srednješolskega glamurja in zabave?

Stroški nastajajo že mesece pred dnevom D, ko maturanti in maturantke začnejo vaditi za slavnostno četvorko. “V začetku septembra se različne plesne šole dijakom predstavijo, običajno imamo dva do tri ponudnike. Cena plesnega tečaja je približno 35 evrov na maturanta,” je za N1 povedala Sanja Ban, pomočnica ravnatelja Srednje strojne šole v Novem mestu.

Enaka cena, ki je hkrati tudi najnižja med vsemi šolami, s katerimi smo kontaktirali, velja tudi za maturante Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor. Kot so nam pojasnili ravnatelji, se cene razlikujejo tudi zaradi paketov, ki jih maturanti izberejo. Tako so denimo novogoriški maturanti vzeli paket 22 ur učenja, kar znaša 40 evrov na osebo. Najdražje plesne vaje imajo dijaki kranjske Gimnazije Franceta Prešerna, saj stanejo 50 evrov na osebo.

Za glamurozen videz tudi po nekaj 100 evrov

Stroški se z vsakim tednom, ko so maturantje bližje plesu, le še seštevajo. Večerno ličenje stane v povprečju od 40 do 60 evrov, še enkrat več je treba odšteti za pričesko. Tu so še nakit, čevlji in slavnostna obleka. To je sicer mogoče kupiti tudi po relativno nizkih cenah v trgovskih verigah z oblačili, a se vse več maturantk odloča za dražje večerne obleke iz različnih butikov.

maturantski ples
Plesni studio Rebula

Številne prisegajo na butik Sanjska obleka. Preverili smo, kakšna je ponudba na njihovi strani, kjer sicer niso objavljene vse obleke. Cena izposoje se začne pri 160 evrih in konča pri 690 evrih, kar zajema tudi krajšanje, ožanje oziroma širjenje in čiščenje obleke. Cene za nakup številnih oblek stranke izvedo v salonu. Najcenejša obleka, ki smo jo zasledili, je z 250 evrov znižana na 35 evrov, najdražja pa stane 885 evrov.

Cene izposoje v butiku Poročni kotiček se gibljejo med 200 in 300 evrov, za nakup pa je treba odšteti okoli 100 evrov več.

Maturantska torta, trihodni meni, dvoranski ognjemet, selfi stena …

Napočil je dan D. Vsak maturant in gost mora kupiti vstopnico, s katero se bo lahko udeležil maturantskega plesa. Kaj vse vstopnica zajema, je odvisno od šole do šole. “Cena vstopnice je odvisna od števila vseh kupljenih kart,” je pojasnila ravnateljica Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor Andreja Zver Dobaj.

maturantski ples
Plesni studio Rebula

Tokrat so dijaki in njihovi gostje morali odšteti 60 evrov na odraslo osebo. Vključeni so bili organizacija dogodka z najemom in okrasitvijo dvorane, šopki za ravnateljico in razredničarke, kotiljoni in zapestni spominski šopki za maturante, rože za starše in profesorje, živa glasba, organizacija in vodenje plesa, hrana in pijača, polnočna torta, varovanje dogodka, fotografiranje in snemanje.

V večini primerov je za otroke med 7. in 12. letom vstopnica cenejša, do šestega oziroma sedmega leta starosti pa vstop na ples brezplačen.

Podobne cene so tudi drugod, izstopata Gimnazija Franceta Prešerna, kjer je cena deset evrov nižja, in novomeška strojna šola, kjer vstopnica stane 30 evrov – res pa je, da sta v to všteti le hrana in pijača. Za preostale stroške morajo maturanti doplačati, samo najem fotografa denimo stane med 30 do 50 evrov na maturanta.

Za koliko so stroški maturantskega plesa višji v primerjavi s prejšnjimi leti, je odvisno od sogovornika. Peter Vrčkovnik, ki skrbi za odnose z mediji v Šolskem centru Velenje, je pojasnil, da je večina stroškov višja za približno 30 odstotkov.

V Plesnem studiu Rebula, ki je maturantski ples organiziral novogoriškim dijakom, so povedali, da so se stroški organizacije plesa dvignili za približno odstotek inflacije. Direktor Gimnazije Bežigrad Ciril Dominko pa je pojasnil, da je dvig stroškov relativno majhen. “Leta 2019 je bila cena 62 evrov, lani 61,5 evra, letos pa 63,5 evra.”

Drugi ravnatelji opažajo, da so se stroški maturantskih plesov v povprečju dvignili za deset odstotkov, a kljub temu odstotek maturantov, ki se zavrtijo po plesnem podiju, ostaja enak. “Zelo zelo redki dijaki se ne udeležijo plesa, takih je največ deset,” je dejala Mirjam Bizjak z Gimnazije Franceta Prešerna.

Kakšna je skupna cena maturantskega plesa?

Celoten strošek maturantskega plesa smo izračunali na hipotetičnem primeru štiričlanske družine. Recimo, da se bodo plesa udeležili maturantka, njeni starši in njen 15-letni brat, na dogodek leta pa je povabila še dve osebi. (Za primer smo se izognili najcenejšim in najdražjim opcijam.) Maturantka se je odločila, da bo obleko najela za 350 evrov, za ličenje in pričesko je odštela 100 evrov, za čevlje in nakit še dodatnih 100. Plesne vaje so stale 40 evrov, vstopnica za maturantski ples pa 50 evrov na osebo. Skupno to nanese 890 evrov, pa v izračun sploh nismo všteli morebitnega nakupa novih oblačil za celotno družino ali pa stroškov zabave po uradnem delu maturantskega plesa.

Mnogi ravnatelji se zavedajo, da ti stroški za dijake iz socialno šibkejšega okolja predstavljajo hud finančni udarec. V Šolskem centru Velenje imajo zato taki dijaki možnost, da zaprosijo za sofinanciranje vstopnic iz šolskega sklada, Gimnazija Bežigrad jim omogoča brezplačno udeležbo na maturantskem plesu, plesne vaje pa ponudi po ceni enega evra. V Gimnaziji Poljane možnosti za pomoč socialno šibkim dijakom nimajo, prav tako finančne pomoči ne nudijo v Srednji strojni šoli Novo mesto. “Ker je organizacija domena dijakov, so tudi nastali stroški njihova skrb,” je zapisala Ban.

obleke
Srdjan Živulović/BOBO

“Kljub vsemu moram na tem mestu omeniti, da ima večina naših razrednikov posluh za take dijake in v takem primeru smo že dobili pomoč plesne šole, ki je ponudila brezplačen tečaj, prav tako dobrodelno se je odzval tudi ponudnik gostinskih storitev, ki je temu dijaku zaračunal polovično ceno.”

V Novem mestu se dijaki znajdejo po svoje

Vsak razred poskuša stroške znižati na svoj način. Po različnih podjetjih zbirajo donacije in nagrade oziroma reklamni material različnih podjetij za srečelov, ki poteka na plesu. Zbirajo tudi prostovoljne prispevke za pecivo, ki ga spečejo doma in ga nato ponudijo na stojnicah na šoli in v trgovskih centrih. Nekateri razredi se odločijo celo za skupno delo, denimo obiranje jabolk na velikih kmetijah ali trgatve pri velikih vinogradnikih.

Maturantom Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor po besedah ravnateljice organizator vedno omogoči brezplačne karte za ožjo družino dijakov iz socialno šibkejšega okolja, vendar takšnega primera letos niso imeli. Finančni pritisk na družine maturantov v Srednji šoli Jesenice pa poskušajo omiliti z obročnim plačevanjem. “Cena je razdeljena na tri obroke, socialno šibkejše družine pa se lahko individualno dogovorijo za še več obrokov,” je pojasnila ravnateljica Monika Lotrič in dodala, da brezplačna vstopnica ali plesne vaje pripadajo po dvema dijakoma na razred, ki sodelujeta pri organizaciji plesa.

Možnost obročnega plačevanja imajo tudi dijaki Gimnazije Franceta Prešerna. “Seveda lahko maturanti individualno zaprosijo za drugačno razdelitev, na manj ali pa na več obrokov. Če imajo dijaki socialno stisko, tudi to obravnavamo individualno in jim pomagamo po najboljših močeh,” je poudarila ravnateljica. Če je več maturantov iz iste družine, denimo dvojčki ali trojčki, se kranjska gimnazija z izvajalcem maturantskega plesa dogovori, da starši plačajo le za enega otroka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje