Simič pojasnil vrnitev na Furs, ostal bo le šest mesecev

Slovenija 20. Maj 202120:13 > 21:03 0 komentarjev
V. d. direktor Furs Ivan Simič
Bobo

Finančni urad RS (Furs) bo od junija do decembra vodil Ivan Simič. V zapisu je pojasnil svojo odločitev za vrnitev in med drugim omenil, da nekateri zaposleni upajo, da se bodo s tem rešili pritiskov nadrejenih o tem, kako naj odločajo v davčnih postopkih. Zagotovil je, da se na razpis ne bo prijavil.

Vlada je za vršilca dolžnosti direktorja Finančne uprave RS (Furs) imenovala Ivana Simiča, ki je med letoma 2006 in 2008 že vodil Davčno upravo RS (Durs).

Na položaj ga je vlada imenovala z junijem, in sicer do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar najdlje do konca novembra.

Simič v blogu pojasnil, zakaj odločitev za vrnitev na Furs

Simič je odločitev, zakaj se vrača na čelo Fursa, pojasnil na svojem blogu v objavi z naslovom Zakaj Furs?  “Na eni strani so davčni zavezanci novico sprejeli kot nekaj pozitivnega, saj si želijo predvsem zakonito odločanje finančnih uradnikov. /…/ Na drugi strani so pri zaposlenih v Fursu mnenja deljena. Za nekatere je to pozitivna sprememba in upajo, da se bodo končno rešili pritiskov nadrejenih o tem, kako naj odločajo v davčnih postopkih,” je zapisal.

Dodal je, da je dokaz za to “veliko število zadev, ki so padle na višjih inštancah in veliko neplačanih zneskov odmerjenega davka v teh davčnih postopkih”. Zaradi tega od medijev in javnosti pričakuje, tako Simič, da v primeru zamenjav ne bodo govorili, da gre za politične menjave. “Nisem politik in s politiko se ne ukvarjam. Zanima me le stroka. Zato bodo nekatere menjave nujne.”

Furs
Bobo

Dodal je, da gredo zadeve na uradu celo tako daleč, da nekateri inšpektorji razmišljajo o vlaganju kazenskih ovadb zoper svoje nadrejene. Za komentar smo zaprosili tudi Furs, odziv še čakamo.

“Drugi na Fursu pa govorijo, da grem na Furs, da bo uredil svoje zadeve. Takšno razmišljanje lahko kaže le na njihov način dela. Na Fursu nimam odprte nobene osebne zadeve. Vse davčne napovedi sem vložil in vse davke, po odločbah, ki sem jih prejel, sem plačal oziroma imam plačane vse davke. Edina davčna zadeva, ki je v mojem primeru še odprta, je na ustavnem sodišču, kjer z dokazi, to je odločbami, dokazujem, da sem vse prijavil in da sem plačal vse davčne obveznosti,” še piše Simič.

Priznava, da je odprtih veliko davčnih postopkov, v katerih je sodeloval sam oziroma so sodelovali davčni svetovalci, ki so zaposleni v njegovih dveh družbah, vendar trdi, da gre za tekoče zadeve, ki se urejajo v skladu s predpisi.

Doseči želi digitalizacijo in izboljšanje vzdušja med zaposlenimi

Napovedal je, da se decembra vrača na delo v svojo družbo. “Če se sprašujete, zakaj grem le za šest mesecev in kaj mi je tega treba, je moj odgovor, da zato, ker menim, da Furs potrebuje določene spremembe na področju poenostavitev poslovanja in da jih v tem kratkem času lahko izvedemo,” je zapisal in dodal, da mu ekipa, ki dela na generalnem finančnem uradu, vliva upanje, da bodo pri tem uspeli.

Želi si predvsem digitalizacije vlaganja davčnih napovedi in vrnitve pozitivnega vzdušja med zaposlenimi. “Vsekakor v teh šestih mesecih potrebujem tudi informacije davčnih zavezancev, kaj je treba še izboljšati v delovanju Fursa,” je dodal.

Simič z gotovostjo: na razpis za mesto direktorja se ne bo prijavljal

Dotaknil se je tudi medijskih poročanj o svojem imenovanju na mesto direktorja Fursa in ob tem zapisal, da je ob branju teh prispevkov razumeti, da gre za najboljše delovno mesto v državi.

“Sem starejši, poznam zadeve, in kljub skrbni analizi ne morem ugotoviti, kaj je v tej službi tako odličnega. Prej bi povedal, da gre za odgovorno in zahtevno službo s 3600 zaposlenimi, z več kot dvema milijonoma davčnih zavezancev in z veliko potrebo po poenostavitvah poslovanja. Torej je to za mene prej velika odgovornost in velik izziv kot pa odlična služba,” je še zapisal in dodal, da ocenjuje, da bo glede na svoje znanje in izkušnje kos nalogi.

“V času opravljanja funkcije v.d. generalnega direktorja Fursa pa bo objavljen razpis in pričakujem, kot sem že navedel, da bo za to odlično službo prispelo veliko prijav. Moje med njimi zagotovo ne bo,” je zaključil svoj zapis.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!