Sindikalne centrale pozdravljajo malo delavsko ustavo

Slovenija 19. Okt 202317:26 1 komentar
Gospodarstveniki zaostrujejo dialog z vlado
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Odločitev vlade, da je sprejela različico novele zakona o delovnih razmerjih, ki poleg evropskih direktiv vsebuje še druge rešitve, pozdravljajo v sindikalnih centralah. "Gre za pomembne vsebinske izboljšave obstoječega zakona in krepitev varstva pravic delavcev," so poudarili. Po njihovih besedah je zdaj na potezi DZ, ki mora novelo še potrditi.

Kot so ocenili v sindikalnih centralah, sicer članicah Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), je vlada po zahtevnem in konfliktnem pogajalskem procesu, ki je trajal leto dni, zmogla dovolj politične modrosti, da je poleg implementacije evropskih direktiv v predlogu novele uveljavila tudi nekatere zaveze iz koalicijske pogodbe.

Po njihovih pojasnilih danes potrjena novela na vladi prinaša krepitev varstva pravic delavcev. “Dosedanja praksa je namreč pokazala, da so delodajalci nekatere obstoječe institute uporabljali kot sredstvo za discipliniranje zaposlenih. To je bilo zlasti značilno pri izrekanju opozoril pred odpovedjo in pri položaju sindikalnih zaupnikov,” so spomnili v sporočilu za javnost.

Če bo predlagana novela sprejeta v DZ, se bo po navedbah sindikalnih central pri opozorilu pred odpovedjo delovnega razmerja zmanjšala podrejenost delavcev v odnosu do delodajalcev, manjša bo tudi možnost pritiska na sindikalne zaupnike, kar je za varovanje interesov zaposlenih zelo pomembno. Dragocena pa sta po njihovem mnenju tudi pravica do odklopa in večje varstvo ranljivih skupin, kamor sodijo tudi žrtve nasilja v družini.

Pogajanja o plačni reformi
Žiga Živulović jr./Bobo

Predstavniki delavcev pričakujejo, da bodo v naslednjem krogu pogajanj o spremembah zakona o delovnih razmerjih, ki ga je danes napovedal minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec, obravnavane vse tiste spremembe, ki so izpadle iz nujne novele, so pa kljub temu pomembne. To so med drugim pravica do 48-urnega počitka, možnost 30-urnega delovnika, uvedba kvota za agencijsko delo in terjatve prekarnih delavcev.

Kritike usmerili v delodajalce

Puščice kritike pa so sindikalne centrale usmerile v delodajalce. “Ostro zavračamo sprenevedanje delodajalskih organizacij, da je njihovo nasprotovanje spremembam temeljilo zgolj na želji po enakopravnosti v socialnem dialogu,” so poudarili.

Dodali so, da so delodajalci ves čas trmasto nasprotovali kakršnemu koli izboljšanju položaja delavcev vključno z ureditvijo položaja sindikalnih zaupnikov, za ta namen pa uporabljali “tako blokado pogajalskega procesa kot poskuse dogovarjanja prek vez in poznanstev”. V zadnjih dneh pa se je po navedbah sindikalnih central razkrilo, da so za to pripravljeni na kocko postaviti celotna pogajanja in nadaljevanje delovanja ESS.

“Za povrh vsega so na torkova celodnevna pogajanja prinesli še svojo – iz naftalina potegnjeno – zahtevo, da se v novelo zakona uvrsti izključitev časa za malico iz delovnega časa,” so izpostavili.

Po oceni sindikalnih central so zdaj na potezi poslanci DZ. V luči tega so jih pozvali, da v predlagane spremembe zakona ne posegajo in da tudi sami prispevajo k boljšim pogojem dela v Sloveniji.

Reforma trga dela v dveh krogih

Minister za delo Luka Mesec je po današnji seji vlade sporočil, da je padla odločitev, da bodo reformo trga dela glede na obseg predlaganih sprememb in številnih nestrinjanj izpeljali v dveh krogih. V prvem bodo v DZ poslali predlog zakona o delovnih razmerjih, ki vključuje določbe evropskih direktiv in še nekaj rešitev iz osnutka, ki je bil poleti v javni obravnavi. V drugem krogu pa naj bi socialni partnerji uskladili še druge rešitve, ki so jih iz predloga izločili.

Med rešitvami, ki jih je vlada sprejela danes, je Mesec izpostavil oskrbovalski dopust, bolj predvidljive delovne pogoje in subsidiarno odgovornost v gradbeništvu. Vse te spremembe so vzpostavljene na podlagi direktiv. Ob tem pa predlagana novela vključuje še ukrepe, vezane na pisno opozorilo pred odpovedjo, izboljšave glede agencijskega dela, pravico do odklopa, varstvo žrtev nasilja in tudi večjo zaščito sindikalnih zaupnikov.

Luka Mesec
Luka Mesec (Foto: N1)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje