Sindikat kmetov ogorčen zaradi valjenja krivde za višje cene hrane na kmete

Slovenija 22. Jun 202113:07 0 komentarjev
Kmetje
Žiga Živulovič jr./Bobo

Dvig cen surovin, repromateriala in energentov je dejstvo, na katerega kmetje nimajo vpliva, zatrjujejo v Sindikatu kmetov Slovenije.

V Sindikatu kmetov Slovenije so ogorčeni, ker se krivda za višanja cen hrane na trgovinskih policah vali na slovenske kmete. “Dejstvo je, da so se odkupne cene na kmetijah realno znižale, kar za marsikatero kmetijo pomeni, da se je znašla na robu preživetja,” opozarjajo v sindikatu in pozivajo vse državljane k podpori slovenskemu kmetu.

N1 STUDIO

Dvig cen surovin, repromateriala in energentov je dejstvo, na katerega kmetje nimajo vpliva, sindikat opozarja v današnjem sporočilu za javnost.

“Dogajanja na svetovnih trgih surovin, ki jih poganjajo svetovne velesile in finančni skladi, seveda zelo neugodno vplivajo tudi na ekonomiko pridelave hrane. Po drugi strani pa kmetovi pridelki pod pritiski trgovinskih verig in prehranskih multinacionalk dnevno izgubljajo na vrednosti, kar dokazuje tudi slovenska statistika,” so zapisali in opozorili, da so se slovenski kmetje ob dvigu cen vhodnih surovin znašli v cenovnih škarjah.

Te se po navedbah sindikata vse bolj odpirajo, posledice pa so vidne v opuščanju kmetij in zmanjševanju pridelave hrane v Sloveniji, opozarjajo. Ob tem poudarjajo, da kmetje poleg pridelave hrane, ki je nacionalnega pomena, skrbijo tudi za vsakodnevno obdelanost krajine.

“Zato Sindikat kmetov Slovenije apelira na vse državljane, da se zavedajo nastalega stanja in podprejo slovenskega kmeta v tem težkem obdobju,” so zapisali pri sindikatu in opozorili na možnost protestnih aktivnosti.

Zapisali so namreč, da posameznike iz agroživilske verige pozivajo, “da prenehajo s ‘pobiranjem špeha’ na plečih slovenskega kmeta in slovenskega kupca, kajti tekom poletja bodo s takimi dejanji s strani slovenskih kmetov deležni hladnega tuša”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!