Širjenje informacij o škodljivosti cepiva proti steklini: “Reakcije so redke”

Slovenija 03. Apr 202320:37 2 komentarja
Rabisin
PROFIMEDIA

Po spletu so zaokrožile informacije o domnevni škodljivosti cepiva proti steklini. Veterinarska zbornica Slovenije poudarja, da so preobčutljivostne reakcije načeloma redke.

Potem ko je po spletu, socialnih omrežjih in v nekaterih medijih v Sloveniji zakrožila informacija o škodljivosti cepiva proti steklini, Veterinarska zbornica Slovenije izpostavlja, da so preobčutljivostne reakcije načeloma redke, če do njih pride, pa jih je treba zdraviti. Veterinarji neželene učinke evidentirajo in poročajo, so zagotovili.

Kot so v zbornici zapisali v današnjem sporočilu za javnost, pri vsakem zdravilu obstaja možnost pojava neželenih dogodkov po uporabi. “V EU zato obstaja zelo učinkovit in ažuren centralni sistem zbiranja prijav možnih neželenih učinkov, katerih vzroke in povezavo z uporabo zdravila raziščejo za to posebej usposobljeni strokovnjaki. Namen tovrstnega sistema je predvsem zagotavljanje varnosti,” so pojasnili.

Če se ugotovi signal povečanja pojavljanja neželenih učinkov ali pojavljanja novih neželenih učinkov, proizvajalec ukrepa v smislu izboljšav formulacije in drugih ukrepov, povezanih z z zdravilom, kot tudi s spremembo navodil za uporabo, so zagotovili.

Do preobčutljivostne reakcije ali drugih neželenih učinkov lahko po njihovih navedbah pride tudi pri uporabi cepiv. Preobčutljivostne reakcije so načeloma redke, ko pa se pojavijo, jih je treba ustrezno simptomatično zdraviti. Veterinarji neželene učinke evidentirajo in poročajo, so navedli.

“Podatek, da gre za več primerov neželenih dogodkov, ne drži”

Ob tem so se dotaknili objave neželenega dogodka pri psu, cepljenem s cepivom Rabisin, serija E11086, na socialnih omrežjih. Cepivo je na slovenskem trgu od avgusta lani, s to serijo pa je bilo brez prijav neželenih dogodkov cepljenih več kot 65.000 psov, so zapisali.

“Podatek, da gre za več primerov neželenih dogodkov, ne drži; dobavitelj cepiva za Slovenijo ni prejel obvestil o drugih morebitnih primerih. Pojavnost neželenih učinkov pri uporabi serije v prometu ne odstopa od dosedanjega povprečja in je zelo redka. Serija cepiva v prometu je preizkušena in varna za uporabo,” so zatrdili.

O konkretnem primeru je bila takoj podana prijava možnega neželenega dogodka proizvajalcu. Od lečečega veterinarja se pridobiva dodatne informacije. Po trenutnih informacijah morebitne virusne infekcije in zastrupitve s toksini v dotičnem primeru še niso izključene, so navedli.

“V trenutnem obdobju je bilo zaznanih več primerov krvave driske in bruhanja pri psih, ki ne sovpadajo s cepljenjem proti steklini. Če bodo izkazana nova dejstva glede pojavnosti neželenih učinkov tudi v drugih na socialnih omrežjih omenjenih primerih, bodo sproženi enaki postopki kot v konkretnem primeru,” so sklenili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje