“Sklicevanje referenduma v takšni situaciji je velika norost”

Slovenija 11. Mar 202414:18 8 komentarjev
Jedrska elektrarna Krško
Foto: BOBO

Mladi za podnebno pravičnost so poslance ponovno pozvali k zavrnitvi pobude za razpis posvetovalnega referenduma o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško. Menijo, da je za razpis takšnega referenduma prehitro, saj javnost še nima vseh potrebnih informacij.

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost je pred torkovim zasedanjem odbora DZ za infrastrukturo, na kateri bodo poslanci odločali o pobudi SDS za razpis posvetovalnega referendumu o izgradnji nove nuklearke v Krškem (Jek 2), ponovno pozvalo k zavrnitvi pobude. Razpis referenduma se jim brez vseh relevantnih podatkov projekta zdi preuranjen.

“V gibanju nismo proti jedrski energiji, smo pa proti ravnanju, ki na stežaj odpira vrata ponovni zgodbi gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj,” je na današnji novinarski konferenci pred DZ v Ljubljani poudaril Primož Ribarič iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

Po njihovem mnenju bi morali odločevalci, namesto da se ukvarjajo z referendumom in resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, pospešiti procese za pripravo vseh potrebnih analiz ter sprejem celovitega okvira upravljanja s projektom. Ta bo po njihovi oceni v največji možni meri preprečil sistemsko korupcijo ter projekt naredil transparentnejši in strokovnejši.

Novinarska konferenca gibanja Mladi za podnebno pravičnost
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Gibanje je že konec januarja v javnem pismu politično vrh pozvalo, naj ne skličejo preuranjenega referenduma o Jeku 2. Kot so danes znova dejali, ni znana nobena osnovna informacija o projektu. Med drugim se ne ve niti, kolikšen bo strošek investicije, kolikšna bo cena električne energije iz elektrarne, kdo bo nosil stroške gradnje, kdo bo nosil vsa tveganja, če gre s projektom karkoli narobe, ali je vprašanje za odlagališče visoko radioaktivnih odpadkov rešeno, kakšna bo moč elektrarne in kdo bo soinvestitor v projektu.

Referendumsko vprašanje ocenjujejo kot zavajajoče

“Sklicevanje referenduma v takšni situaciji je velika norost,” je izpostavil Ribarič.

Referendumsko vprašanje bi se po predlogu SDS glasilo: “Ali ste za to, da Republika Slovenija zagotavlja stabilno in cenovno dostopno oskrbo z električno energijo prek uporabe nuklearne energije z izgradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško in manjših modularnih jedrskih reaktorjev?” To vprašanje se gibanju zdi zavajajoče, saj vsi potrebni podatki o projektu sploh še niso znani.

Podobno se po njihovi oceni dogaja z resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, ki je bila pred kratkim v javni obravnavi. “Z njo želi državni zbor dati podporo gradnji Jeka 2 brez obstoja nekih resnih podatkov in analiz. Prav na resolucijo bi se lahko vezalo tudi referendumsko vprašanje,” je dejal Ribarič.

Novinarska konferenca gibanja Mladi za podnebno pravičnost
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Gibanje od poslancev zahteva tri stvari

Gibanje je zato na poslance danes ponovno naslovilo tri zahteve. Prva je, da naj se referendum izvede šele takrat, ko bodo znane vse ključne informacije o projektu. “Nujno je, da imamo prebivalke in prebivalci Slovenije ključne ekonomske, tehnične, okoljske, družbene in energetske informacije o projektu,” je dejala Klara Prem Cerar.

Druga njihova zahteva je, da se zavrne obstoječo verzijo resolucije o miroljubni uporabi jedrske energije, ki jasno podpira gradnjo Jeka 2. Tretja zahteva pa nanaša na sprejetje celovitega okvira upravljanja s projektom. Pri tem predlagajo 12 konkretnih ukrepov, s katerimi bi v največji možni meri omejili sistemsko korupcijo in nezakonitosti, znane iz afere Teš 6.

Novinarska konferenca gibanja Mladi za podnebno pravičnost
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Po mnenju gibanja je na referendum smiselno počakati dve leti, v tem času pa pospešiti vse procese, da bi prišli do informirane odločitve, ki bo pomagala pri odločitvi za scenarij uporabe samo obnovljivih virov energije, brez jedrske, ali uporabe obnovljivih virov energije skupaj z jedrsko. Prepričani so, da je treba imeti pred odločitvijo za gradnjo Jek 2 dobre temelje in da njihov predlog proces pospešuje, in ne upočasnjuje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje