Skrajno desni evropski poslanci na obisku pri premierju Janši

Slovenija 01. Okt 202115:46 > 18:25 3 komentarji

Premier Janez Janša je sprejel predstavnike skrajno desne evropske politične skupine Identiteta in demokracija. Srečanje je sprožilo ugibanja, ali so se pogovarjali tudi o oblikovanju nove skupine, v kateri bi zatočišče našla Orbanova stranka in morda celo Janševa SDS.

Premierja Janeza Janšo so dopoldne v vladni palači obiskali vodilni predstavniki Identitete in demokracije (ID), skrajno desne politične skupine v Evropskem parlamentu. Med njimi je bil tudi njen vodja Marco Zanni, sicer član italijanske stranke Liga.

Kot je po srečanju tvitnila vlada, je bil pogovor povezan z aktualnimi EU temami, predvsem s konferenco o prihodnosti Evrope ter s covid situacijo v Evropi. “Sogovorniki so spregovorili tudi o pripravah na vrh z Zahodnim Balkanom,” so še navedli.

Naši sogovorniki iz bruseljskih vrst pa predvidevajo, da je beseda tekla tudi o možnosti oblikovanja nove politične skupine. Ta bi poleg ID vključevala še Evropske konservativce in reformiste (ECR) ter Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana. Da bi se skupini utegnila pridružiti tudi SDS, njeni vodilni predstavniki v preteklosti niso povsem izključili.

“Jasnih informacij, da prihaja do formalizacije ustanovitve nove politične skupine v Evropskem parlamentu, ni. Janševo sestankovanje z omenjenimi skupinami pa kaže, da pogovori potekajo,” nam je dejal eden naših sogovornikov iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP), katere članica je SDS.

Marco Zanni
Twitter/Vlada RS

Grošelj: Tri sporočila obiska

Evropski poslanec Klemen Grošelj (Renew/LMŠ) kot zanimivo označuje to, da se premier Janša, medtem ko poskuša Evropska ljudska stranka tudi za ceno notranjih sporov v Evropskem parlamentu zaščititi mnoga njegova ravnanja, zbližuje s skupino Identiteta in demokracija. Ob tem izpostavlja, da povezovanje predsednika slovenske vlade ne poteka le z italijansko Ligo Mattea Salvinija, temveč tudi s skrajnim delom politične grupacije, na primer z Bratje Italije, ki je v svoji osnovi še vedno neofašistična politična tvorba.

“Posebno zanimivo je, da se povezuje s političnimi skupinami, ki imajo diametralno nasprotna pričakovanja, kot jih ima Slovenija. Te skupine združuje le ideja rušenja EU in to, da imajo težave z osnovnimi demokratičnimi vrednotami, kot so vladavina prava, svoboda medijev …,” dodaja Grošelj.

V današnjem srečanju Janše s predstavniki Identitete in demokracije prepoznava tri osnovna sporočila. Prvo je notranjepolitično: SDS si utrjuje pozicijo vladajoče stranke, ki postaja evroskeptična in prevzema vse bolj skrajno desno politično agendo. Takšno agendo danes že vidimo na Madžarskem in Poljskem, določene elemente tudi na Češkem.

Drugo sporočilo današnjega srečanja je po oceni evropskega poslanca iz vrst liberalcev zunanjepolitične narave: Janša Evropski uniji in tudi EPP sporoča, da je njegova stranka pripravljena na pogovore z alternativno politično skupino. “Gre za nekoliko izsiljevalsko sporočilo Evropski ljudski stranki,” pravi Grošelj. V današnjem srečanju prepoznava še pripravo terena, da bo Janša, če bi bila slovenska vlada zaradi ravnanj proti STA, svobodi medijev … deležna opozorila Evropske komisije, politično zaščito iskala tudi pri Identiteti in demokraciji.

Janez Janša, Marco Zanni
Twitter/Vlada RS

Levice današnje srečanje med Janšo in evropskimi desničarji ne preseneča. “Uradno gre za študijski obisk, ki ga evropske poslanske skupine opravljajo v državi, ki trenutno predseduje Evropski uniji. Verjamemo, da se lahko evropski nacionalisti in rasisti od SDS marsikaj naučijo,” so poudarili.

Iz kabineta predsednika vlade so za N1 odgovorili, da se je Janša že srečal tudi z drugimi predstavniki vodstva političnih skupin Evropskega parlamenta, med drugim z Manfredom Webrom iz poslanske skupine Evropske ljudske stranke in z Dacianom Cioloşom iz Renew Europe. “Predsednik vlade sicer v času predsedovanja Slovenije Svetu EU načrtuje srečanje z vodji vseh poslanskih skupin v Evropskem parlamentu,” so dodali.

V Evropskem parlamentu branili hrbet Janši

Evropski poslanci iz vrst ID so v preteklosti prvaku SDS že stopili v bran. Nazadnje se je to zgodilo julija letos, ko je na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU. Slovenski premier je takrat iz večine političnih skupin pa tudi od predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen slišal vrsto ostrih kritik na račun svojega pogleda na vladavino prava, ID in skupina Evropskih konservativcev in reformistov pa sta mu krili hrbet.

Zametki nove evroskeptične skupine

V Budimpešti se je julija letos sestalo 16 voditeljev evroskeptičnih in desno usmerjenih političnih strank iz 15 držav članic Evropske unije. Predsedniki strank, ki so sicer v Evropskem parlamentu del skupin Identiteta in demokracija in Evropskih konservativcev in reformistov, so z madžarskim predsednikom vlade in prvakom stranke Fidesz Viktorjem Orbanom podpisali “deklaracijo o prihodnosti Evrope”. Če se bodo stranke dejansko povezale in oblikovale novo politično skupino v Evropskem parlamentu, bi imela ta okoli 115 poslancev in bi bila tretja najmočnejša.
Bi se lahko novi skupini pridružila tudi Janševa SDS? Zunanji minister in član SDS Anže Logar je v oddaji N1 STUDIO še konec junija zatrjeval, da na mizi ne vidi nobene ponudbe, da bi se SDS, ki je del Evropske ljudske stranke (EPP), pridružila tej novi povezavi. Janša pa je v začetku julija na srečanju s tujimi novinarji povedal, da upa na spremembe v EPP, v nasprotnem primeru pa so tukaj “tudi druge možnosti“.

Politična skupina Identiteta in demokracija je peta največja v Evropskem parlamentu. Sestavlja jo preko 70 poslancev iz devetih držav, večinoma iz italijanske Lige, francoskega Nacionalnega zbora, ki ga vodi Marine Le Pen, in nemške Alternative za Nemčijo. Združuje evroskeptične in nacionalistične stranke, člani skupine pa so tudi avstrijski svobodnjaki (FPO). Zavzemajo se za vrnitev oblasti od EU k nacionalnim državam, omejitev priseljevanja in širjenja islamske vere v Evropi.

“To so stranke, ki jim je uspelo zajadrati val nezadovoljstva, ki ga je povzročilo desetletje gospodarske krize in varčevalnih ukrepov v Evropi. Namesto da bi odgovornost za rastočo družbeno neenakost in prepad med bolj in manj razvitimi državami članicami videli v neoliberalnem ustroju in politikah EU preteklega desetletja, so se desničarji odločili pokazati s prstom na migrante in begunce,” so politiko ID opisali v Levici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje