Skupina akademikov obsodila odlok, ki spodbuja k cepljenju s cepivom Janssen

Koronavirus 03. Okt 202113:10 5 komentarjev
Cepljenje v Franciji
Stephane Mahe/REUTERS

Skupina akademikov iz Foruma za demokracijo je zelo kritična do vladnega odloka, ki je številne državljane spodbudil k cepljenju s cepivom Janssen, domnevno povezanim s smrtjo 20-letnice.

Skupina akademikov je ostro obsodila ukrep, s katerim je vlada spodbudila državljane k cepljenju s cepivom Janssen, domnevno povezanim s smrtjo 20-letne ženske v začetku tedna. Komisijo za medicinsko etiko in zdravniško zbornico so pozvali, naj raziščeta sodelovanje posvetovalne skupine za cepljenje in njene predsednice Bojane Beović pri sprejemu spornega odloka. Pismo so med drugim podpisali dr. Dušan Keber, dr. Spomenka Hribar, dr. Vlado Miheljak, dr. Božo Repe, dr. Svetlana Slapšak, dr. Niko Toš, dr. Boris Vezjak in drugi.

“Zavajajoč način”

Kot so zapisali v pismu, ki ga je podpisalo petnajst vidnih članov Foruma za demokracijo, je vladni ukrep preusmeril odločanje državljanov in na cepivo Janssen z določilom, da se dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT pridobi na dan cepljenja.

“Ker se to cepivo daje v enem odmerku, je to v očeh državljanov pomenilo veliko prednost pred drugimi cepivi v dveh odmerkih, med katerima morajo miniti 3 ali 4 tedni (ob čemer že po prvem odmerku pridobijo znatno zaščito). Državljani so verjeli, da so s potrdilom o izpolnjevanju pogoja PCT zaščiteni, čeprav bi se morali štirinajst dni še vedno testirati in ob stiku z okuženo osebo oditi v karanteno,” so zapisali.

Vlada je s tem “na zavajajoč način” sprožila odločanje za cepivo, ki je, kot so zapisali, manj učinkovito in manj varno. Ob tem se sprašujejo, ali je 20-letnica, katere smrt je najverjetneje povezana s cepljenjem z omenim cepivom, prejela ustrezno pojasnilo o njegovi varnosti in učinkovitosti.

Poleg tega je vlada s takojšnjo podelitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT po njihovem mnenju tisočim cepljenih vzbudila lažen občutek varnosti in jih s tem izpostavila veliki nevarnosti okužbe in okuževanja drugih, saj jim ni več treba opravljati hitrega testa za dokazovanje neokuženosti.

“Posvetovalna skupina bi se morala javno ograditi od odloka”

Odlok po mnenju podpisnikov predstavlja “naklepno zavajanje in omogoča izdajanje strokovno neutemeljenih potrdil o cepljenosti z možnimi hudimi posledicami zaradi izpostavljanja velikega števila ljudi velikemu tveganju”. Zato so državni zbor pozvali, naj obravnavajo omenjeni ukrep, in če potrdijo opisane nepravilnosti, sprožijo predlog o glasovanju nezaupnici vladi.

Komisijo za medicinsko etiko in zdravniško zbornico so ob tem pozvali, naj raziščeta sodelovanje posvetovalne skupine za cepljenje in njene predsednice pri nastajanju in sprejemu spornega odloka. “Tudi če se skupina z njim ni strinjala, je to ne opravičuje: od njega bi se morala javno ograditi in ljudem pojasniti njegovo nestrokovno in zavajajočo vsebino,” so prepričani.

“Ko gre za življenja in zdravje ljudi, naj zdravnike vodita poklicna etika in splošna moralna načela. Če jih že preveč pogrešamo pri politikih, lahko njihova odsotnost pri zdravnikih, sploh v času epidemije, predstavlja še eno katastrofo. Zato pričakujemo, da se bodo na vsebino zgrešenega Odloka množično odzvali in ga zavrnili.”

Iz pisma

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje