Slavoj Žižek: Putin se je na invazijo pripravljal že leta, Zahod pa je to vedel

Slovenija 05. Mar 202212:58 > 13:28 9 komentarjev

"Putin se je očitno na to invazijo v Ukrajini pripravljal že leta, Zahod pa je to vedel," pravi filozof Slavoj Žižek. Zato v sedanji vojni po njegovih besedah ni nič nepričakovanega.

Stranka Levica je na kongresu v Mariboru predstavila kandidate za državnozborske volitve in svoj volilni program. Zbrane je nagovoril tudi filozof Slavoj Žižek. V govoru se je dotaknil tudi aktualnih razmer v Ukrajini, ki jo zadnjih deset dni oblega ruska vojska.

Kot je dejal Žižek, je bila v carski Rusiji ukrajinska nacionalna identiteta prepovedana, Ukrajinci pa so šele v prvem desetletju Sovjetske zveze polno razvili svojo nacionalno identiteto, dobili slovarje, svojo književnost … “Putinova politika pa pomeni vrnitev k caristični liniji. Putin ni le konservativni nacionalist, ampak še huje. Ne pozabite, da je Putin povzdignil v svojega državnega filozofa Ivana Iljina, političnega teologa, ki je pred sto leti zagovarjal svojo osnovno verzijo fašizma. Ne med vrsticami, direktno je pozival k novemu izvirnemu ruskemu fašizmu,” je povedal Žižek. Pri tem je s citatom ponazoril, kako si je Iljina predstavljal demokracijo: “Glasujemo zgolj zato, da potrdimo svojo podporo našemu vodji.”

“In tako dejansko v zadnjem desetletju deluje demokracija v Rusiji. Nič čudnega, da je Putin tako popularen med novo populistično desnico,” je dodal. “Ko Putin govori o denacifikaciji, se moramo spomniti, da je to isti Putin, ki je več kot desetletje podpiral Marine Le Pen v Franciji, Lego in Salvinija v Italiji, Alternativo za Nemčijo (Afd) v Nemčiji in celo Orbana na Madžarskem, ki je pokazal izjemno razumevanje za Putina,” pravi Žižek.

“Rusija se danes ne vrača k hladni vojni z nizom jasnih pravil, ki sta jih obe strani spoštovali. Dogaja se nekaj veliko bolj norega. Ne hladna vojna, ampak topel mir. Mir, ki pomeni stalno hibridno vojno, kjer so oboroženi posegi razglašeni za miroljubne humanitarne misije proti genocidu. Kolikokrat smo že slišali to frazo s strani zahodnih sil, od Latinske Amerike do Iraka. Danes pa so jo nekoliko zapoznelo prevzeli Rusi,” je dejal Žižek.

Putin se je očitno na to invazijo v Ukrajini pripravljal že leta, Zahod pa je to vedel, pravi Žižek. Zato v sedanji vojni po njegovih besedah ni nič nepričakovanega. “Zahod je tu zavestno potiskal Rusijo v kot,” je povedal Žižek.

Žižek je opozoril tudi na “druge norosti”, ki se vrtijo na naši strani. Ob tem je omenil, da se izključitev ruskih umetnic in umetnikov stopnjuje do neverjetnega. Navedel je primer univerze v Milanu, ki je odpovedala niz predavanj o romanih Dostojevskega. To so utemeljili s tem, da gre za preventivni ukrep, da se ne sprožajo napetosti in da se situacija malo umiri. Ta utemeljitev je “čisto Putinovska” meni filozof.

Konflikte v Afganistanu in Iraku je sprožilo posredovanje Zahoda

Spregovoril je tudi o tekstih v zahodnih medijih, kjer begunce iz Ukrajine opisujejo kot ljudi, ki gledajo Netflix, imajo modre oči in svetle lase. CBS je po njegovih besedah pisal o tem, da Ukrajina ni kot Irak, kjer se spopadi vlečejo že desetletja. Pri tem pa je opozoril, da so bili vsi ti konflikti v Afganistanu in Iraku sproženi s tujim posredovanjem. “Afganistan je bila miroljubna država, nobenega fundamentalizma, dokler ni tam posredovala najprej Sovjetska zveza in nato ZDA,” je dejal.

Smo res šele zdaj odkrili, da je Putin vojni zločinec?

Žižek se strinja, da je Putin vojni zločinec. Pri tem pa se sprašuje, ali smo to res odkrili šele zdaj. “Ali ni to že bil, ko je pred nekaj leti rusko letalstvo v Siriji bombardiralo milijonsko mesto Alep, mnogo bolj brutalno, kot zdaj bombardirajo Kijev. Ali veste, kako strahotna lekcija je to za tretji svet,” je dodal. Omenil je tudi tisoče zaprtih in preganjanjih v Rusiji, ki hrabro protestirajo proti vojaški intervenciji. “Ne podcenjujte tega, tudi oni so naši zavezniki,” je dodal.

Putin, rusija
Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

“Lenin je še mislil, da lahko velika vojna ustvari pogoje za revolucijo. Zdaj pa potrebujemo nekakšno revolucijo, radikalno spremembo, da preprečimo vojno, sicer bo ukrajinska kriza služila za izredne razmere tukaj. Nekateri, tudi pri nas v Sloveniji, kot da si na tihem želijo vojno ali grožnjo z vojno, da bi dokončno obračunali s putinistično levico. Putinistična levica je besedna spaka, vredna nacističnega govora o judovsko-bolševistični zaroti,” je še povedel Žižek.

“Ne pozabite, Ukrajina je najbolj revna od vseh postsovjetskih držav. Celo če bodo, upajmo, Ukrajinci zmagali, bo njihova uspešna obramba pomenila zanje trenutek resnice. Prisiljeni bodo sprejeti trpko resnico, da ni dovolj ujeti Zahod, ampak, da je sama zahodna liberalna demokracija v globoki krizi,” je še povedal Žižek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje