Slovenci med dopustom najraje na plažo, četrtina jih lani ni dopustovala

Slovenija 04. Maj 202211:31 > 12:31 0 komentarjev
Dopust na Hrvaškem
BOBO

Raziskava Mediane je pokazala, da prebivalci Slovenije najraje dopustujemo na plaži, preživljamo čas z družino in si ogledujemo naravne znamenitosti. Največ Slovencev se je lani na dopust odpravilo za pet dni ali več, medtem ko četrtina prebivalcev Slovenije lani ni dopustovala.

Za nami so prvomajski prazniki, pred nami pa poletje. Raziskava, ki jo je Mediana lani opravila med 4.062 prebivalci Slovenije, je pokazala, da radi dopustujemo. Skoraj polovica vprašanih (49,4 odstotka) si je v zadnjih dvanajstih mesecih privoščila dopust, ki je trajal pet ali več dni, slaba tretjina vprašanih (31 odstotkov) pa se je odpravila na krajši oddih do pet dni.

Dobra četrtina vprašanih oziroma 27 odstotkov si dopusta v zadnjem letu ni privoščila.

Dopustovanje Slovencev
MEDIANA

Najpogosteje na dopustu teden dni ali manj

Med tistimi, ki so se na dopust odpravili, je več kot četrtina vprašanih oziroma 37 odstotkov dopustovala teden dni ali manj, 29 odstotkov vprašanih pa je bilo na dopustu dva tedna. Šestnajst odstotkov vprašanih je bilo na dopustu tri tedne, dobrih sedemnajst odstotkov vprašanih pa štiri tedne ali več.

Dopustovanje Slovencev
MEDIANA

Pet odstotkov za dopust porabi več kot 2.500 evrov

Več kot polovica vprašanih (55 odstotkov) pravi, da za dopustovanje na leto porabi med 250 in 1.000 evrov. Dvanajst odstotkov vprašanih porabi med 1.000 evrov in 1.750 evrov, desetina vprašanih pa za dopustovanje v enem letu porabi več kot 1.750 evrov. Med zadnjimi je pet odstotkov takšnih, ki za dopust porabijo več kot 2.500 evrov.

Dopustovanje Slovencev
MEDIANA

Najraje pod soncem na plaži

Prebivalci Slovenije dopust najraje preživijo na plaži pod soncem. Tako je odgovorila več kot polovica vprašanih oziroma 55 odstotkov. Na drugem mestu je preživljanje časa z družino ter ogledovanje naravnih znamenitosti (na primer slapovi, jame in podobno). Tretjina vprašanih pravi, da najraje raziskujejo lastno državo. Kot opozarja Mediana, se je delež teh, ki najraje raziskujejo lastno državo, med epidemijo povečal, in sicer za skoraj osem odstotkov.

Med Slovenci so priljubljeni tudi kampiranje in hoja v hribe, obiskovanje parkov in vrtov ter muzejev in spomenikov.

Najmanj prebivalcev Slovenije pa med dopustom uživa v učenju tujih jezikov, učenju lokalnih veščin, obiskovanju klubov oziroma plesov, nakupovanju in intenzivnih športnih aktivnosti (kot je jadranje ali tenis).

Dopustovanje Slovencev
MEDIANA

Pri vprašanjih, kjer je možnih več odgovorov, seštevek odstotkov znaša več kot sto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!