Slovenec lani zapravil toliko kot Čeh in Španec

Slovenija 17. Dec 202208:58 1 komentar
češka krona, evro
Profimedia

V Sloveniji je lani dejanska individualna potrošnja na prebivalca v standardih kupne moči dosegla 85 odstotkov povprečja EU, kar je bilo za tri odstotne točke več kot leto prej. Ob tem je bila lani potrošnja enaka kot na Češkem in v Španiji, je ta teden sporočil državni statistični urad.

Po vrednosti tega kazalnika se je med 37 evropskimi državami najvišje uvrstil Luksemburg, kjer je bil kazalec za 44 odstotkov višji od povprečja 27 držav EU. Sledili sta Norveška in Nemčija.

Na zadnja tri mesta so se medtem uvrstile Albanija (za 61 odstotkov nižja potrošnja od povprečja EU), Bosna in Hercegovina (za 59 odstotkov nižja) ter Severna Makedonija (za 49 odstotkov nižja).

Po kazalniku bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca v standardih kupne moči kot merilu gospodarske razvitosti je bil položaj držav podoben kot pri potrošnji na prebivalca v standardih kupne moči. Vendar so bile razlike med državami precej večje.

Vrednost tega kazalnika je bila med 37 evropskimi državami lani najvišja v Luksemburgu (za 168 odstotkov višja od povprečja v 27 državah EU), sledile so Irska, Norveška in Švica.

Najnižji BDP na prebivalca v standardih kupne moči je imela Albanija (za 68 odstotkov nižji od povprečja v 27 državah EU), sledili sta Bosna in Hercegovina (za 67 odstotkov nižji) ter Severna Makedonija (za 58 odstotkov nižji).

V Sloveniji je BDP na prebivalca v standardih kupne moči dosegel 90 odstotkov povprečja EU, kar je bilo za eno odstotno točko več kot leta 2020. Od leta 2015 je vrednost štiri leta zapored naraščala, v 2019 in 2020 pa je bila enaka. V letu 2021 je Slovenija tako dosegla najvišjo vrednost tega kazalnika v zadnjih 10 letih, so navedli statistiki.

Sloveniji so bile lani po vrednosti BDP na prebivalca najbližje države Ciper, Litva in Estonija. Na Cipru je bila vrednost tega kazalnika za devet odstotkov, v Litvi in Estoniji pa za 11 odstotkov nižja od povprečja v EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje