Slovenija bo na Slovaško poslala do 200 vojakov

Slovenija 17. Mar 202215:33 > 16:09 1 komentar
Slovenska vojska, tekmovanje
Fotografija je simbolična (Foto: Luka Mitrović/Slovenska vojska/FACEBOOK)

Na Slovaškem bo zveza Nato vzpostavila novo bojno skupino, ki bo varovala vzhodno krilo zavezništva. Po besedah obrambnega ministra Mateja Tonina bo Slovenija na to misijo poslala do 200 pripadnikov Slovenske vojske. "Slovaki lahko računajo tudi na Slovenijo," je ob tem dejal minister.

Zveza Nato se je odločila okrepiti navzočnost na vzhodnem krilu zavezništva. Bojna skupina bo nastanjena na Slovaškem. Slovenija je pri tej misiji pripravljena pomagati. “Vlada je sprejela odločitev, da bomo na Slovaško napotili do 200 pripadnikov Slovenske vojske,” je po včerajšnjem zasedanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju dejal slovenski obrambni minister Matej Tonin.

Dodal je še, da je številka tudi uradno potrjena. “Dogovorili smo se, da bomo vsi začeli zakonski postopek, v katerem bo opredeljeno število do 200 pripadnikov. Zakaj? Ker želi Slovenija na Slovaško poslati celotno četo in je ne deliti na dva dela,” je dodal. Ob tem je še izrazil prepričanje, da bodo slovenski vojaki svoje delo opravili profesionalno in da bo Slovenija pomagala krepiti odpornost vzhodnega krila Nata. “Slovaška zagotovo lahko računa na Slovenijo,” je še poudaril.

Misija bo usmerjena v skupna usposabljanja in krepitev interoperabilnosti. Na Slovaškem bo začela delovati v prihodnjih dneh, slovenski vojaki bodo tja napoteni takoj, ko bo mogoče.

Tonin je ob robu včerajšnjega zasedanja povedal tudi, da so po pogovorih na vladi spremenili časovnico o večanju izdatkov za obrambo. Načrt je, da bi Slovenija že do leta 2030 dosegla dva odstotka BDP za obrambne izdatke. Tonin je spomnil, da so bile prvotne zaveze do leta 2024 za obrambne izdatke nameniti 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), mejo dveh odstotkov pa so nameravali doseči do leta 2035. Minister je dodal še, da je potekala zanimiva razprava v zvezi z 2-odstotnim “pragom” za obrambne izdatke članic zavezništva. V prihodnosti bi to bila “bolj podlaga, ne pa strop”, da bi lahko v polnosti razvili naše zmogljivosti, je poročal STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje