Slovenija bo tudi v Sirijo poslala materialno pomoč

Slovenija 10. Feb 202319:47 5 komentarjev
Sirija
White Helmets/via REUTERS

Pomoč na sever Sirije, kjer so se tla v ponedeljek silovito stresla, prihaja le počasi. Slovenska vlada je sprejela odločitev, da bo v Sirijo poslala materialno pomoč, in sicer v obliki samonapihljivih ležalnih podlog.

Potem ko je Slovenija po silovitem potresu že odpremila materialno pomoč za Turčijo, je vlada sprejela odločitev, da bo Slovenija materialno pomoč poslala tudi v Sirijo. Tako Turčija kot Sirija sta za pomoč po silovitih potresih zaprosili prek mehanizma Evropske unije za civilno zaščito.

Preberite še: Znova “pozabljena” Sirija: kje je pomoč, ki jo potrebujejo prizadeta območja?

Vlada je odločila, da bo Slovenija v Sirijo poslala 1.500 kosov samonapihljivih ležalnih podlog. Ocenjena vrednost pomoči, skupaj s prevozom, je 115.000 evrov.

Denar v višini do 105.000 evrov bodo zagotovljena iz sredstev proračunske rezerve, strošek prevoza v višini do 10.000 evrov pa bo zagotovilo ministrstvo za obrambo.

Slovenija je sicer že pred tem napovedala, da bo Turčiji in Siriji za pomoč pri odpravi posledic uničujočih ponedeljkovih potresov namenila skoraj milijon evrov. V sredo je vlada sklenila, da Turčiji prek mehanizma EU na področju civilne zaščite nameni materialno pomoč v vrednosti 451.400 evrov. V četrtek pa je sporočila, da Slovenija bo obema prizadetima državama za okrevanje zagotovila tudi humanitarno pomoč v višini 400.000 evrov.

Z zunanjega ministrstva so nato sporočili še, da bo ministrstvo obema državama preko Slovenske karitas zagotovilo še dodatnih 100.000 evrov humanitarne pomoči iz lastnih sredstev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje